Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Bolest břicha v těhotenství. Kdy je vhodné vyhledat lékaře?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 12224x )

Budoucí maminky se velmi často potýkají s bolestí břicha. Ta bývá většinou způsobena roztahující se dělohou nebo zažívacími problémy. Sama bolest nemusí znamenat nic závažného, důležitější je věnovat pozornost dalším příznakům, které ji provázejí.

Dobrá rada
shutterstock.com

Běžné příčiny bolesti břicha v těhotenství

Bolest břicha k těhotenství neodmyslitelně patří. Nejčastěji se jedná o tyto potíže: 

Bolest děložních vazů

Už od počátku těhotenství rodičky doprovází bolest břicha způsobená roztahujícími se vazy, na kterých je v dutině břišní zavěšena děloha. Ta se napínáním vazů připravuje na masivní růst. Bolest však může být způsobena také fyzickou aktivitou. Potíže bývají většinou nárazové a projevují se píchnutím nebo krátkými křečemi. Zpočátku těhotenství se jedná o bolesti v podbřišku, později se přesouvají do oblasti pupku. Nejsilněji se projevují v druhém trimestru.

Potíže se zažíváním

Potíže se zažíváním doprovází každou těhotnou ženu. Mohou za to hormonální změny, konkrétně zvyšující se hladina ženského pohlavního hormonu progesteronu. Nejen, že se zpomaluje zažívání, ale zvětšující se děloha navíc tlačí na žaludek a střeva, ve kterých zároveň dochází k ochabnutí hladké svaloviny, což brání snadnému odchodu plynů.

Jak s potížemi bojovat?

Důležitá je hlavně úprava stravovacích návyků. Důležité je si na jídlo vyhradit dostatek času, jíst pomalu, čímž žena zamezí spolykání zbytečného množství vzduchu. Důležitou roli samozřejmě hraje i samotné složení potravin. V zásadě je nutné omezit cukry, sycené vody a vyhnout se potravinám, které nadýmají (luštěniny, košťálová zelenina, některé peckovice, cibule...).

Vhodný je naopak pravidelný pohyb, konzumace bylinných čajů (máta, fenykl, anýz), aplikace teplých obkladů na břicho nebo masáž břicha. Potíže mohou těhotné ženy zmírnit i některými volně prodejnými léky.

Tvrdnutí dělohy

Tvrdnutí dělohy pociťuje některá žena jen jako pnutí v břišní stěně, pro jinou může být i bolestivé. Pokud bolest není příliš výrazná, objevuje se nepravidelně a nijak nezesiluje, jde o normální jev.

Poslíčci

Braxton-Hicksovy kontrakce, lidově zvané poslíčky, pociťuje v druhé polovině těhotenství mnoho žen. Jedná se o nepravidelné kontrakce dělohy, které trvají zhruba půl minuty až minutu. Zpočátku nebývají bolestivé, ale s blížícím se porodem mohou přidávat na intenzitě. Od skutečných kontrakcí se liší tím, že nejsou pravidelné, nestupňují se a pokud je žena v klidu, brzy samy ustoupí.

Čtěte také: Migréna v těhotenství

Vážné příčiny bolesti břicha v těhotenství

Přestože je bolest břicha běžnou součástí těhotenství, někdy může být také příznakem vážných komplikací.

Mimoděložní těhotenství

Může se stát, že oplozené vajíčko do dělohy nedoputuje a usadí se jinde, nejčastěji v jednom z vejcovodů. Tím vznikne mimoděložní těhotenství, který se musí řešit operativně, a to co možná nejrychleji. Protože kromě toho, že není možné plod donosit, je žena také přímo ohrožena na životě. Pokud by se špatně uhnízděné embryo neodstranilo, došlo by k prasknutí vejcovodu a žena by mohla vykrvácet.

Problémem je, že mimoděložní těhotenství pozná až lékař. Veškeré projevy jsou totiž stejné jako u klasické gravidity. Žena pociťuje pnutí v prsou, dojde k vynechání menstruace a těhotenský test je pozitivní.

Hlavními příznaky mimoděložního těhotenství jsou:

  • Silné bolesti v podbřišku, které neustupují ani v klidu
  • Silné vaginální krvácení
  • Bolest ramen
  • Zvracení
  • Bledost
Spontánní potrat

Potratem se nazývá stav, kdy dojde k samovolnému vypuzení plodu z dělohy, a to během prvních 24 týdnů těhotenství s tím, že nejvíce rizikový je první trimestr, kdy často dochází k potratům, aniž by žena vůbec zjistila, že je těhotná. Příčiny potratů je těžké objasnit, protože se na nich obvykle podílí hned několik faktorů. Potrat se obvykle ohlásí bolestmi, které jsou způsobeny děložními stahy, a krvácením. Při jakémkoli vaginálním krvácení by měla těhotná okamžitě vyhledat lékaře, a to i v případě, že jinak žádné bolesti nemá.

Předčasný porod

Za předčasný porod se považuje každý, který započne před 38. týdnem těhotenství. Kromě pravidelných kontrakcí a odtoku plodové vody, se může dostavit také vaginální krvácení a bolest v oblasti bederní páteře.

Čtěte také: Preeklampsie ohrožuje matku i plod

Mezi další příčiny bolesti břicha patří:

  • Odloučená placenta
  • Zánět močových cest
  • Otrava jídlem
  • Ledvinové či žlučové kameny
  • Zánět slepého střeva
  • Myomy na děloze nebo vaječnících

Kdy je nutné vyhledat lékaře

Bolest břicha v těhotenství nemusí nutně znamenat důvod k obavám. Pozornost by potížím měla nastávající maminka začít věnovat až v okamžiku, kdy bolest doprovází tyto příznaky:

  • Zvracení
  • Průjem
  • Zvýšená teplota
  • Pocit na omdlení nebo závratě
  • Vaginální špinění, krvácení
  • Bolest při močení

V těchto případech je vždy nutné vyhledat lékaře.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Prenatální diagnostika

Tři až pět dětí ze sta se rodí s vrozenou vývojovou vadou. Většinou se jedná o děti mladých a zdravých nepříbuzných rodičů bez jakékoliv zátěže v rodině.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce