Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Čerstvé bylinky obsahují vitaminy a látky prospěšné zdraví

( Redakce | přečteno: 13752x )

Jsou proto vhodné pro všechny redukční diety i při racionálním stravování. Čerstvé bylinky obsahují vitaminy a řadu látek prospěšných lidskému zdraví. I když nenahradí klasické léky, jejich dlouhodobé užívání uleví od řady neduhů. Například bazalka působí proti nadýmání, uvolňuje napětí, má tišící účinky a používá se v léčbě akné a proti lupům. Ulehčuje vykašlávání, žvýkání listů osvěžuje dech.

Kromě bazalky si lidé doma nejčastěji pěstují pažitku, petržel, řeřichu, tymián, kerblík, dobromysl, majoránku a šalvěj. Obvykle je používají pro zlepšení chuti pokrmů a počítají s tím, že zlepšují trávení. Příznivý účinek na trávení mají bazalka, pažitka, tymián, majoránka a šalvěj.

Petržel prý posiluje imunitní systém a zbavuje tělo jedovatých zplodin. Řeřicha vyniká obsahem vitaminů B, C a K a takzvaných rostlinných antibiotik. Obranyschopnost organismu zvyšuje tymián, proto se doporučuje v době chřipkových onemocnění. Tato bylinka omezuje také nadýmání.

Kerblík, který je bohatý na nejrůznější vitaminy, pomáhá prý snižovat krevní tlak. Dobromysl, neboli oregano, obsahuje silice, třísloviny a hořčiny, které pomáhají vykašlávání a uklidňují nervy. Pár kapek silice na polštáři navodí příjemné usínání a dobrou mysl.

Majoránka obsahuje velké množství éterických olejů, hořčiny a třísloviny. Pomáhá při nechutenství, plynatosti a průjmech. Údajně posiluje ženskou sexualitu, proto byla dříve vázána do svatebních kytic. U kojenců působí proti rýmě a větrům. Šalvěj zklidňuje nervy, podporuje spánek a omezuje pocení. Má hojivé a protizánětlivé i dezinfekční účinky.


Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
jana krocová

nedám dopustt, prosazuji vše přírodní, na imunitu beru jen čistě přírodní preparáty (curenzym, výtažky z bylin)


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce