Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Frigidita

(doc. MUDr. Radim Uzel CSc. | přečteno: 60959x )

Velmi malý zájem o sex a mízká vzrušivost. Tak se projevuje frigidita. U mužů je tato porucha velmi vzácná.

shutterstock.com

Co to je frigidita?

Jedná se o nízký zájem o sex a nízkou sexuální vzrušivost. Doslovný překlad by zněl "pohlavní chladnost". Vyskytuje se u mužů i u žen, u mužů se však jedná o poruchu dosti vzácnou, bývá způsobena poruchami v tvorbě mužského pohlavního hormonu. Naproti tomu u žen bývá frigidita většinou na hormonální produkci nezávislá, vyskytuje se spíše v souvislosti s různými duševními a tělesnými potížemi, nebo s problémy v partnerském vztahu. Často se jedná o poruchu selektivní -- vázanou pouze na určitého partnera, zatímco s jiným partnerem je sexuální zájem a vzrušivost v pořádku.

Pokud přece připustíme určité hormonální vlivy na snížení ženské sexuální žádostivosti, pak zde hraje roli zejména hormon prolaktin, který je zodpovědný za tvorbu mléka. Kojící žena je proto podstatně méně sexuálně vzrušivá, tento vliv někdy přetrvává i po odstavení dítěte od prsu. Proto se s ženskou frigiditou velice často setkáváme právě v mladých manželstvích.

Kdy mohu mít podezření na frigiditu?

Pohlavní chladnost většinou ženě nevadí sama o sobě, potíže způsobuje pouze v partnerském vztahu, kdy si na nestejnou potřebu sexuálních kontaktů a odmítavé chování začíná stěžovat manžel nebo milenec. Každý člověk má ovšem vrozen určitý stupeň sexuálního temperamentu, takže existují lidé celoživotně více vášniví a také ovšem více frigidní. Situace se také mění v průběhu života, zejména u žen dochází k plnému rozkvětu sexuální žádostivosti často až ve věku kolem 30 let. Léčebnou pozornost pak zasluhují stavy, kdy dochází k náhlému snížení těchto sexuálních potřeb, nebo kdy je frigidita skutečně selektivně vázána pouze na jednoho partnera.

Z tělesných příznaků bývá pokazováno především na nedostatečnou lubrikaci - zvlhčení pohlavních orgánů při sexuálním vzrušení (tzv. soulož "na sucho").

Co je příčinou vzniku frigidity?

Kromě nadměrné tvorby hormonu prolaktinu (může se objevovat také v důsledku stresu) se jedná někdy o sníženou funkci štítné žlázy, poruchy funkce nadledvinek, různé nádory a nemoci způsobující bolestivé stavy včetně gynekologických zánětů. Sníženou sexuální žádostivostpozorujeme někdy také u diabetiček, nebo u žen trpících psychickými poruchami (stavy deprese). Na rozdíl od obecného přesvědčení jsou ženské pohlavních hormony zodpovědné za sexuální chování jen ve velmi nepatrné míře. Příčinou snížení sexuálního zájmu bývají spíše některé dlouhodobě užívané léky (sedativa, nebo léky na snížení krevního tlaku).

Častou příčinou frigidity jsou pak partnerské vztahy a sociální poměry. Konfliktní vztah k partnerovi (manželovi) může být často i skrytý a neuvědomělý. Také přehnaná puritánská a náboženská výchova může představovat základ odmítání sexuálních aktivit.

Jaké jsou možnosti léčby?

Účinná léčba nízké sexuální žádostivosti a nedostatečné vzrušivosti předpokládá především odstranění všech rušivých faktorů a psychoterapii. Důležité jsou sexuální sny a fantazie podpořené četbou, nebo prezentací erotických materiálů. Vítány jsou masturbační praktiky a veškerá autoerotika. Tato aktivita může pak přecházet do tak zvané párové sexoterapie - vzájemné hledání a objevování erotogenních zón za využití nekoitálních technik včetně orálního sexu. Doporučují se také tzv. Kegelovy cviky - mohou začínat několikrát přerušovaným močením a pokračovat pak rytmickým stahováním svalů dna pánevního. Tento nácvik by měl být prováděn nejméně 3x denně vždy po padesáti stazích.

Z léků se doporučují dopaminergní látky, někdy se doporučuje opatrné podávání malých dávek mužského pohlavního hormonu. Také bychom měli dbát na odstranění obav z nežádoucího otěhotnění předpisem vhodné antikoncepce. Někdy pomáhají dlouhodobě podávané čajové směsi (Vakorai) -asi dva šálky čaje denně.

Čtěte také: Sedm důvodů, proč mít sex

Možnosti prevence

Nejlepším afrodisiakem je dostatek pohybu na čerstvém vzduchu, důkladný spánek a pestrá strava. Zlepšení psychické i tělesné kondice pak souvisí se zlepšením kvality partnerských vztahů. Sexualita by neměla být chápána jako prostředek boje, nátlaku a vydírání, nýbrž jako přirozená součást lidského života, v níž by měl každý stejně přijímat jako dávat. Vzájemná partnerská tolerance, vycházení si vstříc a ohleduplnost jsou nejlepšími předpoklady kvalitního sexuálního života.

Čtěte také: Tušíme, co by mohlo být v nápoji lásky, říkají vědci

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Laura
4x

Dobrý den, brzy mi bude 28 let (jsem bezdětná) a mým problémem je nechutenství k sexu. Nemám na něj chuť, nebaví mě a když už "musím" často si říkám, kdy to skončí. Tento problém přetrvává již několik let. Zhruba před 3 lety jsem vysadila antikoncepci a doufala, že se něco zlepší - ale nezlepšilo. Vydržela bych bez sexu i měsíce. Připadám si k ničemu a je mi to trapné vůči partnerovi, ale nevím co mám dělat? Děkuji za odpověď na Laurinka.J@post.cz

Simona

Dobrý den,mám úplně to samé 😔🙈.už také nevím co mám dělat a připadám si stejně hloupě jako vy.Hlavne bych chtěla aby se to změnilo a aby to vše bylo tak jak má 😔

M
1x

Buď se domluvit s partnerem, aby měl milenku (aneb budoucí přítelkyni) nebo mu zmizet ze života, když jste frigidní. Najděte si muže, který je stejně nemocný nebo přítelkyni feministku, to vám vyřeší váš problém.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 15. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Sexuální poruchy a úchylky

MUDr. Luděk DanešSexuologický ústav, 7. března 2002

Frigidita

Velmi malý zájem o sex a mízká vzrušivost. Tak se projevuje frigidita. U mužů je tato porucha velmi vzácná.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce