Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Kojenecká kolika dokáže potrápit. Jak můžete děťátku ulevit?

(20. září 2023, Redakce Ordinace.cz | přečteno: 772x )

Projevy dětské koliky přicházejí náhle, z plného zdraví. Miminko je spokojené a klidné a najednou se spustí křik a neutišitelný pláč. Napíná se, přitahuje nožičky k bříšku, zrudne v obličeji. Kojenecké koliky se objevují typicky kolem 2. – 3. měsíce života, některé děti ale kolika potrápí i dříve.

shutterstock.com

Kolika je akutní záchvatovitou bolestí, která se stupňuje, polevuje a opět stupňuje. Postihuje zpravidla miminka v prvních třech měsících života, proto také název „tříměsíční“. Děťátko při záchvatu propíná nožičky, prohýbá se do luku, rudne v obličeji, hlasitě říhá a často propláče celou noc. Některým dětem znepříjemňují koliky každý den, jiným se zcela vyhnou. Podle statistik se objevují spíše u nekojených dětí, ale není to pravidlem, nevyhýbají se ani těm plně kojeným. Kolika se také vyskytuje ve větší míře u nedonošených dětí a také těch, které se narodily s nižší porodní váhou. Je to dáno tím, že tyto děti nemají dostatečně vyvinutý trávicí systém. U tříměsíční koliky platí takzvané pravidlo tří: jinak zcela zdravý kojenec pláče více než tři hodiny denně, častěji než tři dny v týdnu po dobu delší než tři týdny.

Co je příčinou dětských kolik?

Většinu kojeneckých kolik vyvolává zvýšená plynatost. Při zvýšené plynatosti tlačí plyny na stěny střev a tlak způsobuje miminku kolikové bolesti bříška. Mezi příčiny vzniku koliky se obvykle řadí: 

  • Nedovyvinutý trávicí systém nebo jeho momentální růst – např. růst svalů v břišní dutině
  • Nasátí přílišného množství vzduchu při kojení nebo pláči
  • Nedostatek správných bakterií, jež mají na svědomí trávení 
  • Jídelníček maminky (luštěniny, cibule, květák apod.)
  • Hormony, které způsobují bolest břicha a zároveň úzkostnou náladu 
  • Únava a podrážděnost způsobené např. nadměrným světlem nebo hlukem, které mají za následek přecitlivělost

Poměrně často jsou koliky ale i projevem potravinové intolerance nebo alergie. Z nich je často na vině intolerance laktózy. Intoleranci laktózy způsobuje nedostatečná aktivita enzymu laktáza. Laktóza je obsažena jak v mateřském mléku, tak v kojenecké stravě. Aby mohla být organismem dobře vstřebána, je potřeba, aby byla rozštěpena na své dvě molekuly glukózu a galaktózu. To je úkol enzymu laktáza. U mnoha kojenců však jeho tvorba není dostatečná. Nerozštěpená laktóza přechází do dolní části trávicího traktu, kde následně dochází ke kvašení a produkci plynů. Intolerance laktózy tak může vyústit v koliku.

Tipy jak vyzrát na kojenecké koliky a jak jim předcházet? 

Prevence

U dítěte, které je kojeno, pomáhá dietní strava matky, tzn. žádné nadýmavé potraviny a sycené nápoje. Někdy pomůže úplné vynechání pečiva, také upravení techniky a doby kojení. Dítě by nemělo polykat vzduch a být překrmeno. 

Pokud je dítě krmeno umělou výživou, může pomoci její výměna, na mléka určena pro citlivé zažívání – např. Beba Sensitive, ta obsahuje Lactobacillus reuteri, který má prokázané účinky na zdraví dítěte. Dále obsahuje složku GOS/FOS, která změkčuje stolici. Hořčík, který je zde též obsažen, zvyšuje obsah vody ve stolici a tím zlepšuje vyprazdňování. Toto umělé mléko celkově pak zlepšuje pohyblivost trávicího traktu, snižuje bolesti bříška a zlepšuje frekvenci a konzistenci stolice. Další je např. Nutrilon Comfort & Colics

Dále pak používání antikolikových lahviček. Během krmení se v dudlíku ohýbá ventil, který umožňuje proudění vzduchu do zadní části láhve a zabraňuje vzniku podtlaku. Tím udržuje vzduch v láhvi, mimo bříško dítěte, čímž pomáhá snížit riziko koliky a nepohodlí. 

Miminko je důležité krmit v klidu, pomalu, nechat ho i v průběhu pití odříhnout, stejně tak po nakojení nebo po vypití celé dávky UM.

Jak ulevit při kolice

Cvičení a polohování: 

  • Uchopte nožičky miminka s kolínky u sebe, jemně zatlačte směrem k bříšku, poté kolínky obkružte kolečko od sebe a vracejte nožičky zpátky k sobě. Tímto cvičením podpoříte peristaltiku a zároveň pomůžete kyčlím. 
  • Vhodné jsou masáže bříška krouživými pohyby, čímž se rozpohybuje zažívací trakt a miminko se rychleji zbaví větrů. Podpůrná masáž bříška je velmi vhodná po večerní koupeli nebo ráno. Masírovat můžeme miminko jemně dětským kojeneckým olejem, fenyklovým olejem nebo masážním gelem Pupík. Můžete použít i nahřátou látkovou plenku nebo speciální hřejivé polštářky. Dětské oleje najdete na e-shopu Lékárna.cz.
  • Chování na tygříka, kdy dítě leží bříškem na předloktí dospělého, je to tzv. úlevová poloha. 
  • Polohování na bříšku – novorozenci držte hlavičku a opatrně jej s přidržením tělíčka přetočte ze zad na bříško. Můžete to zkoušet i několikrát denně. Miminku se to ze začátku pravděpodobně nebude líbit, ale polohování na bříško je skvělá posilovací technika nejen na břišní svaly, ale i na vzpřimovač krční páteře.

Fenyklový čaj: Podávání fenyklového nápoje může miminku také ulevit. Výborně funguje na uvolnění větrů, působí proti křečím a celkově upravuje a zklidňuje trávení. Je vhodný již od ukončeného 1. Týdne. 

Bylinné čaje pro děti zakoupíte na Lékárna.cz.

Kapky na prdíky: Pediatři doporučují podávat léky proti nadýmání v kapičkách před každým kojením jako např. Espumisan. Doplňte je speciálními kojeneckými probiotiky, které pomáhají podporovat příznivé prostředí v trávicím traktu miminka. Např. BioGaiakteré mají osvědčené použití u malých dětí k rovnováze zdravého osídlení trávicího traktu a snížením výskytu kolik a nadýmání.

Čaj pro kojící matky: Obsahuje speciální směs bylin, které pomáhají jednak proti nadýmání a také podporují tvorbu mléka. Benefitem je i fakt, že kojící čaje skvěle chutnají. 

Rektální trubička: Rektální rourka pro novorozence rychle a spolehlivě uleví od bolavého bříška ve chvíli, kdy všechny ostatní metody, přípravky či masáže zklamou. Rektální trubice se zavede do zadečku miminka a jemně se s ní kroutí do chvíle, než začnou ucházet plyny. Berte však na vědomí, že trubice do konečníku by se měla používat pouze v akutních případech, kdy bolest bříška nepolevuje. Při častém používání by si mohlo miminko na automatickou úlevu příliš navyknout a necítilo by potřebu tlačit.

Zachovejte klid

Zachovat klid. Je jasné, že po několika hodinách utěšování brečícího miminka se to snadněji řekne, než udělá. Ne nadarmo se ale říká, že když je spokojená máma, je spokojené i dítě. Nezapomínejte na to, že ten malý uzlíček nasává veškeré vaše pocity, náladu a rozpoložení. Pokud máte pocit, že je toho na vás už moc, požádejte partnera, babičku nebo kamarádku, aby vás na chvíli vystřídali. Období dětských kolik není jednoduché, ale časem problémy vymizí. Kojenecké koliky ustávají zhruba do 6 měsíců věku miminka.

Kdy zajít k lékaři

Pláče-li vaše miminko příliš a vy si nejste jisti, že je to takto v pořádku, navštivte lékaře. Ten totiž může vyloučit potenciálně závažné příčiny nespokojenosti vašeho děťátka. Neprodleně navštivte lékaře má-li dítě horečku, zvrací, trápí ho intenzivní průjem nebo objevíte-li krev ve stolici.

Pokud si nejste jisti, který produkt je pro vaše miminko nejlepší, kontaktujte lékárníky v online poradně na Lékárna.cz - milerádi vám poradí!

Přihlaste se k odběru newsletteru
Získáte zdarma výběr těch nejlepších článků, které vám poradí ve zdraví i nemoci.
Inzerce
Zitenax_banner_500x150.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Péče o miminko
Partner rubriky Péče o miminko

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Neštovice

Na úvod jen vysvětlení: v zásadě existuje dvojí forma neštovic. Neštovice plané a neštovice pravé. Druhá forma již patří k onemocněním tzv. eradikovaným, tedy vymýceným na celém světě. Virus pravých neštovic je uchováván v současné době jen v laboratořích pro případ, že by došlo opět k objevení se nemoci a bylo by nutno znovu vyrobit účinnou očkovací látku. Následující řádky se tak týkají neštovic planých.

Zadeček

Každá maminka velice brzy po porodu pochopí, že nejdůležitější partie dětského tělíčka jsou bříško a zadeček. Je-li o ně náležitě postaráno, miminko nepláče a lze je kdykoli bez protestů odložit do postýlky. Pokud se péče o bříško nebo zadeček nedaří, miminko řve a není k utišení celé hodiny.

Pleny

Nedá mi to, abych nerozšířila článek o zadečku statí o plenkách. Dovolte mi tedy, abych vás seznámila s výsledky svého soukromého průzkumu na téma "Látková nebo papírová?".

Maminky, kojte nejen kvůli miminku, ale i kvůli sobě!

Mateřské mléko je ideální stravou pro miminko, kojení je ale prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce