Inzerce
aplikace_alergie.png
Jak bojovat s alergií?
S aplikací AlergoStop můžete na alergii zapomenout
Připomíná léčbu a varuje před aktuálními alergeny. Více informací zde.
karusel_poradny_196px.jpg
POTŘEBUJETE RADU LÉKAŘE?
Nabízíme vám možnost jak ji rychle a pohodlně získat. Zeptejte se sami, nebo se podívejte na dotazy, které jsme již zodpověděli.

Antikoncepce: Nejčastější otázky a odpovědi

(13. srpna 2021, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 426x )

Pojmem antikoncepce označujeme metody, sloužící k zábraně početí. Spolehlivá antikoncepce patří k největším vynálezům moderního života. Kromě ochrany před početím má i další příznivé zdravotní účinky. Jakou antikoncepci vybrat, kdy ji vysadit a jak se chránit hned po porodu?

shutterstock.com

Jakou metodu antikoncepce volit, když nechci myslet na užívání pilulky každý den?

Stejné složení jako pilulky a mnohem větší „odolnost“ vůči zapomenutí mají antikoncepční náplasti (lepí se na kůži jednou za týden, tolerance chyby je 2 dny) nebo vaginální kroužek (zavádí se na tři týdny, tolerance je 7 dní). Volit lze i antikoncepční injekce, jejichž účinek trvá 3 měsíce (nová se musí aplikovat nejpozději za 14 týdnů). Zcela pak zapomenutí vylučují podkožní implantáty a nitroděložní tělíska.

Nitroděložní tělísko je hormonální nebo bez hormonu. Lékař jej zavede do dělohy během rutinního ambulantního zákroku. Podle typu chrání ženu před otěhotněním na dobu minimálně 3 let. Výhodou je, že tělísko lze kdykoliv vyjmout a návrat k obvyklé plodnosti nastává hned v dalším měsíci.

Čtěte také: Zapomenutá antikoncepční pilulka. Jak postupovat?

Je nitroděložní tělísko vhodné i pro dívky a ženy, které dosud nerodily?

Ano, některé typy nitroděložního tělíska jsou vhodné i pro ženy, které ještě nerodily a chtějí se dlouhodobě chránit před dalším otěhotněním, např. kvůli studiu nebo nástupu do zaměstnání. 

Může si patnáctiletá dívka dojít pro antikoncepci bez rodičů?

Všeobecně je přijímán právní výklad, že pokud dívka, která již dovršila 15 let, přijde sama na gynekologii, prokázala tím dostatečnou psychickou vyspělost, aby si sama mohla rozhodnout o antikoncepci. Pokud není schopna jednat sama, tak za ni mohou jednat jedině rodiče.

Je pravda, že se po antikoncepci tloustne?

Po pilulkách se netloustne. Pokud žena přibere při užívání antikoncepčních pilulek, není to v důsledku užívání pilulek. Příčiny váhového přírůstku je nutno hledat jinde. U mladých dívek stačí normální tělesný vývoj. Ten ještě není ukončen a pokračuje dál, ať s pilulkami, či bez nich.

Čtěte také: Moderní antikoncepce - šetrnější a inovativní

Je pravda, že antikoncepce dodává do těla mnoho umělých hormonů?

Pravda je taková, že se při užívání hormonální antikoncepce utlumí činnost vaječníků, které následkem toho přestanou vyrábět své přirozené hormony. V těle jsou tedy dál produkovány hormony jako dosud, jen z jiného zdroje. Jsou sice syntetické, je ale třeba vědět, že jsou těm přirozeným velmi příbuzné. Jejich účinnost je navíc velmi vysoká, a tak je možné dávky hormonů dokonce oproti „normálnímu“ stavu organizmu ještě snížit.

Jak dlouho mohu hormonální antikoncepci užívat bez přestávky?

Moderní hormonální antikoncepční tablety může zdravá žena užívat neomezeně dlouho a bez přestávky. Jelikož se jedná o prostředky vázané na lékařský předpis, zaručují pravidelné gynekologické kontroly všechna potřebná vyšetření. Určité opatrnosti je třeba u kuřaček starších 35 let. Ty by měly buď přestat s kouřením, nebo si vybrat jiný způsob antikoncepce. Ve skutečnosti je ovšem kouření mnohonásobně nebezpečnější než antikoncepční tablety.

Jak se mám chránit v týdnu, kdy se pilulky vynechávají?

Nijak. Antikoncepční pilulky si v tomto týdnu zachovávají svůj antikoncepční účinek a jsou stejně spolehlivé jako kdykoli jindy. Podmínkou však je, že žena začne řádně užívat další platíčko.

Může antikoncepce způsobit rakovinu?

Antikoncepční pilulky snižují riziko rakoviny vaječníku a děložního těla. Účinek je tím výraznější, čím déle se užívají. Tato ochrana vysoko převyšuje případná rizika antikoncepce. Uznává se, že pilulky mohou urychlit vývoj tzv. dysplazií děložního čípku (přednádorové stavy) v rakovinu děložního čípku u žen infikovaných rizikovými kmeny papilomavirů (ty jsou příčinou rakoviny čípku) – v praxi je však v ČR výskyt nádorů čípku u žen užívajících pilulky nižší než u těch, které je neužívají (protože jsou pod větší kontrolou a musejí chodit na preventivní prohlídky – zjištěnou dysplazii lze pak odstranit). Hodně diskutována byla otázka rakoviny prsu a pilulek, se závěrem, že pilulky zvyšují riziko rakoviny prsu 1,1 % a vzestup rizika se týká pouze doby užívání, pak rychle klesá. O gestagenní antikoncepci je málo informací. Je pravděpodobné, že snižuje riziko rakoviny děložního těla a rakoviny vaječníku.

Čtěte také: Bulka v prsu neznamená vždy rakovinu

Co mají užívat ženy po čtyřicítce?

Ženy po čtyřicítce mají dnes široký výběr antikoncepčních metod. Vzhledem k tomu, že po čtyřicítce je vysoké riziko problémů s nepravidelným krvácením, volí většina žen buď antikoncepční pilulky, případně náplasti nebo vaginální kroužek, kde dávka hormonů odpovídá velmi nízkému dávkování. Při jejich užívání je cyklus pravidelný. Nebo volí hormonální nitroděložní tělísko, který nemění frekvenci krvácení. Nic však nebrání tomu, aby ženy po čtyřicítce zvolily i metody gestagenní antikoncepce nebo nitroděložní tělísko s mědí.

Co dělat, když při pohlavním styku praskne prezervativ?

Když už se stane, že prezervativ je jedinou ochranou a praskne nebo sklouzne, je nepochybně vhodné použít některou z metod intercepce (metody používané k zabránění těhotenství po styku), tj. nejspíš některý z přípravků, které jsou za tímto účelem dány do prodeje. Musejí se vzít do 72 hodin po souloži (čím dříve, tím lépe).

Čtěte také: Pohotovostní antikoncepce - její spotřeba v létě roste o 15 %

Co mám dělat, když při každé antikoncepci pořád špiním?

Záleží na tom, kterou metodu používáte. Pokud máte klasické nitroděložní tělísko s mědí, je lépe zvolit jinou metodu. Máte-li nitroděložní tělísko hormonální, stačí vyčkat, během několika měsíců většinou špinění zmizí. Užíváte-li tzv. čistě gestagenní metody, je občasné špinění běžným průvodním jevem. Pokud trvá dlouho, nezbývá, než metodu změnit. Pokud se objevilo špinění během užívání kombinované hormonální antikoncepce („normální“ pilulky, náplasti, vaginální kroužek), je to obvykle projev relativního nedostatku hormonů. Nevzácné je v prvním cyklu, častěji u kuřaček. Význam tohoto krvácení je pouze kosmetický. Neustane-li však během prvních tří cyklů nebo objeví-li se opakovaně v pozdější době, je zapotřebí pátrat po jiných možných příčinách (změny děložního čípku, infekce dělohy, děložní myom atd.). Když se nic nenajde, měla by pomoci změna přípravku za jiný, s vyšší dávkou hormonů.

Je pravda, že kuřačky nesmějí užívat antikoncepční pilulky?

U starších přípravků antikoncepčních pilulek bylo prokázáno, že u kuřaček starších 35 let zvyšují riziko infarktu myokardu. Zda to platí i pro moderní přípravky s velmi nízkou dávkou hormonů, prokázáno není, nicméně platné doporučení uvádí, že ženy starší 35 let, pokud kouří víc než 15 cigaret denně, by neměly pilulky (a vůbec metody kombinované hormonální antikoncepce, tj. platí to i pro náplasti a vaginální kroužek) užívat vůbec, ženy starší 35 let, které kouří méně než 15 cigaret denně, by měly raději volit jinou metodu.

Mohu se spolehnout, že když kojím, tak nemohu otěhotnět?

U mnoha žen je často rozšířen mylný názor, že během kojení rozhodně není možné otěhotnět. Ano, kojení opravdu poněkud potlačuje ovulaci. Potlačuje, ale nikoli likviduje! Ovulaci kojící matky je možné s jistotou zjistit až zpětně, tedy až tehdy, když zase začne menstruovat. A ve chvíli, kdy se dítě začne přikrmovat a k mateřskému mléku se tedy přidává i jiná potrava, pravděpodobnost opětovného zahájení ovulace a návratu k plné plodnosti se výrazně zvýší – přestože matka i nadále kojí. Pokud tedy ženy nechtějí znovu otěhotnět, měly by antikoncepci užívat i během kojení. 

Jakou antikoncepci užívat, když kojím?

Kojící matky by neměly užívat přípravky s obsahem estrogenů, protože estrogen by mohl ovlivnit tvorbu mléka. Naproti tomu progestiny, zejména pak ty, které mají „místní“ účinky například ve formě hormonálních nitroděložních systémů, objem a složení mléka žádným způsobem neovlivňují. Kojící ženy mohou také bez obav využívat tříměsíční injekce, hormonální implantáty a pilulky obsahující pouze progestin.

Existuje nějaká naprosto spolehlivá antikoncepční metoda?

Bohužel, NAPROSTO spolehlivá metoda neexistuje. Jsou však metody velmi spolehlivé, ba extrémně spolehlivé, mezi něž se řadí hormonální nitroděložní tělíska. Tato spolehlivost je srovnatelná se sterilizací.

Mohu otěhotnět ihned po vysazení antikoncepce?

Otěhotnět lze bez obav hned po vysazení antikoncepce. Dlouhodobé užívání moderních antikoncepčních tablet nemá pražádný vliv na budoucí otěhotnění, na průběh těhotenství ani na zdraví dítěte. Naopak se někdy hormonální antikoncepční tablety používají, i když o zní na první pohled protismyslně, k léčbě neplodnosti. Po několikaměsíčním užívání otěhotní po vysazení preparátu v následujícím cyklu někdy i ta žena, která dříve o těhotenství třeba marně usilovala. Po vysazení hormonální antikoncepce je možno bezprostředně otěhotnět, není tedy zapotřebí dělat nějakou přestávku.

Čtěte také: Jak žena pozná, že má ovulaci?

Je nutné antikoncepční pilulky čas od času vysadit?

Pravda je taková, že k vysazování pilulek není absolutně žádný důvod, dokonce to může být škodlivé. Na úplném začátku užívání kombinovaných pilulek totiž existuje jisté riziko trombózy, které se časem významně snižuje. Jsou-li tedy pilulky pravidelně vysazovány, riziko se opakovaně vrací vždycky s novým začátkem užívání.

Snižuje zvracení a průjem spolehlivost antikoncepce?

Zvracení a průjem mohou narušit spolehlivost antikoncepčních pilulek (nikoli jiných metod). Zvracení vadí, nastane-li do 3 až 4 hodin po spolknutí tablety, pak je zapotřebí vzít si tabletu náhradní. Průjem může spolehlivost pilulek ovlivnit pouze v případě, že jde o silný a déletrvající průjem (jedna průjmová stolice spolehlivost neovlivní). Snížit spolehlivost mohou i některé léky, které se při průjmu užívají (tzv. střevní absorbencia, např. živočišné uhlí). Pokud je obava, že by průjem snížil spolehlivost, je opětný nástup normálního účinku od 8. tablety, kterou si žena vezme bez chyby a bez přestávky po skončení průjmu.

Zdroj: antikoncepce.cz

Inzerce
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Inzerce http://alergostop.cz/?utm_source=ordinace.cz&utm_medium=banner&utm_campaign=promo2021&utm_content=duben

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Chodíte pravidelně na dentální hygienu?

43%
57%
Zatím hlasovalo 149 lidí

Mohlo by vás zajímat

Hormonální antikoncepce a pleť

Ačkoli je mi už 22 let a beru hormonální antikoncepci, na mé pleti, konkrétně na líčkách se stále tvoří bolestivé akné.

Vhodná antikoncepce

Chci se zeptat, jaké jsou dnes antikoncepční prostředky, vhodné pro 35-letou ženu. Mám již dvě děti a otěhotnět opravdu nechci. S tělískem mám špatné zkušenosti a na podvázání vaječníků si ,myslím, nemám ještě věk. Slyšela jsem, že existují injekce, po kterých se nemenstruuje snad 3 měsíce. Erika

Pět nej otázek o antikoncepci.

Zajímá vás, jakou antikoncepci vybrat, kdy ji vysadit a jak se chránit hned po porodu? Nejen na to má odpověď Radim Uzel.

 

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

20. ledna 2008, 12:04:30


19. října 2010, 18:39:30


19. června 2008, 10:54:48


28. června 2008, 09:42:17


28. června 2008, 09:57:08


Naši partneři

Inzerce