Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

CRP test je nespecifickým ukazatelem zánětu

( aktualizováno 24. ledna 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1810x )

CRP je bílkovina tvořená v játrech a patří mezi tzv. proteiny akutní fáze. To znamená, že jeho koncentrace se začne zvyšovat, pokud je náš organismus ohrožen nějakou nemocí a začne na ni reagovat obranným zánětlivým procesem. Rychlá diagnostika pomůže ke stanovení původce onemocnění a včasné podání antibiotik urychlí léčbu a zabrání tak možným komplikacím v případě neléčené infekce.

shutterstock.com

CRP vyšetření

Při vyšetření CRP (C-reaktivní protein) se stanovuje hladina specifické bílkoviny v krvi, která se zvyšuje především při akutní bakteriální infekci (méně obvykle také mykotické infekci). Naproti tomu virové infekce bývají charakterizovány relativně malým vzestupem CRP. Stanovení výše CRP proto napomáhá v rozhodnutí, zda zahájit léčbu antibiotiky. Úspěšná antibiotická terapie se pak projeví rychlým poklesem CRP, naopak při neúspěšné léčbě přetrvává zvýšení CRP.

Kdy může být CRP zvýšen?

  1. Infekční choroby všeho druhu – Jakékoliv infekce v našem těle (bakteriální, virové, mykotické) jsou spojené se zánětlivou odpovědí a tím pádem se vzestupem CRP.
  2. Autoimunitní nemoci – Autoimunitní choroby bývají spojeny se zánětlivým procesem, kdy náš imunitní systém napadá naše vlastní tělo. I takovéto stavy bývají spojené se zvýšením CRP.
  3. Nádorová onemocnění – Zvýšené CRP provází i nádorové procesy, vyšší hodnoty CRP se vyskytují u rozsáhlejších nádorových onemocnění, kdy jsou přítomné vzdálené metastázy.

Hodnoty CRP

Hladina v krvi je u zdravého jedince velmi nízká – méně než 6 miligramů na litr (mg/l). U významnějšího zánětlivého procesu vystoupí jeho hladina na mnohem vyšší hodnoty, které se často počítají ve stovkách až tisících mg/l. Vysoká je i rychlost nárůstu CRP, významně zvýšených hodnot CRP dosáhne již několik hodin po začátku zánětlivé reakce.

Jak se hodnotí CRP test?

  • hodnota CRP do 5 mg/l je považována za normální stav
  • hodnota CRP 6-30mg/l znamená virové onemocnění a doporučuje se test za 1-2 dny opakovat
  • hodnota CRP nad 30mg/l již značí velmi pravděpodobně bakteriální infekci
  • hodnoty okolo 300 mg/l a více znamenají již velmi závažný bakteriální zánět v těle

Laboratorní nebo domácí CRP test

Řada praktických lékařů, hlavně dětských, běžně využívá možnost provádět stanovení CRP přímo ve své ordinaci, tzv. v režimu POCT (Point of Care Testing). Výhodou POCT vyšetření je rychlost dosažených výsledků a tím pádem zefektivnění diagnostického procesu u akutních potíží. Takové vyšetření ale neprovádí automaticky každý praktický lékař. Lékař, který nemá příslušné výkony uvedené ve smlouvě s pojišťovnou, zajistí v případě potřeby pacientovi vyšetření CRP v laboratorním režimu, tj. odesláním vzorku krve do laboratoře. Toto vyšetření CRP v externí laboratoři je samozřejmě také hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Dnes již také existují CRP testy pro domácí použití, které lze volně koupit v lékárnáchDíky domácímu CRP testu si ušetříte nejen cestu a čas, ale nevystavíte se dalším bakteriím, které v čekárnách číhají. Domácí CRP test funguje jednoduše. Pomocí aplikátoru odeberte malou kapku krve, kterou smícháte s roztokem v přiložené lahvičce. Tekutinu kápnete na testovací proužek, který vám během několika minut ukáže hodnotu CRP v těle. U zvýšených hodnot je vhodné navštívit lékaře. Tento test má pouze informativní charakter, přesnou diagnózu a s ní i vhodnou léčbu musí vždy stanovit lékař. CRP test dokáže snadno odhalit infekci horních cest dýchacích, zánět středního ucha nebo zánět močového měchýře. Poradí si i se záněty po úrazech.

V případě, že se chcete dozvědět víc např. o hodnotách CRP a dalších detailech souvisejících s bakteriálními či virovými infekcemi, neváhejte se obrátit na lékárníky v Odborné poradně na Lékárna.cz.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Užívání probiotik před cestou do Egypta

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jaká probiotika by jste mi doporučili na cestu do Egypta a jak dlouho před odjezdem užívat? Děkuji za odpověď.

Praktičtí lékaři mohou nově předepisovat další tisícovku léků

Dříve museli pacienti s chronickým onemocněním žádat o recept svého specialistu. To se nyní mění. U některých diagnóz mohou tyto léky v ČR od 1. července předepisovat i praktičtí lékaři. Jedná se třeba o léky na astma, cukrovku nebo třeba kardiovaskulární nemoci.

Jak ošetřit puchýře?

Dobrý den. Jak ošetřit puchýř v případě vzniku?

Infekce močových cest: Jak je poznat a léčit

Zánět močových cest je typickou letní infekcí, která též postihuje zejména ženy. Mezi její příznaky patří především bolest v podbřišku, časté nutkání k močení či bolest při močení, někdy se v moči může objevit i malé množství krve. Způsobují ho bakterie, které se dostávají z vnějšího okolí až do močového měchýře, kde se usazují a množí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce