Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Podzimní splíny útočí. Jak na ně vyzrát a kdy je potřeba odborná pomoc?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 737x )

Zkracující se dny, úbytek slunce i chladnější počasí – to vše může na podzim ovlivňovat naši náladu. Někdy se objeví splín, který dokáže spravit procházka na čerstvém vzduchu nebo den volna strávený s rodinou. Jindy však některé z nás postihne takzvaná sezónní afektivní porucha, která může mít následky mnohem závažnější. Jedná se o typ deprese, který je však někdy kvůli své krátkodobější povaze podceňován.

shutterstock.com

Jak se od sebe liší deprese a špatná nálada?

Oba stavy mají mnoho společných příznaků. Špatnou náladu i depresi provází únava, problémy se spánkem, podrážděnost, ztráta nebo naopak zvýšení chuti k jídlu, smutek, pocity úzkosti a bolesti hlavy.

Špatná nálada občas přepadne každého člověka. Je krátkodobá a může být ovlivněna vnějšími vlivy, jako je změna počasí a s tím spojená přílišná zima nebo horko. Dále náladu ovlivňuje také míra slunečního světla, která se právě s podzimem krátí. Lidský organismus tak dostává méně energie, a to se může negativně projevit právě i na náladě.

Naopak při depresi nastává dlouhodobý pokles nálady, který trvá déle než 2 týdny. Na rozvoji deprese má vliv nejen dědičnost a další zdravotní předpoklady, ale i situace se zvýšenou mírou stresu, dlouhodobé vypětí nebo závislosti na návykových látkách. Mimo výše uvedené příznaky se také vytrácí sebevědomí a sebeúcta, člověk má pocit, že nikdy nic nedokáže, má výčitky a trpí pocity viny. Navíc mohou tento stav doprovázet myšlenky na sebevraždu. V tomto případě je nutné vyhledat odbornou pomoc. Deprese je nemoc, kterou je potřeba léčit za pomoci psychologa či psychiatra.

A právě na podzim vás může přepadnout i tzv. sezónní afektivní porucha, která je specifickou formou depresivní poruchy. Jedná se o opakující se formu mírné až středně těžké deprese, často trvající od podzimu do jara. Tedy v případě, že vás depresivní stavy v létě opouštějí, ale na podzim se znovu vracejí, neznamená to, že je vše v pořádku. Měli byste svůj stav konzultovat s lékařem. Neléčená sezónní afektivní porucha totiž může přerůst v těžkou depresi.

Pokud se však v tomto období cítíte takzvaně pod psa, nemusí to nutně znamenat, že se vás tato porucha týká.

Proč jsme na podzim a v zimě smutnější?

Na vině je nedostatek slunečního svitu, na což reagují hormony serotonin a melatonin. V důsledku toho pak dochází k poruše vnitřních hodin a nastupuje rozladění. Tento stav se typicky vyznačuje únavou, podrážděním, apatií, nesoustředěností a někdy i melancholií a smutkem. V žádném případě to ale není deprese. U většiny lidí jde pouze o depresivní rozladu, která člověka nevyřadí z práce ani nemá vliv na chod rodiny. A hlavně se proti ní dá něco dělat.

Jak těmto změnám zabránit?

Hlavním faktorům, které mají vliv na naši náladu či rozvoj sezónní afektivní poruchy, se bohužel vyhnout nedokážeme. Existují však aktivity, které mohou příznaky zmírňovat a napomáhat tak psychické pohodě.

1. Pobyt na čerstvém vzduchu

Pokud budete každý den trávit alespoň krátkou dobu venku na čerstvém vzduchu, vaše tělo i mysl vám poděkují. Naplánujte si krátkou procházku v přírodě, nebo alespoň běžte na autobus o zastávku dál. Nejenže budete mít radost, že jste udělali něco pro sebe, vaše tělo také vyplaví endorfiny, kterým se ne nadarmo přezdívá hormony štěstí.

2. Počítač si přeneste k oknu

Dny jsou se začátkem podzimu kratší a kratší, a tak se může stát, že do práce odcházíte za tmy, a stejně tak se za ní i vracíte. Pokud máte možnost, pracujte v blízkosti okna, abyste dokázali i během celého dne vstřebávat přirozené světlo. To má totiž obrovský vliv na náš pravidelný biorytmus, jehož stálost pomáhá udržovat sníženou hladinu stresu.

3. Vyhněte se alkoholu, cigaretám i dalším závislostem

I přesto, že můžete při špatné náladě vyhledávat látky nebo činnosti, které vám náladu na krátkou chvíli zlepší, celkový výsledek vás nikdy nepotěší. Lidé, kteří nejsou v psychické pohodě, jsou mnohem náchylnější k rozvoji závislosti. V praxi se tak odborníci setkávají s pacienty u nichž rozvoj závislosti na alkoholu, tabáku nebo hazardu souvisí s rozvojem stresu. 

4. Dbejte na kvalitní spánek

Spánek je jedním z nejklíčovějších faktorů, který ale také nejčastěji zanedbáváme. Nastavte si svůj denní režim tak, abyste každý den chodili spát a vstávali zhruba ve stejný čas. Snažte se před spaním nekoukat do mobilu ani počítače, aby vaše tělo nebylo ovlivněno modrým světlem, a zkuste se alespoň hodinu předem maximálně zrelaxovat. Díky kvalitnímu spánku nebudete své tělo vystavovat tak velkému stresu a druhý den budete mít energii na všechny své další aktivity.

5. Upravte jídelníček

Vhodnou zbraní i úprava jídelníčku. Základní látkou pro tvorbu serotoninu je tryptofan, který se vyskytuje například v rybách, vejcích, luštěninách, švestkách a v jakýchkoli jádrovinách. Důležité je dodat tělu i komplex vitaminů skupiny B, protože ty rovněž podporují produkci serotoninu a obnovují energii.

6. Myslete pozitivně

Změnu můžete provést i tím, že si špatné myšlenky uvědomíte a dále s nimi budete pracovat. Soustřeďte se na drobnosti, které vám udělaly radost a na které se můžete těšit. Může to být třeba jen maličkost, jako dát si teplý čaj pod dekou nebo odpolední káva s přáteli. Nezapomínejte také na své koníčky.

7. Pokud rady nestačí, vyhledejte odborníka

Všechny tyto tipy dokážou omezovat příznaky podzimního splínu a potažmo i afektivní sezónní poruchy – na její úplné omezení však nestačí. Pokud cítíte, že vám dlouhodobá špatná nálada ovlivňuje váš osobní život a negativně se podepisuje v mezilidských vztazích, v práci i na vašem běžném fungování, nebojte se vyhledat odbornou pomoc.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Kalendárium - Listopad

Nastává nám měsíc marného čekání na trochu slušné počasí, měsíc marného čekání na několik slunečních paprsků na zamračené obloze. Všichni víme, že kam nechodí slunce, tam chodí lékař.

Duševní choroby

MUDr. Pavel DoubekPsychiatrická klinika VFN, 6. června 2001

Deprese

Až deset procent obyvatel trpí depresemi, které se projevují smutkem, sklíčeností a ve výsledku i dušení bolestí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce