Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Hyperaktivitu dětí zřejmě zvyšují i bonbony a limonády

( Renata Vyšínová | přečteno: 11756x )

Než nandáte dětem do mističky jahodový kompot, dáte pár kopečků zmrzliny, nebo nalijete do sklenky sladkou barevnou limonádu, pořádně si prostudujte jejich obal. Právě v těchto pochutinách často bývají přídatné látky, lidově "éčka", která mohou údajně mít na svědomí změnu chování – hlavně hyperaktivitu.

shutterstock.com

O tom, že přídatné látky nejsou nic, co by zdraví prospívalo, se mluví dávno. Teď se k tomu přidávají i odborné hlasy a výsledky některých studií. Stoprocentně potvrzeno to ještě není, ale v rámci snahy o prevenci musí být na obalu potravin povinně i doplňující informace buď u kódu, nebo názvu některých barviv:"může nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí."

"První informace o tom, že potraviny mohou obsahovat barviva, která ohrožují zejména zdraví dětí, se objevily v roce 2007 krátce po zveřejnění studie McCanna et al. o vlivu některých barviv a benzoanu sodného na chování dětí. Tato studie uvádí, že konzumace šesti syntetických potravinářských barviv a benzoanu sodného jako konzervační látky v potravinách má za následek zvýšenou hyperaktivitu u tříletých dětí a dělí ve věkové skupině 8-9 let. Studie navazovala na některé předchozí studie, které rovněž poukazovaly na možnou souvislost poruch chování u dětí v souvislosti s některými syntetickými barvivy (zejména studie Bateman et al. 2004)," vysvětluje hlavní hygienik Michael Vít.

V rámci studie odborníci zkoumali účinky syntetických barviv tartrazinu (E102), chinolinové žluti (E104), žluti SY (E110), červeně 4R (E124), alurové červeně AC (E129), azorubinu (E122) a benzoanu sodného (E211) na chování dětí. Závěrem bylo konstatování, že mají za následek zvýšenou hyperaktivitu u tříletých dětí a dětí ve věku 8-9 let. Právě tato barviva najdete velmi často v cukrovinkách, ale také v nealkoholických nápojích, anebo ve zmrzlinách. Jde tedy o velmi oblíbené pochutiny dětí.

Takový výsledek samozřejmě vzbudil velkou pozornost spotřebitelů i novinářů, takže se o ně začal zajímat i Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA). Kvůli závažnosti výsledku studie zkoumal i další odborná pojednání, která poukazovala na možné ovlivnění chování dětí. Evropský úřad sice došel k závěru, že neexistuje jednoznačný a prokazatelný důkaz o tom, že by dvě zkoumané směsi přídatných látek vykazovaly statisticky významný účinek na chování dětí. Přes to zavedla od ledna 2009 povinnost uvádět u barviv výše uvedenou informaci o působení na chování dětí. "Ctí se tím princip předběžné opatrnosti s tím, že k případnému zákazu používání těchto látek může dojít až po jednoznačném prokázání jejich negativnímu dopadu na zdraví spotřebitele. Ve studiu zdravotní nezávadnosti těchto látek se nadále věnuje zvýšená pozornost a jsou prováděny další studie," upřesňuje hlavní hygienik.

"I kdyby se nepotvrdilo tvrzené o negativním ovlivnění činnosti a pozornosti, rozhodně vysoký příjem těchto barviv není ze zdravotního hlediska vhodný. Zejména u dětí, které přijímají více potravy na kg hmotnosti, může snadno dojít k překračování hodnoty ADI (akceptovatelného denního příjmu) látek přídatných (lidově označovaných jako "éčka")," podporuje toto opatření Fórum zdravé výživy.

Co si myslíte o "éčkách" - dáváte si na ně pozor při nákupech, vyhýbáte se nápojům a potravinám, které je obsahují? Zapojte se dodiskuse nebo nám napište!

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Toxoplazmóza

Původce onemocnění: Toxoplasma gondii. Parazit se složitým vývojovým cyklem a řadou morfologicky odlišných stádií. Infekčním stádiem je oocysta, která se vytváří pouze ve střevě nakažené kočky (event. jiných kočkovitých šelem) a je vylučována trusem.

Závislost na hrách způsobuje obezitu, ale i problémy se srdcem

Dětí, které tráví hodiny u počítače, je stále víc. Bohužel si tím škodí psychicky i fyzicky. Lékaři varují, že pravidelné vysedávání před monitorem má vliv na vznik obezity, ale i na problémy se srdcem.

Káva

Matečnou rostlinou kávového semena jsou různé druhy kávovníků. Semeno se zbaví dužiny, suší se a praží při 200 - 250 °C. Při pražení káva dostane typické aroma známé všem, kteří mají kávu rádi.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce