Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Čeho se vyvarovat u kuperózní pleti a jakou zvolit péči?

(17. června 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 784x )

Trápí vás začervenalá místa v obličeji nebo viditelně popraskané žilky? Pak se pravděpodobně potýkáte s kuperózou, která sice není život ohrožující, ale dokáže ho značně znepříjemnit. Ačkoliv se v počátečním stádiu může kuperóza objevovat a zase ztrácet, v pozdějším stádiu je již trvalá. Společně se přesto podíváme na to, jak se o pleť s kuperózou starat, čemu se u kuperózy vyvarovat a jakou zvolit vhodnou péči.

123rf.com

Co je to kuperóza a jaké má příčiny?

Kuperóza se projevuje zarudnutím obličeje, a to konkrétně v oblasti tváří a nosu. Zarudnutí je způsobeno oslabením cév a zpočátku může tento stav trvat jen několik hodin nebo nanejvýš den. V dalším stadiu se již jedná o zarudnutí trvalé, kdy na pleti můžete pozorovat viditelně prosvítající žilky. Vůbec nejzávažnějším stupněm je tzv. rosacea, v jejímž případě je důležité vyhledat lékařskou pomoc. Ačkoliv vědci kuperózu neustále zkoumají, doposud nebyla její příčina vědecky zcela objasněna. Roli může hrát např. krevní tlak a s ním spojené prokrvení jemných žilek, ale nevylučuje se ani genetická dispozice. Dále mohou ke zhoršení stavu kuperózy přispívat hormonální změny, tedy těhotenství a dlouhodobé užívání hormonální antikoncepce. Nejvíce rizikovou skupinou jsou ženy 50+. Objevit se ale tento specifický kožní projev může u všech bez rozdílu věku a pohlaví. Nejsou tedy výjimkou ani mladí muži s kuperózou.Jaká je nejefektivnější obrana? Důsledné dodržování preventivních opatření, správná péče a ochrana pokožky.

Kuperóza: Která pravidla prevence dodržovat?

Abyste dokázali předejít přechodu ze začínající kuperózy k vážnějším projevům, je důležité dodržovat několik preventivních opatření:

  • Správná životospráva – tedy absolutní vyřazení alkoholu a nikotinu a dostatečné omezení konzumace ostře kořeněných jídel. Kávu a čaj se doporučuje pít pouze v malém množství.
  • Kvalitní péče o pleť – pokožku chraňte před vnějšími vlivy, jako je zejména přímé slunce, extrémní teplotní rozdíly, pobyty v sauně, horké koupele nebo masáže obličeje kartáčem.
  • Maximálně obezřetný výběr kosmetických – špatný výběr nevhodné kosmetiky a chybná péče o pleť může mít fatální následky.

Péče o pleť s kuperózou

Péče o kuperózní pleť s sebou nese několik podstatných podmínek, které není dobré porušovat. Co se týče čištění, je důležité, aby bylo důkladné, a přesto šetrné. I když jste možná slyšeli něco jiného, k čištění kuperózní pleti není vhodné používat micelární vody. Tou vůbec nejosvědčenější metodou čištění pleti s kuperózou zůstává klasická varianta v podobě čisticího mléka a tonika. Chybu neuděláte ani s čisticí pěnou nebo gelem. Mléko ideálně nanášejte rovnou na pleť pomocí navlhčených dlaní, promněte a opláchněte vodou. Lze ho nanést na vatový tampon, ale pouze v případě odličování očí. Pokud byste pomocí něj odličovali celou pleť, mohlo by zbytečně docházet k podráždění již tak začervenalé pleti. Tampon může skvěle sloužit pouze pro dočištění za pomoci pleťového tonika, které vyrovnává pH pleti, rozjasňuje a sjednocuje pokožku. Nejvíce doporučovaná je v rámci péče o pleť s kuperózou dermokosmetika. Právě ta totiž nezpůsobí další zhoršení příznaků ani podráždění. Pokožka s kuperózou je velmi citlivá, a tak veškerá použitá pečující i dekorativní kosmetika musí být maximálně šetrná a nedráždivá. Hojně doporučované bývají krémy a séra s vitaminem E působící jako antioxidant.

Kuperóza a líčení

Jelikož pleť s kuperózou zpravidla nemá ráda žádné změny, nebojte se zůstat věrní dosud osvědčené kosmetické značce, jestliže vám nezpůsobuje žádné nežádoucí účinky. Vhodnou alternativou bývá pro mnoho osob s kuperózou minerální kosmetika, jež je vyrobena na přírodní bázi, a tak pleť zbytečně nezatěžuje. Minerály navíc neucpávají póry a nedochází ke vzniku černých teček ani akné. Líčení minerální kosmetikou je velmi jemné a přirozené a zároveň chrání pokožku před škodlivým UV zářením díky přirozeným ochranným vlastnostem minerálů.


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce