Inzerce

Na obaly potravin se třetina Čechů vůbec nedívá

( Pavla Skurovcová | přečteno: 8557x )

Nejčastěji lidé vyhledávají informace o minimální trvanlivosti výrobku. Údaje o konzervačních látkách lidé téměř nesledují.

shutterstock.com
Nejčastěji lidé vyhledávají informace o minimální trvanlivosti výrobku. O nutriční hodnotu se zajímá jen polovina, údaje o konzervačních látkáchsleduje zanedbatelný počet lidí.

Dokázali byste popsat, jaké údaje bývají nejčastěji uvedeny na obalech potravin? A pokud ano, řídíte se podle nich při nákupu? Průzkum ukázal, že celá třetina Čechů se o informacích na obalech vůbec nezajímá. Tedy ani o datum minimální trvanlivosti.

Dvě třetiny Čechů, si na obalu potravin přečtou alespoň něco. Nejčastěji údaje o datu spotřeby (v 97,3 procentech případů). Zatímco ženy spíše řeší složení výrobku, muži zkoumají údaje o výrobci či dovozci.

Složení výrobku, zvláště pak nutriční hodnotě věnuje pozornost méně než polovina dotázaných. Není překvapením, že jsou to převážně ženy, koho to zajímá. Informace například o konzervačních látkách či váze výrobku sleduje zanedbatelný počet lidí.

„Lidé by měli ve vlastním zájmu věnovat podstatně více pozornosti složení potravin, a to nejen nutričním hodnotám, ale i údajům o přídatných látkách, o obohacení vitaminy či minerálními látkami,“ říká Jiří Ruprich ze Státního zdravotního ústavu v Brně a předseda Vědeckého výboru pro potraviny. Orientovat se v informacích o výrobcích a podle toho potraviny vybírat, je určitě dobrou cestou, jak se starat o zdraví.

Na co se při nákupu potravin zaměřit? Například na údaje o množství výrobku, na datum minimální trvanlivosti, údaje o nutriční hodně, o způsob uchování a podobně. Jaké údaje se na obalech potraviny musí uvádět a jaké naopak nikoli, určuje zákon. K povinným údajům patří například i upozornění, pokud potravina obsahuje složku, která je pro někoho ze zdravotního hlediska riziková a nelze její obsah v potravině předpokládat. Například potraviny obsahující aspartam musí mít na obalu napsáno „obsahuje zdroj fenylalaninu“. Potraviny, které jsou geneticky modifikované nebo obsahují takovouto složku musí být také jasně označeny.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce
loading...

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Anketní otázka

Jste již očkováni proti klíšťové encefalitidě?

40%
53%
Zatím hlasovalo 318 lidí
Inzerce
Inzerce
Inzerce

Mohlo by vás zajímat

Duhringova choroba - kožní projev intolerance lepku

Duhringova dermatitida je kožní projev nesnášenlivosti lepku, kdy se na kůži objevují silně svědící puchýřky různé velikosti, podobné oparové vyrážce. Mohou se vyskytnout jednotlivě nebo ve skupinách nejčastěji v oblasti loktů, kolen, hýždí, zad či pokožky hlavy, přičemž dermatitida postihuje přibližně 5-10 % pacientů s celiakií.

Celiakie: nemoc, která vás naučí číst obaly potravin

Časté bolení břicha, hubnutí, průjem a suchá a popraskaná kůže na rukách. To byly problémy, které řešila paní Monika několik let. „Hodně se to projevilo po porodu. Byla jsem slabá, unavená a nemohla se pomalu ani postavit. Až v nemocnici se ukázalo, že příčinou je celiakie. Nenapadlo by mne to, nikdo z rodiny nic takového nemá,“ vypráví Monika.

Celiakie - příznaky se mění s věkem

Celiakie je nemoc mnoha tváří, její příznaky se mění s věkem. Může se projevit jako problémy se střevy, ale také neplodností nebo nedostatečným růstem.

Jste často unavení? Možná za to může lepek

Když se řekne nesnášenlivost lepku neboli celiakie, většinou si představíme problémy s trávicím traktem – průjmy, zvracení či opoždění vzrůstu u dětí. Onemocnění může vzniknout v každém věku a u dospělých existují i další příznaky, které bychom si běžně s celiakií nespojili, a právě tyto atypické formy celiakie jsou dokonce v dospělosti častější. Může se jednat například o únavu, deprese, poruchy menstruace, neplodnost, potraty a další komplikace. Jen málokoho v takových případech napadne hledat problém právě v nesnášenlivosti lepku, a proto většina případů nebývá spolehlivě rozpoznána. Celiakie není tak vzácná choroba, jak se soudilo dříve, její výskyt se v České republice odhaduje na 0,5 %.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce
Tato stránka využívá cookies pro vaše lepší procházení webové stránky. Tím, že na stránkách setrváte, souhlasíte s jejich používáním. Více zjistíte zde.