Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Chci konečně shodit svoje kila, a to jednou pro vždy!

( Michal Domeny | přečteno: 15291x )

Dříve než se pustíme do diskuse na téma redukční diety, chtěl bych se pozastavit nad slovem, které si získalo u mnoha lidí špatnou reputaci - DIETA. Toto slovo je neodmyslitelně spojeno s hubnutím a je zdrojem každodenního stresu, pocitu slabosti a méněcennosti těch, kteří trpí nadváhou a marně se snaží zhubnout, ale i těch, kteří se domnívají, že potřebují shodit nějaké to kilo a nejsou ve svém úsilí úspěšní.

Dříve než se pustíme do diskuse na téma redukční diety, chtěl bych se pozastavit nad slovem, které si získalo u mnoha lidí špatnou reputaci - DIETA. Toto slovo je neodmyslitelně spojeno s hubnutím a je zdrojem každodenního stresu, pocitu slabosti a méněcennosti těch, kteří trpí nadváhou a marně se snaží zhubnout, ale i těch, kteří se domnívají, že potřebují shodit nějaké to kilo a nejsou ve svém úsilí úspěšní.

Při pohledu do slovníku najdeme pod definicí diety následující vysvětlení: "druh jídla které člověk, zvíře či skupina lidí obvykle konzumuje". Dieta je tedy především způsob stravování. Dieta se v žádném případě nerovná hladovce. Lidem by se neměl při jejím vyslovení vybavit člověk s nadváhou, který je na redukční dietě. Redukční dieta jen jednou z mnoha diet, s níž se můžeme setkat u pacientů s různými zdravotními problémy.

V klinické dietologii rozeznáváme celou řadu terapeutických diet, a i když si toho mnozí z nás nejsou zcela vědomi, s většinou z nich se setkáváme při každodenním styku s blízkými či známými. Rozdíl je v tom, že my se na tyto speciální modifikace jídelníčku nedíváme jako na diety. Příkladem speciálních terapeutických diet je například dieta pro cukrovkáře, která má za úkol kontrolovat příjem potravin s obsahem cukru. Dalším příkladem může být dieta pro pacienty trpící jaterními problémy, kde je nutno upravovat příjem bílkovin vzhledem ke stadiu nemoci. Jako poslední z mnoha můžeme uvést chronickou pankreatidu (zánět slinivky), kde je nutné kontrolovat a omezit příjem tuku ve stravě. Všechny speciální diety vyplývají z naší normální stravy, která je modifikovaná podle příčiny dané nemoci.

Například výše zmíněná cukrovka je způsobena poruchou metabolismu cukru. Z toho vyplývá příslušná dieta kontrolující příjem cukru. Příčinou nadváhy je nadměrný příjem kalorií (kcal) a nedostatek fyzického pohybu. Na tom je založena příslušná dieta kontrolující příjem kalorií v našem jídelníčku a zdůrazňující fyzický pohyb.

Známe-li pravý význam slova dieta, můžeme začít hovořit o základních principech vedoucích k udržování stálé tělesné hmotnosti. Klíčem stálé tělesné hmotnosti je rovnováha mezi příjmem a výdejem kalorií. Váš celkový příjem kalorií ve formě konzumovaného jídla se musí rovnat kaloriím, které vaše tělo potřebuje k udržení současné hmotnosti a podpoře tělesných aktivit.Narušení této rovnováhy pak povede buď k přibírání na váze (budete-li konzumovat více kalorií, než vaše tělo potřebuje), nebo ke ztrátě hmotnosti (v opačném případě). Stručně řečeno, pokud chcete zhubnout, musíte konzumovat méně kalorií, než kolik vaše tělo potřebuje.

Možná jste si všimli, že po celou dobu hovořím pouze o kaloriích a o jejich významu v přibírání na váze nebo hubnutí. Ani slovem jsem se nezmínil o omezování jídla k docílení hubnutí. To je velice důležitý bod, který bych chtěl našim čtenářům vštípit. Co opravdu hraje roli, je množství kalorií, které konzumujeme, nikoliv nutně množství konzumovaného jídla. Když se zamyslíte nad tím, odkud kalorie pocházejí, uvědomíte si, že jejich hlavním zdrojem jsou tři základní živiny - cukry, bílkoviny a tuky. Cukry a bílkoviny obsahují zhruba 4 kcal/g, kdežto tuky obsahují 9 kcal/g. Tady vidíte, že tuky obsahují dvakrát tolik kalorií (energie), než bílkoviny a cukry. Nesmíme však zapomenout ani na alkohol, který obsahuje 7 kcal/g a pro ty, kteří trpí alkoholismem, je převážným zdrojem kalorií. Tito lidé doslova "pijí své jídlo", jak říkává moje bývalá paní profesorka.

Výše uvedené informace nejsou pro mnohé z vás na první pohled ničím převratným. Ne každý si však uvědomí, že být na redukční dietě nemusí znamenat neustálý pocit úzkosti a odpírání si jídla v obavě z neúspěšného hubnutí. Ve skutečnosti je tento pocit důsledkem špatného redukčního programu. Je totiž zcela možné najíst se do sytosti a cítit se spokojeně s plným žaludkem bez konzumace nadměrného množství kalorií. Omezování jídel s vysokým obsahem tuku výrazně sníží množství kalorií. To nám umožní jist o něco více potravin skládajících se převážně z bílkovin a komplexních uhlovodanů To je jedna z mnoha strategií, jak zabránit tolik obávanému hladovění u redukčních diet.

Pozastavme se u populárních diet na našem trhu. Jak jsem se již výše zmínil, následování nesprávných redukčních programů může dietáře nechat s pocitem vnitřního tlaku, který obvykle vede k neúspěchu. Společným jmenovatelem těchto diet jsou sliby převratných výsledků v minimálním časovém intervalu. My ovšem víme, že snížení nebo zvýšení tělesné hmotnosti závisí výlučně na konzumaci buď nadměrného, nebo nedostatečného množství kalorií. Rozdíl je pouze ve způsobu jejich proniknutí do vašeho těla. A v tom se také diety liší. Zatímco jedna dieta klade důraz na konzumaci citrusů, jiná zdůrazňuje pití polévkového vývaru a podle třetí může být nejosvědčenějším způsobem hubnutí konzumace jídla v určitých kombinacích.

Nezáleží na filozofii jednotlivých diet. Všechny mají společný podtext, totiž omezení příjmu kalorií a vytvoření energetického deficitu. Například "citrusová dieta". Dovoluje vám jíst jakékoli množství masa během tři dovolených jídel (snídaně, oběd, večeře), ale zakazuje jíst cokoli mezi těmito jídly. Vzhledem k tomu, že je povolena pouze konzumace masa, salátu a grapefruitového džusu, jediným výrazným zdrojem kalorií se stává maso. Podle svého druhu a přípravy, může být maso zdrojem velkého počtu kalorií, ale všeobecně je velice těžké se přejíst masa, pokud jedinou přílohou je salát a citrusový džus. Výsledkem tedy bude příjem menšího počtu kalorií a dosažení částečného zhubnutí.

Z hlediska zdravé výživy existuje celá řada problémů souvisejících s tímto způsobem stravování. Důvodem, proč tato dieta nebude fungovat příliš dlouho, je její jednotvárnost. Většina dietářů nakonec danou dietu vzdá, protože se stane absolutně netolerovatelnou. Jen opravdu málo lidí dokáže vydržet na stravě, která dovoluje pouze maso a zakazuje jakékoli těstoviny či brambory. Taková strava se dá tolerovat po určitou dobu, ale dříve nebo později se stane opravdu nesnesitelnou a jednotlivec se vrátí ke svému předchozímu způsobu života. A zde se znovu dostáváme k tzv. JO-JO efektu. Podoba s hracím jojem není náhodná. Nejprve půjdete s hmotností dolů a potom, jakmile přestanete s dietou, se vrátíte zpět na začátek. Hmotnost se však nevrátí jen do původního stavu před dietou, ale ve skutečnosti bude o něco vyšší.

Moje paní profesorka v klinické dietologii, když jsme probírali redukční dietu, říkávala: "Redukční dieta není vlak, do něhož nastoupíme a z něhož nakonec vystoupíme v cílové stanici. Úspěšná redukční dieta je celoživotní proces, vyžadující změnu našeho chování. Toho lze dosáhnout jen dobře vyváženým redukčním programem co nejpodobnějším našemu normálnímu způsobu stravování."

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Martina D.

Ahoj dlouho jsem se snažila zhubout v těhotenství jsem přibrala 22kg a hledala jsem všechno možné až jsem najela stránky zadala tam jen své jméno a mail a už se potom se mnou spojila konzultantka která se mnou probrala váhu kolik bych měla správně vážit jak se stravuji a podobné návyky poradila mě a potom to už bylo jen na mě zkuste to nebude Vás to stát víc než pár minut času. Pokud chcete vědět o jaké stránky jde napište mě na můj mail [email protected] ráda napíšu víc

Petra

Ahoj, snažila jsem se také shodit pár kilo, celkem 15, až mi přítel našel velmi efektivní způsob se kterým se mi kila nevrátila, pokud máš zájem, tak ti poradím, stačí mi napsat na mail. [email protected]

Alice

Nabízím unikátní japonský čaj, jeden šálek pokryje 10 šálků zeleného čaje, zrychluje metabolismu a můžete jíst normálně, vyváženě a shodíte daleko více, navíc příjmete daleko více antioxidantů, vitamínů, živin, jelikož pijete celý list a nejen výluh z čaje. Co se týče účinků, je nenahraditelný, detoxikuje, jelikož obsahuje chlorofil, napravuje tlak do normálu, upravuje nadváhu, pomáhá léčit kardiovaskulární problémy a je pomocníkem v cukrovce, rakovině. Krom toho zlepšuje náladu a pamět! Je přírodním antidepresivem. Čaj není složitý na přípravu, můžete z něj připravit teplý čaj, nebo jej jen nasypat do pokrmů, pochutit. V Japonsku jej dávají do čokolád, aby děti netrpěli obezitou a nemocemi s ní spojenou. Mohu doporučit koktejl, mléko, bnán, různá ovoce, oříšky a přisypat čaj a máte úžasnou snídani, kdy účinky se vám budou uvolňovat v průběhu dne a nemusíte dělat více šálků a složitou přípravu. V případě zájmu napište na mail: [email protected], mohu vám poslat bližší informace, obrázky i videa


Celkový počet příspěvků v diskusi: 6. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce