Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

CRP test je nespecifickým ukazatelem zánětu

( aktualizováno 24. ledna 2024, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1309x )

CRP je bílkovina tvořená v játrech a patří mezi tzv. proteiny akutní fáze. To znamená, že jeho koncentrace se začne zvyšovat, pokud je náš organismus ohrožen nějakou nemocí a začne na ni reagovat obranným zánětlivým procesem. Rychlá diagnostika pomůže ke stanovení původce onemocnění a včasné podání antibiotik urychlí léčbu a zabrání tak možným komplikacím v případě neléčené infekce.

shutterstock.com

CRP vyšetření

Při vyšetření CRP (C-reaktivní protein) se stanovuje hladina specifické bílkoviny v krvi, která se zvyšuje především při akutní bakteriální infekci (méně obvykle také mykotické infekci). Naproti tomu virové infekce bývají charakterizovány relativně malým vzestupem CRP. Stanovení výše CRP proto napomáhá v rozhodnutí, zda zahájit léčbu antibiotiky. Úspěšná antibiotická terapie se pak projeví rychlým poklesem CRP, naopak při neúspěšné léčbě přetrvává zvýšení CRP.

Kdy může být CRP zvýšen?

  1. Infekční choroby všeho druhu – Jakékoliv infekce v našem těle (bakteriální, virové, mykotické) jsou spojené se zánětlivou odpovědí a tím pádem se vzestupem CRP.
  2. Autoimunitní nemoci – Autoimunitní choroby bývají spojeny se zánětlivým procesem, kdy náš imunitní systém napadá naše vlastní tělo. I takovéto stavy bývají spojené se zvýšením CRP.
  3. Nádorová onemocnění – Zvýšené CRP provází i nádorové procesy, vyšší hodnoty CRP se vyskytují u rozsáhlejších nádorových onemocnění, kdy jsou přítomné vzdálené metastázy.

Hodnoty CRP

Hladina v krvi je u zdravého jedince velmi nízká – méně než 6 miligramů na litr (mg/l). U významnějšího zánětlivého procesu vystoupí jeho hladina na mnohem vyšší hodnoty, které se často počítají ve stovkách až tisících mg/l. Vysoká je i rychlost nárůstu CRP, významně zvýšených hodnot CRP dosáhne již několik hodin po začátku zánětlivé reakce.

Jak se hodnotí CRP test?

  • hodnota CRP do 5 mg/l je považována za normální stav
  • hodnota CRP 6-30mg/l znamená virové onemocnění a doporučuje se test za 1-2 dny opakovat
  • hodnota CRP nad 30mg/l již značí velmi pravděpodobně bakteriální infekci
  • hodnoty okolo 300 mg/l a více znamenají již velmi závažný bakteriální zánět v těle

Laboratorní nebo domácí CRP test

Řada praktických lékařů, hlavně dětských, běžně využívá možnost provádět stanovení CRP přímo ve své ordinaci, tzv. v režimu POCT (Point of Care Testing). Výhodou POCT vyšetření je rychlost dosažených výsledků a tím pádem zefektivnění diagnostického procesu u akutních potíží. Takové vyšetření ale neprovádí automaticky každý praktický lékař. Lékař, který nemá příslušné výkony uvedené ve smlouvě s pojišťovnou, zajistí v případě potřeby pacientovi vyšetření CRP v laboratorním režimu, tj. odesláním vzorku krve do laboratoře. Toto vyšetření CRP v externí laboratoři je samozřejmě také hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Dnes již také existují CRP testy pro domácí použití, které lze volně koupit v lékárnáchDíky domácímu CRP testu si ušetříte nejen cestu a čas, ale nevystavíte se dalším bakteriím, které v čekárnách číhají. Domácí CRP test funguje jednoduše. Pomocí aplikátoru odeberte malou kapku krve, kterou smícháte s roztokem v přiložené lahvičce. Tekutinu kápnete na testovací proužek, který vám během několika minut ukáže hodnotu CRP v těle. U zvýšených hodnot je vhodné navštívit lékaře. Tento test má pouze informativní charakter, přesnou diagnózu a s ní i vhodnou léčbu musí vždy stanovit lékař. CRP test dokáže snadno odhalit infekci horních cest dýchacích, zánět středního ucha nebo zánět močového měchýře. Poradí si i se záněty po úrazech.

V případě, že se chcete dozvědět víc např. o hodnotách CRP a dalších detailech souvisejících s bakteriálními či virovými infekcemi, neváhejte se obrátit na lékárníky v Odborné poradně na Lékárna.cz.

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce