Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Seriál: Zdravotní nástrahy Vánoc (díl 6. kocovina)

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 675x )

V posledním období roku se tradičně pořádají rodinné oslavy, sešlosti přátel, plesy a další společenské radovánky, obvykle spojené s dobrou zábavou, vybraným jídlem i alkoholickými nápoji. Jen málokdo si dovede představit party bez sklenky alkoholu, obzvlášť na Vánoce nebo Silvestra. Co pít, abychom se nemuseli probouzet s bolestí hlavy, žaludkem na houpačce a dalšími příznaky kocoviny?

shutterstock.com

Nejlepším řešením jsou nealkoholické nápoje, mezi jejichž výhody patří i možnost jednotného pití pro celou rodinu. Ovšem není to řešení pro všechny, ne každý je ochotný vzdát se alkoholických nápojů. Když už to tedy bez alkoholu nejde, je důležité alespoň dodržet základní pravidla pití alkoholu pro prevenci kocoviny:   

1. Nepít na lačno! Než si dáme skleničku, najíme se, a občerstvení máme připravené také během případné další konzumace alkoholu. Současnou konzumací jídla snížíme rychlost vstřebávání alkoholu.

2. Alkohol prokládat minerálkou! Pití alkoholických nápojů prokládáme pitím nealkoholických nápojů, nejlépe neperlivé vody, ještě lépe minerálky pro doplnění ztrát minerálních látek. Dostatečným příjmem tekutin zředíme účinky alkoholu, doplníme tělu potřebné tekutiny (alkohol působí močopudně) a také minerální látky (při odvodňování organizmu se vyplavuje například sodík, hořčík nebo draslík), podpoříme vylučování odpadních látek.  A nejspíš celkově vypijeme i méně alkoholu.

3. Nemíchat různé druhy alkoholu! Když už si dáme jednu sklenku a máme v plánu další, držíme se jednoho druhu alkoholu. Neuváženým mícháním různých druhů s vysokou pravděpodobností podpoříme obtíže přicházející po jejich konzumaci. 

4. Před spaním se napít čisté vody! Sklenice vody nebo ještě lépe minerálky na konci party (před tím, než si půjdeme lehnout), nám prokáže velkou službu – pomůže předejít odvodnění organizmu, a sníží tak koncentraci nepříjemných účinků alkoholu.

První pomoc při kocovině

Kdo se nevzdá alkoholu a navíc nedodrží základní pravidla při jeho konzumaci, odměnou mu budou nepříjemné stavy, kterým se říká kocovina. Když na ni dojde, je dobré mít na paměti zásady první pomoci při kocovině:

1. Doplnit tělu hned po probuzení tekutiny (nealkoholické!) a minerální látky, ideálně prostřednictvím neperlivé minerální vody, která napomůže srovnat vodní hospodářství organizmu. Nápoj může být i mírně slazený, aby dodal tělu chybějící cukr, a pomohl
tak proti nevolnosti.  

2. Průběžně celý den pít po menších dávkách nealkoholické nápoje – kromě minerálek jsou k doplňování tekutin vhodné i zelené a bylinné čaje (heřmánkový, mátový, kopřivový), ale také masový vývar nebo česnečka. Polévky zajistí potřebné tekutiny a zároveň řadu vitaminů a minerálních látek, jejichž množství v těle konzumace alkoholu také snižuje (stejně jako množství cukrů).

3. Nepít alkohol aneb „nevytloukat klín klínem“! Lidové moudro „napravím se tím, co mi kocovinu způsobilo“ v praxi většinou nefunguje, stejně tak tradiční „dej si pivo, to tě srovná“ nadělá víc škody než užitku – organizmus potřebuje doplnit tekutiny a minerální látky, ne prohlubovat účinky alkoholu.

4. Bolehlav neléčit kávou, která může ještě více podráždit žaludek, už tak ve špatné kondici. Ani mírný močopudný účinek kávy se nemusí při kocovině úplně hodit – cílem je naopak tekutiny doplňovat.

5. Nejíst zbytky jídla z oslavy, což jsou obvykle tučné a těžké pokrmy. Snídaně, pokud ji žaludek zvládne, by měla být lehká, například toust se šunkou a kouskem zeleniny.

6. Projít se na čerstvém vzduchu, nebo alespoň pobývat v dobře větrané místnosti – čerstvý vzduch pomůže okysličit krev a zlepšit celkový stav organizmu.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Cirhóza jater

Nejčastější příčinou cirhózy u nás je alkoholismus a dále chronický zánět jater v důsledku infekce virem hepatitidy B nebo C.

Závislost na alkoholu

Za rizikové pití považujeme u zdravých osob již dávky mezi 20 až 40g čistého alkoholu denně.

Cirhóza jater

Cirhóza jater je častá nemoc, která nepostihuje pouze alkoholiky, ale i abstinenty a děti. Pokud je cirhóza včas léčena, můžeme předejít řadě závažných, život ohrožujících komplikací.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce