Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Co by měla vědět každá žena, která užívá hormonální antikoncepci

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6025x )

Užívání hormonálních pilulek proti početí neodmyslitelně patří k modernímu způsobu života většiny žen. Možnost zodpovědně plánovat rodičovství přináší nebývalou svobodu a příležitost věnovat se nejprve kariéře, cestování a budování partnerství. Avšak jako každá mince má dvě strany, i tento způsob ochrany má svá rizika. Znáte je?

shutterstock.com

Na komfort spojený s braním antikoncepčních tabletek si ženy zvykly rychle. Stačí při sobě každý den nosit platíčko, pravidelně z něj ujídat a získáte zatím tu nejspolehlivější a nejpohodlnější ochranu proti nežádoucímu otěhotnění. Fungují na principu dodávání hormonů do těla, které zabraňují dozrávání a uvolnění vajíčka z vaječníků, a tím zamezují oplodnění.

Vedle základního účelu mají řadu dalších pozitivních efektů:

  • upravují menstruační krvácení co do pravidelnosti, intenzity i bolestivosti,
  • příznivě působí na pleť (snížení nadměrného maštění a zmírnění projevů akné),
  • zlepšují kvalitu nehtů i vlasů atd.
  • snižují riziko výskytu rakoviny dělohy, vaječníku či tlustého střeva
  • minimalizují výskyt zánětů ženských orgánů (dělohy, vaječníku)

Bylo by však chybou nechat se unést těmito slibnými příznivými dopady a nezeptat se „co za to“.

Je fakt, že dodávané hormony ovlivňují řadu funkcí v těle, a to obousměrně, pozitivně i negativně. Jen ty negativní vedlejší účinky se tolik nevyzdvihují. Příliš se o nich nemluví, nepíše, nediskutuje, zůstávají v pozadí a jen se letmo zmíní – v lepším případě. V tom horším jste přesměrováni na příbalový leták. Dlouhodobým trendem sice je snižování dávky hormonů na takové hladiny, aby antikoncepce vykazovala co nejméně vedlejších účinků, ale zároveň fungovala spolehlivě. Nicméně ani tak se některým nepříjemnostem zcela nevyhnete. Nízké množství účinných látek často mívá za následek slabé krvácení/špinění a jiné komplikace.

Co žena, to pohled na hormonální antikoncepci. Zajímá nás ten váš. Podělte se o své zkušenosti s ostatními v krátkém dotazníku.

Vysoká hladina estrogenu je riziková hlavně proto, že estrogen až několikanásobně zvyšuje srážlivost krve, a tím se zvětšuje riziko vzniku krevních sraženin. Ty se mohou následně uvolnit a ucpat důležité tepny a způsobit embolii. Zpozorněte hlavně v případě, že jste ve své rodině zaznamenali výskyt nějaké tromboembolické choroby, jako je žilní trombóza, mozková mrtvice, infarkt, plicní embolie atd.

Používání této antikoncepční metody má, ostatně jako všechno na světě, své výhody i nevýhody. Předností ale není zrovna málo, proto není důvod hned se jí v záchvatu paniky zříkat, pokud nepatříte mezi rizikové skupiny žen. Zároveň však neškodí trocha bdělosti a informovanosti. Jsou ženy, u kterých by měl gynekolog pečlivě zvážit její předepsání. Každé by pak měl pomoci najít takové pilulky nebo jinou formu ochrany, která jí vyhovuje nejvíce s ohledem na zdravotní predispozice i požadovaný komfort.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Antikoncepce

Pojmem antikoncepce označujeme metody, sloužící k zábraně početí. Rozšíření antikoncepce v České republice po roce 1989 vedlo k velmi žádanému poklesu počtu umělých přerušení těhotenství. Metody antikoncepce můžeme rozdělit do několika skupin.

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Hormonální antikoncepce a pleť

Ačkoli je mi už 22 let a beru hormonální antikoncepci, na mé pleti, konkrétně na líčkách se stále tvoří bolestivé akné.

Vhodná antikoncepce

Chci se zeptat, jaké jsou dnes antikoncepční prostředky, vhodné pro 35-letou ženu. Mám již dvě děti a otěhotnět opravdu nechci. S tělískem mám špatné zkušenosti a na podvázání vaječníků si ,myslím, nemám ještě věk. Slyšela jsem, že existují injekce, po kterých se nemenstruuje snad 3 měsíce. Erika

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce