Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Cvičení mozku může oddálit Alzheimerovu chorobu

( Renata Vyšínová | přečteno: 34445x )

Odborníci odhadují, že Alzheimerovou nemocí, která je nejčastější příčinou demence, trpí v Česku přes 130 tisíc lidí.

shutterstock.com

Prevencí  jakékoli demence a stárnutí mozku je jeho cvičení. Činkami, které musíte denně vzpírat, je v tomto případě všechno, co donutí mozek pracovat. „Jsou to nejen křížovky, čtení, hraní karet, šachy, ale zejména jakákoli práce s novými informacemi, vymýšlení nových postupů a strategií,“ říká Doc. MUDr. Iva Holmerová, Ph.D., ředitelka Gerontologického centra z Prahy 8. Mozek tak přinutíte budovat si nové spoje mezi nervovými buňkami. Čím hustší tato síť bude, tím déle mu bude trvat, než ho postihne jejich odumírání. Pokud mozek napadne Alzheimerova choroba a začnou se rozpadat nervové buňky, pak hodně záleží na tom, v jaké kondici byl mozek před tím. Proto také propuknutí nemoci může trvat deset let, nebo třeba jen rok. V podstatě platí, že čím vytrénovanější mozek byl v začátku, tím déle zůstane pacient soběstačný. V konečném stádiu nemoci hrozí hluboká demence.

Tetris překvapil

Internet nabízí hry, které jsou pro podporu mozkové činnosti jako dělané. Před dvěma lety zkoumali britští a američtí neurologové, které hry mozek procvičují a posilují tak, aby to bylo vědecky měřitelné. V té souvislosti velmi překvapila hra Tetris – při ní je vaším úkolem rovnat padající kostky a různé útvary do řádek. Čtvrt roku hrála skupina 26 mladých dobrovolníků na počítači tuto hru a pak byla podrobena vyšetření. To prokázalo, že se mozek hráčů opravdu změnil, že se tloušťka mozkové kůry zvětšila.

Prevencí jsou i ryby a olivy

Ke zdravému mozku se můžete dokonce i „projíst“. Poslední výzkumy ukázaly, že mu svědčí tzv. středomořská dieta. Vypadá to, že jde hlavně o správnou hodnotu cholesterolu a hladiny cukru v krvi. Ty jsou prokazatelně lepší u obyvatel Středomoří, v jejichž jídelníčku je hodně ovoce a zeleniny, olivový olej místo živočišných tuků, méně soli a více bylinek a koření, přiměřené dávky červeného vína a víc ryb a korýšů v jídelníčku.

Alzheimera prozradí i to, že zapomenete zapnutou žehličku nebo cestu na chalupu.

Takhle poznáte Alzheimera

Nástup choroby může být velmi pozvolný a jeho diagnostika je obtížná. Odborníci ale sestavili desatero příznaků, které by vás měly včas varovat:

1. Paměť se vám znatelně zhoršuje – v začátcích si ještě za chvíli vzpomenete, později se vám informace ztrácí definitivně.

2. Roztržitost – zapnutá žehlička zapomenutá na stole, puštěná voda do vany, později spálená polévka, protože si nevzpomenete, že jste ji dali na sporák. Věci se ocitají na zcela nelogických místech – klíče v lednici, prádlo v troubě…

3. Problémy s vyjadřováním - ztráta slovní zásoby, později zcela nelogický projev.

4. Ztráta orientace – najednou nevíte, kde odbočit cestou na chalupu, ale také nedokážete rychle odečíst z ciferníku, kolik je vlastně hodin.

5. Často a zásadně se mění nálady – každému z nás dokáže náladu něco pokazit, ale Alzheimer se pozná i podle velmi prudké změny. Pacient může ze smíchu přejít v hlasitý pláč, hněv, a to bez důvodu. Jak nemoc postupuje, tak se mění celkové chování i osobnost člověka, většinou se stávají bojácnými a podezíravými. Může je přepadnout totální pasivita. „Tyto příznaky už nepatří mezi prvotní příznaky choroby, navíc se mohou vyskytnout i u mnoha dalších nemocí, takže i v tomto případě je vhodné se poradit s lékařem,“ doplňuje MUDr.Iva Holmerová

Rychlý test pro vás

Máte pochybnosti o tom, jak to s vámi je, jestli už se nehlásí problémy s demencí? Máme pro vás dva rychlé testy.

Hodiny – namalujte co nejrychleji ciferník hodin, na kterých jsou tři hodiny a deset minut (čísla i ručičky) Pokud se vám to podaří, můžete být v klidu.

Ženská jména – najděte v následujícím řádku šest ženských jmen. Zdravý mozek si s tím lehce poradí.

ERIRENAMEOPROMANASDČOMARCELAQPISHRENATAKSVMIVANASTENZORKAHDOEM


Co je Alzheimerova choroba a jak se léčí, to se dozvíte v tomto článku.


Kde vám pomohou:

Česká alzheimerovská společnost, Šimůnkova 1600/5, 182 00  Praha-Kobylisy,

telefon:  283 880 346

www.alzheimer.cz

Máte osobní zkušenost s Alzheimerovou chorobou? Dejte nám o tom vědět prostřednictvím diskuse nebo  tohoto mailu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Vlad.Olmr
1x

prodělal jsem začátkem roku virovou encefalitidu. některé ukazatele jako ztráta části paměti, ztráta orientace mne přivedla po propuštění z nemocnice k dojmu, že trpím Alzajmrovou chorobou. potom jsem si udělal několik testů i tady zde na webu a přesvědčil jsem se, že některá indikace je velice podobná s chováním po encefalitidě. Lékaři nevyloučili, že mne to může v rekonvalescenci částečně postihnout také, potvrzuji, že zatím to tak není, i když ta rekonvalescence je zdlouhavá. především ztráta části paměti je samozřejmě i psychická záležitost. naštěstí mám vynikající manželku, která mne pomáhá. posílám tuto informaci pro podobně postižené pacienty. zdraví Vladimír.

Věra

Můj otec byl vysoce inteligentní člověk. S rodiči jsem od svých 18 let nebydlela. Když bylo otci cca 77 let, matka si začala stěžovat, že "vyvádí". Nějak jsem jí to nevěřila, protože, když jsem přijela domů na návštěvu, na otci jsem nic podivného neviděla. Výkyvy nálad trpěl odjakživa, a to, že si okamžitě nevzpomněl na jméno některého ze svých potomků, to se mu stávalo už v mládí. Pak jednou přivedl domů čtyři neznámé muže a dal jim všechny finance, které doma s matkou měli. Pak někam schoval důchod, pak někde ztratil zuby, pak se jednou sám ztratil, pak vyhnal bratra, protože to je prý matčin milenec. No a pak jednou v létě chtěl matku vyhodit oknem ven do zahrady. Matka utekla k sousedům, ti zavolali policii a policie následně zavolala pohotovost z psychiatrie. Otec byl vyšetřen soudním odborníkem v oboru psychiatrie a diagnoza zněla: Alzheimer s pozdním nástupem. A protože jeho chování bylo agresivní, byl umístěn do stacionáře. Tam po třech letech zemřel. Byl to člověk duševně pracující, měl prosperující firmu až do svých 74 roků, mozek používal, měl hodně všeobecných znalostí, byl sečtělý.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Alzheimerova choroba

Výskyt Alzheimerovy choroby se uvádí u 6 % osob ve věku 60 let, 10 % u osob 75 až 85 let a 20 % u osob starších 85 let. Muži a ženy jsou postiženi stejnou měrou. Jde o chorobu progresivní, to znamená, že se jednotlivé příznaky pozvolna a stále zhoršují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce