Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Darované vajíčko - i to je dnes cesta k vlastnímu miminku

( Barbora Neubergerová | přečteno: 27433x )

Párů, které musejí podstoupit umělé oplození, je stále víc. Víc je i těch dvojic, které k umělému oplození potřebují darovaná vajíčka. Základním předpokladem při procesu umělého oplození pomocí darovaného vajíčka je vhodná dárkyně.

shutterstock.com

Krok první – dárkyně a příjemkyně

"Podle našich právních přepisů může být dárkyní vajíčka zdravá žena ve věku od 18 do 35 let. Podmínkou je její dobrý zdravotní stav. Žena musí absolvovat genetické vyšetření, kde se mimo jiné zjišťuje, zda není nosičkou nejčastějších mutací cystické fibrózy, musí být zdravá po gynekologické stránce, nesmí být nakažena pohlavními nemocemi, virem HIV, syfilidou nebo žloutenkou B a C. Dále se vyšetřuje krevní skupina a Rh faktor ženy. U dárkyně se preferuje středoškolské vzdělání. Předpisy ukládají, že je darování vajíčka anonymní, to znamená, že se příjemkyně s dárkyní nezná. Darování je bezplatné s tím, že dárkyně dostávají určitou kompenzaci za ušlou mzdu, cestovné a za bolestné, jenž souvisí s výkonem. Samozřejmostí je, že dárkyně podstupuje proces darování dobrovolně, což stvrzuje podpisem na informovaném souhlasu o darování vajíček," vysvětluje primář Centra asistované reprodukce Iscare IVF MUDr. Milan Mrázek.

Druhou zúčastněnou stranou procesu je příjemkyně, tedy žena, která touží po tom stát se matkou. Podmínkou toho, aby žena dostala darované vajíčko je manželství nebo uvedení partnera. "V České republice není možné provádět léčbu pomocí metody mimotělního oplození u osamělých žen. Dalším předpokladem je věk příjemkyně do 49 let věku a přiměřený zdravotní stav. Horní věkový limit pro příjemkyně vajíček není stanoven zákonem, je pouze doporučen odbornou společností Sekce asistované reprodukce ČGPS," dodává primář MUDr. Mrázek.

Důvodem k provedení mimotělního oplození z darovaného vajíčka jsou stavy, kdy již není možné z vlastních vaječníků ženy získat vajíčka, nebo v případech, kdy jsou ženy přenašečkami dědičného onemocněni.

Relativní indikací k použití darovaných vajíček pro mimotělní oplození je u starších žen opakovaný neúspěch IVF z vlastních vajíček.

Krok druhý: hormonální příprava

Vlastní proces oplození pomocí darovaného vajíčka začíná hormonální přípravou dárkyně. Cílem hormonální stimulaci vaječníků je současný vývoj většího počtu folikulů (obvykle mezi 5-15), ve kterých zrají vajíčka. Možným rizikem této přípravy je vznik ovariálního hyperstimulačního syndromu. Ten se nejčastěji projevuje zvětšením vaječníků, či bolestí v podbřišku. Jinou možnou komplikací je krvácení z místa vpichu jehly po odběru vajíček, a to z vaječníků nebo poševní stěny.

Hormonální příprava je však nutná i u příjemkyně. Tato terapie je zaměřená na přípravu děložní sliznice k přijetí oplozeného vajíčka. "Příjemkyni se nejprve aplikuje léčba estrogeny. Ta je možná pomocí tablet nebo náplastí. Zhruba po deseti dnech léčby se pomocí ultrazvuku zjišťuje stav sliznice, pokud je nález příznivý, nastupuje druhá část hormonální léčby, tedy současná aplikace gestagenů. Ty se mohou podávat ve formě vaginálního gelu, vaginálních tablet nebo tablet, které se polykají," popisuje MUDr. Milan Mrázek.

Krok třetí: přenos embrya

Pokud není u příjemkyně odpovídajícím způsobem připravená děložní sliznice pro embryotransfer, embrya z darovaných vajíček se zmrazí a jejich přenos se provede až po odpovídající hormonální přípravě příjemkyně. Nejčastěji dochází k přenosu dvou embryí zároveň.

Vyšší úspěšnost léčby je při embryotransferu čerstvých embryí, což je možné při vhodné synchronizaci terapie dárkyně i příjemkyně. Pokud dojde k úspěšnému uhnízdění embryí v děložní sliznici, pokračuje se v hormonální terapii do 12. týdne těhotenství. Po prokázání vitality embryí v 7 .- 8. týdnu je žena předána z Centra asistované reprodukce zpět do péče svého gynekologa. "Těhotenství po IVF z darovaných vajíček u žen nad 40 let se obvykle považuje za rizikové," uzavírá lékař.

Kolik oplození metodou darovaného vajíčka stojí

Ženy, které nemají nárok na úhradu léčby mimotělním oplozením ze zdravotního pojištění (nejsou pojištěné nebo již léčbu opakovaně podstoupily, nebo nesplňují věkový limit), musejí za jeden IVF cyklus z darovaných vajíček zaplatit několik desítek tisíc korun. V ISCARE jde například o 60-80 tisíci Kč. Pacientky, které splňují podmínky pro úhradu léčby ze zdravotního pojištění, mají při použití darovaných vajíček celkovou cenu o 13 500 Kč nižší.

Komu se bude miminko podobat?

I když je dárcovství vajíček anonymní, může se příjemkyně o dárkyni dozvědět pár informací. "Příjemkyně nejvíce zajímá vzhled dárkyně. V tomto je možné vyhovět do té míry, že sdělíme některé údaje o váze, výšce, barvy pleti, očí a vlasů. Uvést můžeme i informace o vzdělání. Možné je i seznámení s krevní skupinou a Rh faktorem dárkyně. Pokud příjemkyně trvá na tom, že dárkyně bude vykazovat určité specifické znaky, je možné jí vyhovět, ovšem za cenu dlouhého čekání. Dárkyní je málo a zajištění požadavků může trvat i řadu měsíců, přičemž průměrná čekací doba se pohybuje od půl roku výše," vysvětluje primář Centra asistované reprodukce IscareIVF MUDr. Milan Mrázek, Ph.D. MBA.

Jaký je váš názor na darování vajíček?

Mezi studentkami vysokých škol je darování vajíček oblíbenou "brigádou". Jak se na to téma díváte vy? Považujete to za dobrý způsob, jak dopřát dítě i párům, které by neměly jinak šanci nebo máte výhrady? Řekněte nám to v diskusi nebo nám napište!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
petra
1x

Ráda by jsem slyšela váš názor nemohu otěhotnět a tak jsme se s manželem rozhodli o umělé oplodnění darovaným vajčkem .myslíte si že to miminko které se narodí z darovaného vajička nebude mít pszchický problém z toho že nebude vědět kdo je jeho pravá matka co když bude smutné a bude něco cítit nebude flustrované

Dagmar
3x

Pani Petro,to ze budete mit v sobe vajicko jine zeny neni prakazou pro vase dite,myslim ze neni zapotrebi mu rikat ze prislo na svettakto a uz nosite ho vi pod srdicekem ne jina matka s timto bych jsi nedelala hlavu,jen aby jste z toho nebyla vi sama psychicky jinak..

Petra

Dobrý den, 2x jsem neúspěšně podstoupila umělé oplodnění za přenosu 2 embryí z darovaných vajíček. Je mI 35 let a kromě nefunkčnosti vaječníků, kdy se mi netvoří vajíčka, jsem zdravý člověk. Jaká může být příčina nepřijetí embryí? Odpočinku a klidu jsem měla dostatečně, léčbu dodržovala přesně. Napadla mne imunologie, nemohu být alergická na dárkyně gen. materiál?


Celkový počet příspěvků v diskusi: 9. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Sekundární prevence v prenatální péči

Sekundární prevencí nazýváme soubor prenatálních vyšetření, jejíž cílem je zjistit, zda se plod vyvíjí správně. Tato informace je důležití jak pro rodiče, tak i pro lékaře, kteří se budou po porodu o dítě starat.

Dědičné poruchy a vrozené vývojové vady

Downův syndrom, Turnerův syndrom, poškození plodu zarděnkami, nebo některými léky užívanými v těhotenství - to všechno jsou choroby, které řadíme mezi dědičné poruchy a vrozené vývojové vady.

Pajizévky (strie) v těhotenství

Jelikož jsem si během těhotenství pravidelně natírala mastí břicho, po porodu nemám na břichu pajizévky (strie), takže jsem na ně celkem pyšná. Problém jsou ale moje prsa, která se mi hodně zvětšila a vytvořili se mi pajizévky, které mi zůstaly i po skončení kojení. Jakou kosmetiku mám použít na dekolt a prsa, aby byla kůže pevnější a alespoň trochu se mi zlepšily pajizévky?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce