Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Barvoslepost patří k poruchám vidění. Jak vidí barvoslepí lidé?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1998x )

Na světě je téměř 300 milionů lidí, kteří mají problém vnímat některé barvy. V Česku je do určité míry barvoslepých zhruba 10 procent obyvatel. Častěji mají problém rozpoznávat barvy muži. Proč tomu tak je a jaké obtíže s sebou barvoslepost nese v běžném životě?

archiv Ordinace.cz

Existují tři nejčastější formy této poruchy vidění

1. vnímání červené a zelené barvy

2. porucha vnímání žluté a modré barvy

3. člověk není schopen rozlišovat jednotlivé barvy vůbec

„Příčinou barvosleposti je vrozená porucha vnímání barev. Změna vnímání barev ale může souviset i s některým onemocněním očí, jako například se šedým zákalem či poruchou zrakového nervu. Nejčastěji trápí lidi porucha vnímání červené a zelené barvy. Druhá, o něco méně častá, je porucha vnímání žluté a modré barvy. Třetí typ je velmi vzácný,” popsal Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Čtěte také: Brýle a roušky. Jak vyzrát na zamlžená skla?

Vcítit se do toho, jak svět vidí barvoslepí lidé, není snadné

„Pokud se jedná o úplnou barvoslepost, lze vidění připodobnit k pohledu na vybledlou fotografii. Lidem, jejichž zrak nedokáže rozlišovat mezi červenou a zelenou barvou, se například těžko sbírají jahody. V případě poruchy rozlišování mezi modrou a žlutou se může vlajka Švédska jevit poněkud fádní. Vnímání barev je ovšem velmi subjektivní záležitost. Není proto snadné detailněji popsat, jak se na svět lidé s poruchami vidění barev dívají,” vysvětlil Pavel Stodůlka.

Barvoslepost se nedá léčit

Na trhu ale existují speciální brýle, které pomáhají barvoslepým lidem mezi barvami rozlišovat. O zázračný výrobek se však nejedná.
„Na trhu se skutečně prodávají brýle určené speciálně pro barvoslepé. Tyto brýle filtrují určité vlnové délky světla - každá barva má svou vlnovou délkou. Vyplývá z toho, že přes tyto brýle se rozdíly mezi některými barvami, například mezi červenou a zelenou, zvýrazní, a mohou tedy zrakovou vadu korigovat. Současně se ale rozdíly mezi jinými barvami, například mezi modrou a žlutou, sníží. Je to tedy něco za něco,” řekl Pavel Stodůlka.

Čtěte také: Příznaky šedého zákalu

Barvoslepostí trpí častěji muži než ženy

Statistiky uvádějí, že přibližně jeden z 12 mužů a jedna z 200 žen má určitý stupeň barevné slepoty.
„Barvoslepost je dědičné onemocnění, které je vázáno na chromozom X. Ženy mají dva, muži jeden. Pokud se tedy vada na tomto chromozomu vyskytne, u muže se projeví vždy. U ženy je třeba, aby tato vada byla kódována na obou chromozomech X, což je vzácnější,” vysvětlil Pavel Stodůlka.

Čtěte také: Oční migréna

Porucha rozeznávání barev přináší v běžném životě řadu komplikací

„Barvoslepí lidé mohou mít problémy už během školní docházky. Problematická je pro většinu z nich výtvarná výchova. Nesnáze ale mohou mít i v zeměpise při rozeznávání vlajek jednotlivých států nebo při hledání v mapách. V dospělém životě je to pak řada obtíží. Při zásadní barvosleposti, kdy člověk nerozezná základní signální barvy, jako jsou světla na semaforech, není možné vlastnit řidičské oprávnění,” vysvětlil Pavel Stodůlka.

Čtěte také: Jak nám počítač a mobil (ne)kazí oči

Udělejte si test barvosleposti

Otestovat, zda je člověk barvoslepý, je možné přímo z domova. Nejčastěji se používá zkouška pomocí Ishiharových obrázků (několik z nich je vám k dispozici v naší fotogalerii).
„Barvoslepost se testuje pomocí hned několika metod, k těm nejčastějším patří metoda pomocí Ishiharových obrázků. Test obsahuje několik obrazců a úkolem testovaného je přečíst číslo či písmeno složené z barevných teček obklopených tečkami jiné barvy. Takové testy je možné najít na internetu. Vhodnější je obrázek vytisknout, protože monitor počítače může barvy zkreslovat,” uzavřel Pavel Stodůlka.

Zdroj: www.gemini.cz

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce