Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ischemická choroba srdeční

( Redakce | přečteno: 188038x )

Ischemie znamená nedostatečné prokrvení orgánu. Dostatečné prokrvení, tedy odpovídající příjem živin a kyslíku, je nezbytné pro správné fungování každého orgánu v našem těle.

shutterstock.com

Časté otázky

Za jak dlouho po infarktu můžu začít normálně sportovat?
Včasná pohybová aktivita je důležitou součástí léčby. Zpomaluje další rozvoj aterosklerózy a zvyšuje zdatnost srdečního svalu. Odborná rehabilitace začíná během prvních dní po srdeční příhodě, kdy se však pustit do náročného fyzického tréninku závisí na mnoha okolnostech – Váš celkový zdravotní stav, rozsah a lokalizace proběhlého infarktu. Při posuzování individuální situace Vám jistě zkušeně poradí nejbližší ošetřující lékař.

Může se angína pectoris zhoršovat?
Angina pectoris vzniká ze začátku zpravidla pouze při zátěži. Postupně se však může zhoršovat. Vyvolávají ji stalé menší fyzické výkony. Nejnebezpečnější je pak stádium, kdy vzniká náhodně i při naprostém klidu. Správná léčba má právě tomuto vývoji zabránit. Neobejde se však bez aktivního a odpovědného přístupu nemocného.

Co je to angioplastika?
Angioplastika je několikaminutový výkon, který se provádí při vědomí pacienta po místním znecitlivění třísla. Končetinovou tepnou se zavádí do srdce dlouhý tenký drát – tzv. katetr.

Pomocí zavedeného katetru dokáže lékař prohlédnut větve věnčitých tepen, po jejich nastříknutí kontrastní látkou, pod rentgenovým přístrojem. Po lokalizaci zúžené nebo uzavřené tepny je možné tepnu pomocí katetru opět zprůchodnit.

Otec měl infarkt ve 40-ti letech, hrozí mi taky?
Pokud se vyskytne srdeční infarkt u rodičů (do 55. roku života u otce a do 65. roku života u matky), zvyšuje se riziko výskytu ischemické choroby srdeční i u jejich dětí. Ve vašem případě je tedy riziko infarktu zvýšené a měl byste proto co nejdříve začít proti jeho výskytu cíleně bojovat.

Prý jsem prodělala srdeční infarkt. Je možné, že bych si toho nevšimla?
Ischemická choroba srdeční může vzniknout i bez toho, abyste na sobě vůbec něco neobvyklého zpozorovala. Jedná se tzv. němou ischemii a je obvykle dobře prokazatelná při rutinním EKG vyšetření. Nebezpečnost této formy ischemické choroby srdeční spočívá hlavně v tom, že dochází k oslabování Vašeho srdce, aniž byste si čehokoliv všimla.

Pokud se tato ischemie zjistí, léčí se stejně jako ostatní formy nemoci. Jak infarktu předcházet?
Předcházet infarktu znamená především předcházet rozvoji aterosklerózy. To znamená mnohdy radikálně upravit náš životní styl (viz Co můžete sami).

Kolik infarktů může člověk přežít?
Smrtelný může být již první srdeční infarkt. Záleží na rozsahu i místu postižení srdečního svalu. S přibývajícími infarkty výrazně roste riziko na smrtelnost infarktu následujícího. Rekordman v této „disciplíně“ není evidován v Guinessově knize rekordů ani v jiné podobné literatuře. Patrně se nejedná o závod v němž by člověk potřeboval soutěžit.

Jak dlouho trvá léčba infarktu?
Léčba infarktu je prakticky doživotní. Aterosklerózu nedokážeme vyléčit, umíme ji pouze zpomalit a zastavit, případně změnit charakter jejích změn. Léčba musí probíhat trvale a mění se pouze její forma a intenzita.

Musím držet dietu i po infarktu?
Dieta významně zpomaluje další rozvoj aterosklerózy a tedy i rizika dalšího srdečního infarktu. Pro období po infarktu je to proto nezbytné opatření a má se týkat celého následujícího životního období.

Proč je u mužů infarkt častější než u žen?
Ženy jsou před rozvojem aterosklerózy chráněny příznivými účinky svých pohlavních hormonů. Po hormonálním přechodu však bohužel muže rychle dohánějí a ve věku kolem 75-80 let je již frekvence výskytu u obou pohlaví prakticky stejná.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
vlasta
1x

Maxicor je například vhodný doplněk stravy na povzbuzení těla a předcházení infarktu. Obsahuje čisté omega – 3 nenasycené mastné kyseliny, které krom jiného optimalizují hladinu cholesterolu apod.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 1. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Menstruační cyklus

Menstruačním cyklem nazýváme pravidelné opakované krvácení z rodidel ženy, pojem menstruace pak označuje období jednotlivých krvácení.

Osteoporóza

Osteoporóza je syndrom, provázející řadu onemocnění nebo se vyskytuje samostatně. Je definovaná úbytkem kostní hmoty, strukturálními změnami kostní tkáně a zvýšenou náklonností ke zlomeninám, které jsou její hlavní komplikací.

Vliv vitamínů na prevenci osteoporózy

Na vstřebávání a využití vápníku v organismu mají velký vliv některé vitamíny, zejména vitamín D, A, K1, C, B2 a B6. Vitamín D má z hlediska růstu a obnovy kostí dvě významné funkce. Jednak podporuje vstřebávání vápníku a fosforu ze střeva.

Akutní infarkt myokardu

Svíravá a pálivá bolest na hrudi, která z hrudníku vystřeluje do ruky, ale i do zubů nebo čelisti. To je nejčastější příznak infarktu myokardu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce