Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Deformity hlavičky dítěte. Pomůže helmička a polohování

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2714x )

Určitý stupeň asymetrie hlavičky dítěte je fyziologický a k úpravě dochází spontánně. Pokud ale máte pocit, že vaše dítě má asymetrický tvar hlavy nebo obličeje, že je hlava krátká a široká nebo zploštělá v zadní části hlavičky, obraťte se na pediatra. Ten situaci posoudí, případně vás odešle na příslušné odborné vyšetření.

shutterstock.com

Každé novorozené dítě je pravidelně sledované praktickým lékařem pro děti a dorost, přičemž důležitou součástí pravidelných preventivních prohlídek až do 18 měsíců věku je měření obvodu hlavy dítěte, posouzení jejího tvaru a vyšetření velikosti fontanel – měkkých míst na hlavě, kde se lebeční kosti spojují, ale ještě nedošlo k úplnému srůstu. Pokud lékař při prohlídkách zjistí problém, doporučí vhodný léčebný postup.

Plagiocefalie

Jedná se o nejběžnější typ deformity způsobený především vnějšími silami (např. ležení na preferované straně, dlouhodobé ležení na tvrdé podložce, při postižení krční páteře a svalstva, kdy dítě není schopno přetáčet hlavu na opačnou stranu). Projevuje se asymetrickým tvarem lebky, způsobené tlakem vnějších sil.

Plagiocefalie může být způsobena řadou faktorů:

  • Poloha při ležení: Aby rodiče snížili riziko syndromu náhlého úmrtí, nechávají své dítě mnohem častěji spát na zádech místo na bříšku. Ukládání dítěte na záda však zvýšilo výskyt kraniálních deformit. Nicméně i vleže na zádech se dá poloha hlavičky měnit. V bdělém stavu se dítě může ukládat na bříško. Tím dochází jednak k aktivaci svalstva trupu a zároveň na hlavičku nepůsobí žádné vnější (deformační) síly.
  • Nedostatek místa v děloze.
  • Předčasné narození dítěte.
  • Postižení krčního svalstva.

Prvním krokem při léčbě deformit hlavičky je polohování a případně i fyzioterapie dítěte, cílená na odstranění možného jednostranného napětí určitých svalových skupin. O těchto postupech je potřeba rozhodnout co nejdříve. Vzhledem k rychlosti růstu hlavičky dítěte je vhodné zahájit léčbu ortézou do 6. měsíce, nejpozději však do 1 roku věku dítěte (včetně polohování a současné rehabilitační léčby, která aplikaci ortézy předchází).

Kraniální ortéza

Je to individuálně vyráběná ortéza. Je zhotovena z lehkého plastového materiálu a uvnitř je měkká pěnová výstelka. Ortéza se vyrábí na základě 3D skenu hlavičky dítěte. Ortéza umožňuje dítěti spát v jakékoliv poloze, aniž by docházelo k působení tlaku na postiženou oblast.

Používá se na léčbu středních a těžkých polohových deformit. Má remodelační účinek umožňující usměrněný růst lebky. Ideální věk pro zahájení aplikace ortézy je 4 až 7 měsíců a využívá se do 18 měsíců věku. Lepších výsledků se dosahuje u mladších dětí, kdy je růst a vývoj lebky největší. Ortéza funguje tak, že v prominujících oblastech je plný kontakt ortézy s hlavičkou dítěte a v místech zploštění se nechávají expanzní prostory pro růst lebky. V průběhu terapie se vnitřní měkká výstelka upravuje podle růstu a vývoje lebky. Ortéza má jednoduchý způsob aplikace, lehkou údržbu a nízkou hmotnost.

Předepsat kraniální remodelační ortézu je možno jen na základě stanovení přesné diagnózy, etiopatogeneze, typu a závažnosti polohové deformity lebky, a to na základě vstupního kraniometrického vyšetření a s ověřením růstového potenciálu pro predikci korekce deformity. Před indikací ortézy je nutné provést neurologické vyšetření s posouzením neurofyziologického vývoje dítěte a také pomocí klinického nebo RTG vyšetření zjistit, zda nedošlo k předčasnému srůstu lebečních švů (kraniosynostóze), což je vzácně se vyskytující závažný stav, který je nezbytné řešit chirurgicky.

Za jakých podmínek můžeme hradí ortézu, tzv. helmičku pojišťovna? 

Tyto kraniální remodelační ortézy pojišťovna hradí dětem do 1 roku věku a za splnění legislativně daných podmínek, včetně nezbytného souhlasu revizního lékaře pojišťovny. Jedná se o pomůcku ze skupiny individuálně zhotovovaných ortopedickoprotetických pomůcek. Dělá se dítěti přesně na míru a podle jeho postižení; navržená a vyrobená je na základě měření, anatomického otisku, 3D skenu nebo dalších metod.

Rozhodnutí o léčbě pomocí kraniálních remodelačních ortéz v případě deformit hlavičky dítěte není v rukou praktického lékaře pro děti a dorost, ale lékaře některé ze stanovených odborností – může to být neurolog, chirurg, ortoped, specialista v ortopedické protetice či lékař odbornosti rehabilitační a fyzikální medicína. Od praktického lékaře má dítě v případě potřeby dostat doporučení na příslušné odborné vyšetření.

Kraniální remodelační ortézy jsou indikované pouze v případech těžkých jednoduchých i kombinovaných deformit hlavičky a tehdy, když předchozí cca dvouměsíční léčba polohováním a cílená fyzioterapie nevedly ke zlepšení. K úhradě z veřejného zdravotního pojištění je nutný souhlas revizního lékaře. Pojišťovna pak hradí 95 % z ceny této individuálně vyrobené pomůcky, která činí cca 15 tisíc korun; rozdílovou částku budete muset výrobci kraniální remodelační ortézy doplatit.

Zdroj: plagiocefalie.cz, www.vzp.cz

Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

První úsměv

Novorozenec přinesený z porodnice je krásný, avšak bez ducha. Neumí ještě ovládat mimické svaly. S nezúčastněným výrazem ve tváři spí, jí a pláče, občas vytvoří různé grimasy.

Průjmová onemocnění v dětském věku

S blížícím se obdobím prázdnin a dovolených je vhodné se zmínit o možném riziku střevních infekcí. Frekvence těchto onemocnění zažívacího traktu je stále dosti vysoká a právě v letních měsících obvykle významně vzrůstá.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce