Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Seriál: Zdravotní nástrahy Vánoc. Jak si s nimi poradit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 796x )

Vánoce jsou svátky klidu a zaslouženého odpočinku. Je to čas, který si užíváme s nejbližšími, obklopeni jedinečnou atmosférou a dobrým jídlem. Během předvánočního shonu i vánočních svátků si však můžeme nechtěně způsobit zdravotní problémy, které nás mohou pořádně potrápit.

shutterstock.com

Čas před vánočními svátky je náročný. Krátké dny a dlouhé noci se odráží na naší psychice, a když se k tomu přidá i všudypřítomný vánoční stres, prožíváme z hlediska zdraví zatěžkávací období. Vánoční stres proto nepodceňujte. Právě v těchto dnech se mohou častěji objevovat různé psychosomatické problémy. Jak se na to vše připravit, abychom vše zvládli?

Tipy, jak si udržet psychickou pohodu

  • Ideální je v předvánočním čase doslova přibrzdit, nenechat se strhnout tím okolním všudypřítomným vírem nestíhání. Je potřeba si přiznat a uvědomit, že všechno opravdu stihnout nelze. Snažit se najít zlatou střední cestu, abyste nebyli stresování tím, že nestíháte. Pamatujte na to, že nejste nadčlověk a zapojte do příprav také rodinu.
  • Nelamte si hlavu s tím, že jste nestihla upéct třicet druhů cukroví, udělejte jen to, které vaší rodině opravdu chutná. Udělejte si z pečení příjemnou zábavu, pozvěte např. kamarádku, se kterou si můžete u práce popovídat, vypít sklenku vína. Stejně tak si nelámejte hlavu s úklidem.
  • Naplánujte si s rodinou nebo sama nějakou aktivitu, která vám na chvíli pomůže zapomenout na všechen shon a stres. Navštivte vánoční trhy, kluziště, kochejte se vánočním stromkem na náměstí, klidně si dopřejte i masáž apod.
  • Spěte minimálně 7 hodin denně. Pokud trpíte nespavostí, používejte přírodní uspávadla.
  • Nezapomeňte na pravidelnou konzumaci ovoce a zeleniny a vitamínu C a D. Vitamín C je silný antioxidant a vitamin D působí antidepresivně. Vyhýbejte se mastným a těžkým jídlům, které zatěžují trávení a přeorientujte se na kuřecí nebo krůtí maso, ryby, celozrnné potraviny, ořechy nebo klíčky.
  • Nehoňte se za množstvím dárků, ale buďte se svými blízkými a užijte si tento duchovní svátek.
  • Skvělou vzpruhu představuje také čerstvý vzduch. I když je venku tma nebo zima, přemluvte se a vyrazte na procházku. Uvidíte, že po návratu domů budete mít úsměv ve tváři.
  • Pracujte s chutí, nepřepínejte se a nenechejte se otrávit, využívejte pracovní přestávky na jídlo. Nepříjemné věci řešte hned po ránu, ať na ně nemusíte celý den myslet.
  • Abyste v předvánočním období neztratili sami sebe, dopřejte si chvilku relaxace o samotě. Pusťte si oblíbenou hudbu, zavřete oči a odpočívejte v přítomnosti éterických olejů. Na stres a uvolnění je skvělá levandule, novou energii dodají grep či mandarinka. Výbornou volbu představuje také heřmánek, rozmarýn, bazalka nebo růže či jasmín. Vánoční atmosféru skvěle naladí hřebíček, vanilka, tonka, skořice či badyán.

Jestliže i přes všechno snažení nedokážete vánoční stres zvládat, máte silné deprese jen z myšlenky na toto období, nebojte se vyhledat psychologa. Psychické problémy se mohou projevovat nekvalitním spánkem, únavou nebo zhoršenou soustředěností.

Právě jste dočetli první díl seriálu. V druhém díle vám poradíme, jak řešit poranění oka ostrým předmětem.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Máme na výběr, jak se postavit k vážné nemoci

Mimořádný talent, vysoká inteligence, ambicióznost – to byly atributy, na kterých Monika stavěla svůj život a své plány. Pak ale přišla těžká nemoc, neúspěšná léčba a neodvratný konec. Jak ho prožívala a proč se ostatním tak vzdálila ještě před smrtí? Druhý díl textu psychologa Jeronýma Klimeše o prožívání lidí s vážnou nemocí.

Už se zas řežu, chci umřít!

Jste si jisti, že za zamčenými dveřmi ve vaší koupelně právě nekape na dlaždice krev z rány, kterou si dobrovolně udělalo vaše dítě? Přísně utajované sebepoškozování je, bohužel, častějším problémem mladých lidí, než bychom si mysleli. Jizvy na jejich těle jsou tichým voláním o pomoc, které by mělo být vyslyšeno. Sebepoškozování - to je další téma naší nové rubriky Tabu, které komentuje psycholog Mgr. Marian Bartoš.

Úzkost a strach

Jedná se o jevy, které jsou vlastní každému člověku, samy o sobě mají ve své podstatě ochranný význam. Umožňují jedinci reagovat včas na hrozící nebezpečí, kterému může organismus čelit buď bojem a nebo útěkem. Proto ne každý takovýto příznak lze "psychiatrizovat", tzn. považovat jej za příznak duševní nemoci.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce