Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Co lze udělat pro zdravý zrak?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 11083x )

as. MUDr. Bohdana Kalvodová, CSc. Oční klinika VFN, 26. září 2002

Upravený a zkrácený záznam živé diskuse (chatu) s paní as. MUDr. Bohdanou Kalvodovou, CSc. z Oční kliniky VFN, která proběhla ve čtvrtek 26. září 2002 mezi 10. a 12. hodinou na www.ordinace.cz.

Kamila Karaskova: jsem studentka a učím se do noci, cítím ze mám unavené oči, jak je možné je zrelaxovat, nebo vycvičit, abych si je nezničila?

Moderátor: Osobně mám také unavené oči, kdysi mi někdo poradil dívat se často do zeleného. Uvidíme, jaký názor bude mít paní doktorka - mám zprávu, že už je na cestě.

Moderátor: Vítám vás, pan doktorko, máme tu hned jeden dotaz od Kamily.

Dr.Kalvodová: Pokud se dlouho učíte zvl. v noci, je třeba mít především dobré osvětlení a zhruba si každé 2 hod. se zadívat do dálky a tím relaxovat. V případě, že vidíte i hůře či obtíže se budou stupňovat, je třeba navštívit odborného očního lékaře. Pohled do zeleného není na škodu, ale asi podstatně neovlivní subj. obtíže.

Sarka: Mluvi se hodne o spatnem vlivu PC na zrak, myslite, ze i dnes kdy je v obrazovce uz zabudovany filtr, je vliv PC porad spatny? Dekuji

Dr.Kalvodová: Pokud pracujete celý den s PC, doporučuji obdobnou relaxaci jako při četbě v noci. Pracujete-li 12 hod. s PC, je vhodné se nechat pravidelně vyšetřit očním lék. zhruba každých 6 měs.

Moderátor: tělo může sportovat, protahovat se atd. Jak je to s očima? Můžeme zraku také poskytnout nějaký zdravý tělocvik?

Dr.Kalvodová: Je celá řada populárně-vědecké literatury, která doporučuje relaxační cvičení, domnívám se, že nejlepší je občasná relaxace pohledem do dálky a pokud špatně vidíte, tak brýle.

roarr: Dobré dopoledne. Zajímá mě, zda je lepší si nechat počet dioptrií upravovat tak, aby člověk zkrátka dobře (a všechno ;) ) viděl, anebo spíš oči namáhat a další dioptrie si nechat naložit, až to bude krajně nutné.

Dr.Kalvodová: Výši dioptrií stanoví oční lékař tak, abyste viděl dobře a měl současně příjemný pocit. Namáhat zrak a mít špatné dioptrie jistě není dobré.

none: Zdravim. Čím vším si člověk může běžně kazit zrak?

Dr.Kalvodová: je např. třeba vyvarovat se špatnému osvětlení, nebo jistě je vhodné při některých sportech používat ochranné a k určitému sportu i nutné pomůcky.

blondy: p.doktorko zhoršuje se zrak cukrovkou(24),a pokud ano upraví se když se cukr vrátí do normálních hodnot

Dr.Kalvodová: cukrovka má významný vliv na vidění a samozřejmě zraková ostrost kolísá i v souvislosti se změnou hladiny cukru v krvi. Jako diabetik je třeba, abyste pravidelně byl kontrolován očním lékařem a výsledky vyšetření předložil vašemu diabetologovi.

none: A co třeba dlouhodobá četba, nebo dlouhodobé sledování tv, působí tyto věci na "zhoršení zraku"? A propo tv, je kvuli zraku lepe na ni koukat v osvetlene mistnosti, nebo naopak v potemnělé?

Dr.Kalvodová: při sledování televize je vhodné malé nepřímé osvětlení místnosti a hlavně nesledovat televizi několik hodin bez přerušení.

none: Jak působí na zrak sledování tv několik hodin bez přerušení? A je to stejné s knihou?

Dr.Kalvodová: působí tak, že vy subjektivně poté pocitujete unavu očí, především pálení, řezání, slzení, někdy naopak máte pocit suchosti očí a totéž je to s dlouhodobou četbou.

none: A kromě subjektivních pocitů, přináší to i objektivní újmu zraku? Dík, už nebudu otravovat :-)

Dr.Kalvodová: vůbec mě neotravujete, je to docela fajn, od toho jsem tady, i když v této době na mě čeká mnoho objednaných pacientů k očnímu vyšetření. Jste-li velmi mladý a budeteli číst velmi dlouho a opakovaně velmi dlouho, tak se, máte-li např. krátkozrakost, by mohla vaše dioptrická vada o něco zhoršit. Pozdravuji vás.

blondy: takže v diabetické poradně měli manžela na toto upozornit, jenže to se nestalo, manželovi se zhoršil zrak o 3 dioptrie, teď má cukr v norně, tak se mu možná upraví i zrak

Dr.Kalvodová: píšete, že se manželovi zrak zhoršil o 3 dioptrie, takže jste asi navštívili očního lékaře, což je velmi správné, poněvadž oční lékař i při vyšetření očního pozadí rozpozná změny, které se v souvislosti s cukrovkou mohou na očích vyskytnout.

blondy: ano navštívil očního lékaře, teď bych se chtěla zeptat za sebe,mám 1,1/4 dioptrií a často mám pocit tlaku v oku,(občas i mžitky) někdy to je dost bolestivé, co s tím

Dr.Kalvodová: nevím, jak jste např. stará a jaké máte dioptrie, či do blízka nebo dálky a jestli berete i nějaké kapky. Nejlépe je však opravdu se obrátit na odborného očního lékaře, poněvadž pocit tlaku a mžitky může mít celou řadu příčin.

none: Tak přeci jen ještě: z toho, co tady zaznívá mám trochu pocit (dovozuji), že kvalita zraku je především věc dědičná a že pokud je dobrý a mechanicky ho nepoškodíme, pak prostým díváním se na téměř cokoliv, ho lze jen těžko poškodit. Je to tak? Teď mě napadá, co takové dívání se do slunce, vždycky mě od toho odrazovali, že si zkazím zrak :-) ...

Dr.Kalvodová: jen některé onemocnění jsou dědičná. Prostým díváním téměř na cokoli se zrak nemůže poškodit, ale např. laserový paprsek již ano. Do přímého slunce se raději nedívejte, používejte brýle s ochranným UV filtrem. Jste zřejmě krátkozraká, při předpisu brýlí vaše obtíže sdělte očnímu lékaři, jistě vám dá odpověd. Děkuji vám za přání hezkého dne. I já vám přeji totéž.

none: Uv záření negativně ovlivňuje zrak? Jinak díky, přeji dobré dny a dobrý zrak.

Dr.Kalvodová: none: ano, i já vám přeji co nejméně očních obtíží.

blondy: je mě 45 let a dioptrie mám na dálku,už od dětství stejné dioptrie, kapky žádné neberu. Děkuji za odpověď, ale teď se loučím utíkám za prací odpověď si přečtu až v archivu Přeji hezký den.

Rupert: Dobrý den. Jak se hodně trápit kojeneckým šilháním? Může to být trvalé?

Dr.Kalvodová: šilhá-li kojenec, je třeba se neprodleně obrátit na příslušného očního lékaře, nejlépe tam, kde se specializují na dětské pacienty, např. do Motola. Příčin šilhání může být i kojeneckém věku několik. V Praze je specializované pracoviště např. v Motole, také i naše klinika VFN.

Rupert: Díky.

Moderátor: S politováním musím oznámit posledních pět minut naší živé diskuse. Prosím tedy o poslední dotazy a odpovědi.

Dr.Kalvodová: nashledanou.

Moderátor: Loučím se tedy se všemi a příště na shledanou.

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Renata Horváthová

Dobrý den, chtěla jsem se optat, či by šla operace je mi 15 let a mám 4,25 diotrie a zhoršilo se mi to, mám s tím vážně potíže a dost mě to trápí, bojím se že bych třeby už nemohla nikdy vidět, proste jednoho dne oslepnout. Prosím myslíte, že nějaká taková operace pokud to lze, dá se provést?? Prosím napište mi na [email protected]. Předem moc děkuji..

Kyra

Na zlepšení ostrosti zraku doporučuji děrované brýle, ale jen v případě, že zhoršení zraku nezapříčiňuje cukrovka, v tom případě nebudou mít účinek - http://www.treneroci.cz/


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce