Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Demence

(MUDr. Martin Anders PhD. | přečteno: 133980x )

Medicína zaznamenává řadu úspěchů, ale s prodlužující se délkou života narůstá i množství jedinců starších 65 let.

shutterstock.com

Časté otázky

Jakého lékaře při podezření na demenci navštívit?
Prvním, komu byste se měli svěřit se svým podezřením na onemocnění demencí, je váš praktický lékař. Ten vás po rozhovoru a základním vyšetření odešle na některé specializované pracoviště. Diagnostikou a léčbou demencí se zabývají jak neurologická, psychiatrická a geriatrická pracoviště. Specialisté těchto oborů mohou jako jediní předepisovat moderní farmaka k léčbě těchto poruch.

Jak odliším běžnou zapomnětlivost od demence?
Zapomnětlivost patří ke stárnutí mozku a Alzheimerova nemoc je jednou z několika nemocí, které ztrátu paměti způsobují. To, že starší člověk zapomíná, nemusí ještě znamenat, že trpí tímto typem demence. Při zapomínání v důsledku přirozeného procesu stárnutí, si lze často opět vybavit informaci, která byla zapomenuta. U člověka trpícího Alzheimerovou nemocí je ztráta konkrétní informace nebo zážitku trvalá a pacient si již většinou nedokáže na tyto informace vzpomenout. Alzheimerova nemoc má ovšem ještě další příznaky, zejména poruchy poznávacích funkcí a změny chování.

Je Alzheimerova demence nakažlivá?
U této nemoci nedochází k přenosu nákazy, tak jak to známe u infekčních chorob.

Kdy je nutné nemocného trpícího demencí hospitalizovat?
Hospitalizaci doporučujeme v případě výskytu závažných poruch chování např. při intenzivních stavech nočního neklidu. Dále v případě selhání pečovatelů - rodiny, příbuzenstva, ústavu sociální péče. Nutné je zdůraznit, že zejména diagnostické hospitalizace by měly být co nejkratší. Umístění nemocných v nemocnici může představovat vážné riziko pro zhoršení jejich stavu.

Jaké jsou nejčastější varovné příznaky Alzheimerovy nemoci?
Mohou se vyskytnout některé z následujících příznaků, přičemž samozřejmě samostatné příznaky mohou být způsobeny procesem stárnutí. Je-li výskyt některých symptomů častější nebo se jich vyskytuje více, je demence velmi pravděpodobná.

K těmto příznakům řadíme následující: poruchu paměti, která ovlivňuje pracovní schopnosti a běžnou denní činnost (zhoršování paměti se často projevuje zapomínáním zcela nedávných událostí a jmen); problémy s vykonáváním běžných domácích úkolů; poruchy řeči a plynulého vyjadřování; zhoršení orientace v čase a prostoru (neschopnost vybavit si data nebo nalézt známou cestu domů); horší a nebo zhoršující se schopnost úsudku, stále obtížnější rozhodování; problémy s abstraktním myšlením; ukládání věcí na jiná místa, problémy při oblékání; změny osobnosti, změny nálady a chování; ztráta zájmu o své zaměstnání, koníčky problémy s hygienou a změny v sexuální oblasti.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Depresivní příznaky mohou předpovědět rozvoj Alzheimerovy nemoci

Příznaky deprese jsou pozorovány ve zvýšené míře u pacientů, u kterých se později projevila Alzeheimerova nemoc. To vede na základě výsledků populační studie k domněnce, že deprese může být preklinickou fází Alzheimerovy nemoci.

Alzheimerova choroba

Výskyt Alzheimerovy choroby se uvádí u 6 % osob ve věku 60 let, 10 % u osob 75 až 85 let a 20 % u osob starších 85 let. Muži a ženy jsou postiženi stejnou měrou. Jde o chorobu progresivní, to znamená, že se jednotlivé příznaky pozvolna a stále zhoršují.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce