Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jak „přežít“ vysvědčení

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 471x )

Dnes děti přinesou ze školy vysvědčení a může se stát, že na něm budou známky, které byste nečekali. Co dělat? Nadávat, křičet, nebo se dokonce uchýlit k fyzickým trestům? Jenže všechny tyto reakce by právě přijít neměly. Strach a obavy z toho, jak rodiče na vysvědčení zareagují, mohou vést k útěkům z domova, či jinému zkratkovitému jednání. Proč a co tedy dělat?

Dobrá rada
shutterstock.com

Čas vysvědčení představuje hektickou dobu nejen pro pracovníky linek bezpečí a důvěry, kteří vyřizují množství telefonátů od dětí, které se bojí přijít domů. Zapotí se i policisté hledající ty děti, které se bály příliš a domů nedorazily. Když se dítě bojí jít se špatnou známkou domů, je to špatně.

Jak reagovat na špatné známky na vysvědčení?

Pokud váš potomek přinese špatné vysvědčení zachovejte klid. Nenadávejte, nekřičte, rozhodně ho fyzicky netrestejte a ani mu nedávejte tresty, které mu školu ještě více znechutí (např. zákaz tábora, počítače či televize na celé prázdniny apod.).

Prohlédněte si pozorně vysvědčení a nejdřív na něm něco pochvalte. I kdyby to byla jednička z chování nebo tělocviku, vypíchněte ji jako úspěch. Při hodnocení známek se snažte zohlednit předchozí výsledky, ale i to, jak moc se dítě snaží.

Děti (ale i dospělí) špatně snáší kritiku spojenou s porovnáváním vůči někomu dalšímu. Na jednu stranu v dítěti rozdmýcháváte závist, ale i žárlivost. V některých dětech vede porovnávání k pocitu marnosti a rezignaci. Mají pocit, že rodičům se nezavděčí nikdy, tak proč se vůbec snažit.

I když dítě nemá dobré výsledky, nikdy nad ním nelámejte hůl. Jedním z typických problémů, se kterými si rodiče nevědí rady, jsou propadající puberťáci. Podle statistik nejvíce propadají hoši na druhém stupni, tedy v době nástupu puberty.

Neprovozujte dusnou a tichou domácnost – pamatujte, že každý by měl večer usínat s tím, že mu bylo odpuštěno.

Všechny situace se dají řešit, avšak bez řevu, hádek, urážek a nechtěných emocí. Děti, na které rodiče kladou velké nároky, se mnohdy špatnou známkou samy velmi trápí, a tak není třeba je ještě víc zneklidnit. Přehnaně nekritizujte, naopak vyzdvihněte úspěchy a dobré známky, vždycky se totiž najde něco, za co je možné dítě pochválit. A pozitivní motivace je tou nejlepší, jakou svému dítěti můžete dát. Proto by i v případě špatného vysvědčení měla následovat malá odměna – třeba návštěva cukrárny.

Jak se vyhnout špatnému vysvědčení

  • Zajímejte se o své dítě a jeho školní (ne)úspěchy po celý rok. Zachytíte případné problémy a můžete je řešit včas – vlastní pomocí, doučováním… a jsou-li potíže závažné, třeba i změnou školy.
  • Dítě podporujte. Když mu něco nejde, nabídněte mu pomoc, případně zajistěte doučování.
  • Hledejte příčinu potíží. Pokud vaše dítě bylo jedničkář a najednou se zhoršilo, může být důvod i jinde. Stalo se něco v rodině? Prožívá vaše dítě nešťastnou lásku? Je vše v pořádku s jeho přáteli? Příčin může být celá řada, v komunikaci se zaměřte na změnu a motivaci.
  • Zapracujte na svém myšlení – nepřenášejte na dítě vlastní (nenaplněné) ambice, věnujte se mu (ve věcech školních i mimoškolních) – dítě ocení váš čas i vaši plnou pozornost. Každý nemusí mít vysokou školu. Je třeba vycházet z jeho možností, nikoli z vašich představ.
  • Nedělejte svým dětem to, co jste kdysi sami nesnášeli a co k ničemu nebylo.
  • Zacházejte s dítětem jako s milovanou osobou.

Pokud si nevíte rady, je možné se obrátit na pedagogicko-psychologickou poradnu nebo dětského psychologa. Pravděpodobně se zjistí příčina školní neúspěšnosti – může to být např. nedostatečná motivovanost, některá z poruch učení, ale třeba i to, že je dítě ve škole šikanováno. 

Zdroj: linkabezpeci.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Více o civilizačních vlivech a psychice

Pojďme si představit obory, které spojují péči o duši i tělo. Můžeme jim také říkat alternativní.

Roky budujeme životní plán, závažná diagnóza v něm udělá škrty během chvíle

Nemoci, u kterých existuje nebezpečí úmrtí, mají vždy dvojí aspekt. Jednak je to tělesná bolest, ať souvisí s nemocí, léčbou nebo umíráním. Ale psycholog Jeroným Klimeš poukazuje na to, že tím hlavním důvodem, proč mají lidé z vážných nemocí takové obavy, je změna životního plánu.

Už se zas řežu, chci umřít!

Jste si jisti, že za zamčenými dveřmi ve vaší koupelně právě nekape na dlaždice krev z rány, kterou si dobrovolně udělalo vaše dítě? Přísně utajované sebepoškozování je, bohužel, častějším problémem mladých lidí, než bychom si mysleli. Jizvy na jejich těle jsou tichým voláním o pomoc, které by mělo být vyslyšeno. Sebepoškozování - to je další téma naší nové rubriky Tabu, které komentuje psycholog Mgr. Marian Bartoš.

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce