Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Černý kašel

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2055x )

Jedná se o onemocnění dýchacích cest, charakterizované záchvatovitým dráždivým kašlem, často se zajíknutím...

Charakteristika: jedná se o onemocnění dýchacích cest, charakterizované záchvatovitým dráždivým kašlem, často se zajíknutím.

Etiologie: černý kašel je vyvolán mikroorganismem Bordetella pertussis, resp. B. parapertussis (A 37.1). V současné době, kdy je vakcína proti pertusi součástí základního očkování, se častěji jako původci pertusoidního syndromu uplatňují viry (adenoviry, viry parainfluenzy, vzácněji RS virus), dále H. influenzae, Moraxella catarrhalis, Mycoplasma pneumoniae, Chlamydia pneumoniae. Tento syndrom však na rozdíl od černého kašle nemívá prolongovaný průběh s opakovanými spazmy.

Epidemiologie: onemocnění se vyskytují častěji v podzimních a zimních měsících, spíše u dětí navštěvujících kolektivní zařízení. Klasické onemocnění černým kašlem se může objevit u kojenců, kteří ještě nejsou řádně očkováni, resp. u dětí, u kterých bylo očkování proti pertusi kontraindikováno. Jako zdroj může být starší sourozenec nebo matka, u které onemocnění probíhá pod obrazem kataru dýchacích cest.

Klinický obraz: u pertuse začíná onemocnění po inkubační době 7–14 dnů katarálním stadiem, tj. kašlem, který během několika dnů progreduje do paroxyzmálního stadia (charakterizovaného záchvatovitým kašlem ukončeným zajíknutím). Charakteristický je záchvat opakovaného kašlání bez nádechu, který končí kokrhavým inspiračním zajíknutím, eventuálně zvracením. U nejmenších kojenců nemusí být záchvat typický a může končit apnoí. Počet záchvatů za den může být 30–40 a dítě vykašlává jen malé množství sputa, častěji v noci, a záchvat může být ukončen zvracením. Záchvat lze vyprovokovat i vyšetřením nosohltanu. Horečka u nekomplikovaných průběhů je vzácná. U větších dětí a dospělých průběh nemusí být tak dramatický. Vždy má však onemocnění prolongovaný průběh a záchvaty, i když již s nižší frekvencí, se mohou znovu objevit i po měsících při virovém infektu. U dalších uvedených agens bývá také záchvatovitý kašel, onemocnění však nemá tak závažný průběh, ale zato častěji bývá provázeno horečkou.

Komplikace: apnoe během záchvatu může způsobit cyanózu a také křeče. V důsledku anoxie se mohou objevit abnormality CNS, příčinou mohou být hemoragické, metabolické a toxické faktory. Atalektázy plic a sekundární pneumonii ověří naléz na rtg snímku. Vzácněji u malých kojenců se vzestupem intratorakálního a intraabdominálního tlaku během paroxyzmů se může objevit pupeční nebo tříselná hernie a nebývá vzácné poranění uzdičky jazyka zuby či subkonjunktivální hemoragie.

Diagnóza: nejspolehlivějším průkazem je kultivační vyšetření a izolace agens. Bordetely dobře rostou na Bordetově-Gengouově půdě. Je však nutné provést odběr před nasazením antibiotik. Doplňujícím vyšetřením je sérologický průkaz protilátek. Při podezření na pertusi je vhodné vyšetřit rodinné příslušníky, kteří mohou být zdrojem onemocnění. Průkaz H. influenzae, resp. M. catarrhalis se provádí také kultivací, u virologických agens, resp. u M. pneumoniae a u chlamydií využíváme sérologickou diagnostiku. V krevním obraze nacházíme u černého kašle relativní i absolutní lymfocytózu.

Prognóza: u kojenců může být průběh černého kašle závažný. Vzhledem k proočkovanosti je výskyt v ČR nízký, několik desítek onemocnění za rok. U pertusoidního syndromu jiné etiologie je prognóza dobrá.

Terapie: u pertuse je lékem volby erytromycin v obvyklých dávkách, který je též dobře účinný i u mykoplazmatických i chlamydiových infekcí. U hemofilových infekcí jsou vhodné aminopeniciliny, popřípadě s inhibitorem betalaktamáz. Antibiotika zkracují trvání nemoci, musí být však nasazena včas. U pertuse je důležitá izolace nemocného, je nutné dítě hlídat, sledovat, zvlhčovat vzduch, event. tlumit záchvaty levopromazinem. Někdy je nutná oxygenoterapie, vzácně i intubace.

Prevence: v ČR je očkování proti pertusi zařazeno do povinného očkování v kombinaci s očkováním proti tetanu, záškrtu, virové hepatitidě B a proti H. influenzae typu b.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce