Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hubneme: první dobrovolníci

( Renata Vyšínová | přečteno: 15016x )

Představte nám svou osvědčenou metodu hubnutí, svůj zdravý jídelníček, své vyzkoušené cvičení - prostě naučte nás své finty na ladné křivky. Přesně o to jsme Vás před týdnem požádali. Jsme rádi, že se k nám přidali první dobrovolníci - pojďme si představit jejich metody.

shutterstock.com

Mužům díky cvičení rostou svaly, ženy hubnou

Pokud se muži a ženy rozhodnou posílit svaly cvičením, výsledek nebude stejný. I proto by si každý měl svou pohybovou aktivitu volit s přihlédnutím ke svým fyzickým možnostem a aktuálnímu zdravotnímu stavu. Vhodně zvoleným a pravidelně prováděným cvičením mohou předcházet nejrůznějším zdravotním problémům od migrén až po kardiovaskulární nemoci.

Jaké jsou hlavní rozdíly v budování svalového korzetu u dětí, žen a mužů? Tvar těla určuje poměr množství kosterního svalstva a množství tělesného tuku. Čím méně je svalstva a více podkožního tuku, tím neforemnější je postava. Muži mají tendenci ukládat tuky v oblasti břicha, ženy spíše na bocích, nohou a hýždích. Pohybem je možné problematické partie vytvarovat a posílením některých svalů také předejít zdravotním problémům.

Jak by měly správně cvičit ženy

Ženy mají oproti mužům menší podíl svaloviny a širší pánev. Jsou však ohebnější, a pokud začnou sportovat, vykazují přibližně o 10 % větší svalové přírůstky než muži. „Vysvětlením tohoto rozdílu mezi oběma pohlavími je adaptace ženského organismu na zátěž. Posilování je novým a neznámým podnětem, na který jejich tělo velice pozitivně a rádo reaguje,“ konstatuje Mgr. Jan Větrovský, Mgr. Jan Větrovský, instruktor pohybových aktivit. Ženy bývají v posilování také vytrvalejší a pohybová aktivita u nich většinou vede k redukci váhy.

Zdravotní přínos sportu: Posilování lopatkových svalů a partií vnějších paží zajišťuje podporu zádům, které ženám kvůli stresu trnou a nepříjemně bolí. Pravidelné protahování hlubokého ohybače hlavy pak napomáhá správnému držení hlavy, díky němu nemusí ženy tak často trpět migrénami. Pro správný vývoj ženského svalstva je také důležité zpevnění pánevní oblasti. Tak lze předcházet například nepříjemným menstruačním bolestem.

Čtěte také: Tentokrát zhubnete: se zumbou

Jak by měly správně cvičit muži

Obecně platí, že muži mají větší sklon k nárůstu svalové hmoty v horní polovině těla. Pokud začnou posilovat, rýsují se jim svaly nejprve na pažích a prsou. Muži oproti ženám preferují silovější disciplíny. Jejich těla se spíše „obalují“ svaly, než aby ztrácela na váze.

Zdravotní přínos sportu: Muži by měli věnovat pozornost především zádovým a břišním svalům, které pomáhají ke správnému držení těla. Kvůli vyššímu riziku nemocí oběhové soustavy by také měli dbát na rovnoměrnou zátěž svalového aparátu. Předejdou tak pro ně rizikovým kardiovaskulárním obtížím. „Také by se měli vyvarovat jedné z nejčastějších chyb, kterou je soustředění se na posilování určité části těla, například bicepsů. Zatěžují tak zbytečně jednu svalovou oblast,“ varuje rekondiční trenér Jan Větrovský.

Jak by měly správně cvičit děti

Děti si budují svalový korzet průběžně, jak se tělo zvětšuje a sílí. Pro správný rozvoj svalů je zásadní dbát na nácvik správného držení těla. Dále je třeba pracovat i s intenzitou zatížení. Veškerý pohyb by měl vést k vyváženému a rovnoměrnému rozvoji. Obzvláště u dnešních dětí, které tráví spoustu hodin u počítače či televize, je důležité volit nejednostranně zaměřené pohybové aktivity.

Zdravotní přínos (rizika) sportu:V žádném případě by však neměl být u dětí do 15 let zařazován silový trénink s externí zátěží. Ten by mohl způsobit nevratné změny ve vývoji celého pohybového aparátu, hlavně poškození kloubů a kostí.

Příjemným vedlejším efektem posilování je redukce váhy. „Sport vedoucí ke zpevnění svalstva přináší také optimističtější pohled na svět a dlouhodobě kvalitnější život bez kilogramů navíc,“ uzavírá Jan Větrovský.

kapitola
Celý seriál
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
Dana

detox? tak na to je skvělá tree3chlorella. Já jsem teď dobrala balení a cítím se konečně lehčí :)

Můžu doporučit

s hubnutím mi byl velkym pomocníkem Slimax


Celkový počet příspěvků v diskusi: 2. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Podváha

Nedostatečná výživa je důsledkem nepoměru mezi energetickými požadavky organizmu energií z potravin.

Máte problém s nadváhou?

S problematikou nadměrné váhy se potýká spousta lidí zejména ve středním věku, kdy úroveň fyzické aktivity klesá vinou např. rodinných závazků, ale - přiznejme si - i vinou zvýšené tendence k pohodlnosti. Obezita se proto stává čím dál více chronickou nemocí zejména v ekonomicky vyspělých státech západní Evropy a ve Spojených státech ...

Kdo může za nadváhu?

V dnešním článku začneme hovořit více o konkrétních problémech týkajících se problematiky hubnutí a udržování stálé tělesné hmotnosti. Hovořit o specifických strategiích hubnutí však vyžaduje porozumět základním příčinám nadváhy.

Dieta - co vše se skrývá pod tímto slovem?

Řecké slovo původně znamenalo životní styl, vše, co lze ovlivnit. Dnes jím rozumíme přechodnou nebo trvalou odchylku od obvyklého stravování nebo způsob stravování vůbec.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce