Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Deprese? Věc životního stylu

( Jiří Holečko | přečteno: 10088x )

Bojíte se deprese? Pak upravte svůj jídelníček a životní styl. Ovlivníte tím, zda u vás propukne, či nikoli. Stejná rada platí pro ty, kteří již depresi mají - upravte svůj jídelníček, nespoléhejte jen na "tablety".

shutterstock.com

Deprese jsou bezesporu civilizační nemocí. O tom svědčí i nárůst těchto zdravotních potíží v dnešní době. V souvislosti s tím se mluví o vrozených dispozicích k depresi. Samozřejmě, naše dispozice budou reagovat na prostředí, které „jim“ vytváříme. Tedy - buď jim vytváříme „příznivé“ prostředí a deprese mohou propuknout, objevit se, nebo se snažíme toto prostředí nevytvářet - aby se potíže neobjevily. Zdá se to jednoduché.

V džungli různých návodů - a při tom bez oficiální osvěty, je to ale, popravdě, těžké. Zvláště těžké je to potom, když je vám doporučována „kouzelná“ tabletka, která vše vyřeší. Vyřeší to opravdu? Vyřeší to za vás?

Jakoby se vytrácel selský rozum, když lékař mezi řádky říká: Jez a pij co chceš a potom spolkni „kouzelnou“ tabletku – vše vyřešeno.

Obecně můžeme ale velmi přesně říci, že oproti našim předkům, jíme v potravinách přes 200 povolených chemikálií. Dále moderní věda ví, že lidské tělo neumí vytvořit přes 70 látek (prvků) pro náš organizmus nezbytně potřebných. To jsou důležitá fakta, která se mohou propojit s našimi vrozenými dispozicemi, a objeví se zdravotní problém – deprese.

Renomované zahraniční odborné časopisy mluví o nedostatku omega 3 mastných kyselin, folátu, aminokyselin, vitaminů, minerálů, stopových prvků. Otevřeně se píše o překyselování, spíše tedy o selhávání odkyselovacích mechanizmů při dlouhodobé expozici překyselujících potravin.

Překyselení způsobují hlavně cukry a technologicky zpracované obiloviny - to jsou také cukry - hlavním zástupcem je bílá mouka, dále technologicky zpracované nápoje. Proto pijme vodu, opravdu čistou, neperlivou vodu. Další negativa tvoří pro nás zcela nevhodné, technologicky zpracované masné výrobky, tedy uzeniny a kupříkladu paštiky. Vrcholem technologie jsou margariny. Jedním dechem nutno dodat, že vegetariánství tuto problematiku neřeší, ale zhoršuje.

Čtěte také: Zdravé jídlo - nejlepší prevence nachlazení, vysokého tlaku i rakoviny

Abych nebyl jenom negativní, doporučuje se jíst ne technologicky zpracované maso - dobytek by se měl pást a kuřata by měla být chována přirozeným způsobem. Vhodným masem jsou také ryby. V dostatečném množství je vhodné konzumovat vejce.

Pro nízký obsah cukrů se jako příloha doporučují jíst brambory - ne hranolky - a zelenina, lépe pěstovaná na našem území. Také čerstvé ovoce. Tato doporučení jsou publikována v renomovaných světových časopisech, v souvislosti s léčbou depresí.

Farmakoterapie - beze snahy ovlivnit životní styl jako součást „léčby“, kdy změna životního stylu je ve většině případů léčbou jedinou a jedinečnou - mi nahání hrůzu. Chápu ovšem, že společnostem vyrábějícím léky tato situace vyhovuje.

Trpíte depresí? Napište nám o tom v diskusi nebo na mailu [email protected].

Literatura:

  • Amino Acid Therapy for Depression Anxiety | eHow.com
  • Eicosapentaenoic Acid For Depression | LIVESTRONG.COM
  • Review Folic acid, ageing, depression, and dementia. BMJ. 2002 Jun 22; 324(7352):1512-5. [BMJ. 2002] Augmenting antidepressants with folate: a clinical perspective.
  • Vitamins to Help With Anxiety and Depression | eHow.com
  • Vitamin B12 and Depression, Daniel K. hall-Flavin, M.D., Mayo Clinic
  • Alternative Treatmens for Depression, Anxiety, and Stress, Richard N. Podell, M.D.
  • Anxiety and Depression: What to Do When You Have Both, Anxiety Disorders Association od America
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Jarek

S názorem, že vegetariáství věc neřeší, nesouhlasím. Mě právě přechod na vegetariánskou stravu velmi a velmi pomohl. Jarek

Lebron

Právě, že mám též obdobnou pozitivní zkušenost, proto by mě zajímalo co přesně je na stylu vegetariánství v souvislosti s cukry nevhodné!


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Deprese - co to je a u koho se vyskytuje?

Deprese (dříve nazývaná melancholie) je onemocněním duše, ale také celého těla. Jde o závažnou psychickou poruchu, která postihuje až 10 % obyvatelstva. Ve své nejtěžší formě se projevuje smutnou a sklíčenou náladou, která způsobuje nemocnému duševní trýzeň a bolest.

Deprese

Až deset procent obyvatel trpí depresemi, které se projevují smutkem, sklíčeností a ve výsledku i dušení bolestí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce