Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Cestovní lékárnička aneb co si zabalit do hor i na pláž

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 748x )

Zdravotní komplikace dokážou znepříjemnit nejednu dovolenou. Základem každé cesty ať už do zahraničí, nebo po Česku je proto dobře nachystaná lékárnička. Podle praktických lékařů by lidé měli lékárničku kontrolovat alespoň jednou do roka, ideálně však před každou cestou, a její obsah vždy přizpůsobit typu dovolené.

Dobrá rada
shutterstock.com

Co nesmí v lékárničce chybět

Každý si na dovolenou bere jiné léky. Vždy by ale měl zvážit tři věci: kam jede, s kým a co tam bude dělat. Jiné medikamenty jsou potřeba na vysokohorskou túru a jiné pro „válení“ se na pláži. Podle předsedy Mladých praktiků MUDr. Vojtěcha Muchy by však mělo základní vybavení lékárničky na dovolenou kopírovat obsah autolékárničky.
„Je to takové minimum, co bych doporučil úplně každému, když někam cestuje. Tedy obvazový materiál, náplasti a funkční škrtidlo proti krvácení. Přidat ještě doporučuji pinzetu a zkontrolovat, zda máte ostré nůžky,“ říká MUDr. Vojtěch Mucha. I přes to, že je v současné době covid spíše na ústupu, je dobré myslet na respirátor a dezinfekci.

Lékárnička do hor i na pláž

Lékárničku je třeba balit s ohledem na typ dovolené. Pokud jsou v plánu hory, stojí za to přihodit náplasti a obvazy či gel na bolest kloubů. Naopak k moři je kromě opalovacího krému dobré přidat i přípravek na popáleniny s obsahem panthenolu. Při cestování s dětmi by se rodiče měli ujistit, že ví, jak postupovat, pokud by nastaly zdravotní komplikace u nich. Od věci nejsou přípravky na sražení horečky, léky na průjem či zácpu a probiotika.

Léků stačí minimum

Ani s vybavením lékárničky by se to však nemělo přehánět. Především v případě, že je dovolená v místech, kde je snadná dostupnost lékařské péče a lékáren, není potřeba mít s sebou vše. Předejdete tím zbytečnému vyhazování prošlých medikamentů. „Hlavně u léků na kašel, rýmu nebo teplotu je jedno, zda je člověk má nebo je koupí druhý třetí den,“ říká MUDr. Vojtěch Mucha. Jiná je situace u léčebných přípravků na průjem, zvracení a další zažívací potíže. Ty je dobré začít brát co nejdříve, zejména pokud se lidé nachází v zemi s horkým podnebím, kde hrozí dehydratace. Aktivní uhlí a rehydratační roztok je proto potřeba mít u sebe vždy.

Pravidelné léky

Pokud lidé berou nějaké léčivé přípravky pravidelně, měli by si je zabalit jako první. Většina lidí mívá totiž tyto léky mimo lékárničku, například v ložnici nebo v kuchyni. Mohlo by se tak stát, že na letišti zjistí, že jejich léky zůstaly na nočním stolku. „Medikamenty, které člověk dlouhodobě užívá, je potřeba brát v dostatečném množství, případně se poradit s lékařem, jak postupovat v případě, že by se chronická choroba zhoršila. Komplikace dlouhodobých onemocnění jsou totiž nejčastější příčinou závažných zdravotních komplikací na cestách,“ říká MUDr. Vojtěch Mucha.

Konzultace s lékařem

Existují léky i další vybavení, které se hodí do každé lékárničky a lidé by je s sebou měli brát vždy. Před odjezdem na dovolenou by se měli poradit se svým praktickým lékařem, který může doporučit, co je vhodné pro dovolenou v konkrétní zemi.
Zároveň pokud se vyskytnou na dovolené zdravotní komplikace, je možné zkonzultovat tyto problémy s lékařem přes telefon nebo elektronicky,“ říká doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D., ze Společnosti všeobecného lékařství ČLS JEP.

Skladování

Lékárnička by měla být označená a dobře dostupná, ale vždy mimo dosah dětí. Léky je potřeba skladovat v suchu a při pokojové teplotě. Kapky a další roztoky zase v lednici. Lékárnička by neměla být vystavena přímému slunečnímu světlu a lidé by ji neměli nechávat ani v autě, ve kterém může být v létě i 50 °C.

Antibiotika s sebou?   

Pokud lidé uvažují o tom, že si do kufru přibalí i antibiotika, měli by toto rozhodnutí vždy konzultovat se svým lékařem, který je předepíše.
„Například kardiaci, pacienti s chronickým onemocněním nebo lidé, kteří jedou do extrémních podmínek, se mohou o vybavení antibiotiky a o tom, kdy je eventuálně nasadit, s lékařem poradit,“ říká doc. MUDr. Bohumil Seifert, Ph.D.

Pozor na prošlé léky

Lékárničku by měli lidé zkontrolovat před každou cestou a ujistit se, že léky nepřekročily svou lhůtu trvanlivosti. Prošlé léčebné přípravky totiž mohou způsobit zažívací potíže nebo alergickou reakci. Do lékárničky je proto vhodné pro lepší přehled přibalit i seznam léků s datem jejich expirace.

Cesta letadlem

Ztracený kufr na letišti dokáže pěkně potrápit, o to více, pokud v něm jsou i léky. Z toho důvodu by si lidé měli balit přípravky na bolest hlavy a léky, které užívají pravidelně, do příručního zavazadla. Neměli by přitom zapomínat, že objem roztoků nesmí přesáhnout 100 ml a že je vhodné mít léčivé přípravky v originálních obalech. Pokud jich lidé berou více, měli by požádat svého lékaře o potvrzení, že je užívají.

Pojištění a očkování

Ani perfektně vybavená lékárnička mnohdy nestačí. Zapomínat by lidé neměli ani na zdravotní pojištění. Pokud jedou do exotických zemí, je potřeba se včas informovat o povinných i doporučených očkováních, například proti malárii v Africe nebo vzteklině v Jižní Americe. Pokud lidé plánují dovolenou v Česku, je dobré zvážit očkování proti klíšťové encefalitidě. „Ze všech zemí EU se klíšťová encefalitida vyskytuje nejvíce právě u nás. Navíc relativně často zanechá trvalé následky a člověk se nakazí ihned po kousnutí klíštětem. Z toho důvodu toto očkování velmi doporučuji,“ dodává MUDr. Vojtěch Mucha.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Popáleniny

Popáleniny mohou být velmi závažným poraněním, proto byste se měli naučit je správně ošetřit.

Obecné zásady první pomoci

Cílem této první pomoci je pomoci ohroženému tak, abychom předešli komplikacím a zmírnili následky poranění nebo postižení.

Oživování - obecné zásady

Věděli byste si rady v případě, že by někdo potřeboval oživovat? MUDr. Stanislav Machart vám znovu poradí, jak se chovat a na co nezapomenout.

První pomoc - defibrilace

Při podezření na zástavu oběhu krve (náhlé bezvědomí, zástava dechu, nehmatné pulzace na tepnách krku) je nutno ihned zahájit resuscitaci stlačováním hrudníku a dýcháním z úst do úst.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce