Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Chystáte se darovat krev?Jak se na to připravit?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1280x )

Každý z nás se může ocitnout v situaci, kdy bude nevyhnutelně potřebovat cizí krev. Jak bychom ji však získali, kdyby se ji někdo další nerozhodl darovat? Darování krve je skutečně významným činem, který dennodenně zachraňuje životy. Co je dobré vědět před tím, než se pro tento důležitý krok rozhodnete?

shutterstock.com

Darovat krev můžete v transfúzních stanicích nebo v nemocnicích. Krev se odebírá v množství 450 ml a ačkoliv samotný odběr trvá pouhých 5 minut, podle statistik dokáže jeden odběr zachránit až tři životy. Darováním krve se tedy stáváte skutečným hrdinou.

Kdo může darovat krev? 

Ačkoli je potřeba krve enormní, nemůže ji darovat každý. K tomu, aby krev v cizím organizmu plnila životní funkce, je důležité, aby byla stoprocentně zdravá. Kromě celkového zdraví je však důležité sledovat i další věci.

„Abyste se zařadili mezi vhodné dárce, je nutné být ve věku od 18 do 60 let. Pravidelní dárci mohou darovat krev až do 65 let. Požadovaná hmotnost dárce je alespoň 50 kg, nesmíte být nositelem viru HIV ani mít překonanou hepatitidu typu B a C, stejně jako ani jiná závažná chronická onemocnění,“ přibližuje plk. MUDr. Miloš Bohoněk, Ph.D. z Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Další podmínky pro darování krve, které jsou navíc letos o něco přísnější, naleznete na webu Českého červeného kříže. Maximální frekvence darování krve pro muže jsou každé tři měsíce a pro ženy každé čtyři měsíce. Ženy by neměly darovat krev během menstruace, těsně před ní a ani těsně po ní.

Jak se na darování krve připravit?

Darování krve je ve své podstatě zcela jednoduchý proces, ale přesto vyžaduje důslednou přípravu. Kvalitu krve totiž ovlivňuje mnoho faktorů, o kterých byste to možná ani neřekli. Před darováním krve je proto třeba dodržet pár pravidel.

1. Nehladovte

Přestože jste zvyklí, že na odběr krve se chodí jedině nalačno, v případě darování krve to neplatí. Před darováním se tedy dobře a vyváženě nasnídejte, předejdete tím možným nevolnostem během odběru. Vhodné jsou zejména potraviny s prospěšnými sacharidy a s obsahem vitamínu C, jako jsou ovoce a zelenina, suchary, med a netučné pečivo.

2. Vyhněte se mastným jídlům

Večer a ráno před darováním krve se vyhněte tučným a mastným jídlům, jako jsou sýr, máslo, smetana, uzeniny a další potraviny s vysokým podílem tuku, který organismus zbytečně zatěžuje, a tím klesá i kvalita vaší krve.

3. Odpočiňte si

V noci před odběrem si dopřejte kvalitní spánek, kterým zajistíte regeneraci organismu. Eliminujete tím také fyzický i psychický stres. Při nedostatku spánku či při vyčerpanosti se při odběru krve může mimo jiné zvýšit riziko závratí.

4. Pijte dostatek tekutin

Darování krve je šlechetným činem, ale i pro váš organismus je to náročný proces. Darováním krve se odebírá 450 ml krve, což je mnohem vyšší objem než při běžném odběru u lékaře. „Před darováním krve je proto nutné, aby byl organismus dostatečně hydratovaný, což zajistí i správnou konzistenci krve a její průchodnost žilami. Den před odběrem vypijte alespoň dva litry vody nebo čaje. Pitný režim je vhodné doplnit ještě alespoň půllitrem vody, minerálky nebo ovocného čaje těsně před odběrem," doporučuje pan doktor Bohoněk.

5. Nekuřte a nepijte alkohol

Darovaná krev musí splňovat striktní požadavky. Musí být zdravá, sterilní a nesmí obsahovat jakékoli škodlivé látky. Den před darováním krve proto nepijte žádný alkohol a minimálně 6 hodin odběrem nekuřte.

Co je důležité udělat po darování krve?

S darováním krve se občas spojuje i několik rizik. Jelikož je z vašeho organismu odebraný nezanedbatelný objem krve, může se to podepsat na celkovém fyzickém stavu. Těsně po odběru se můžete (ale nemusíte) cítit slabě, je to však velmi individuální. Pokud budete po odběru cítit závratě, nebo jiný příznak nepohodlí, oznamte to členům zdravotnického personálu.

Po skončení odběru byste následujících 24 hodin měli dostatečně pít, aby se předešlo dehydrataci organismu. Rovněž byste neměli zvedat těžké předměty a měli byste se vyhýbat jakékoli namáhavé fyzické aktivitě, jako například cvičení. Místo toho si dopřejte odpočinek a kvalitní spánek, který si po takto náročném procesu rozhodně zasloužíte! K běžným aktivitám se doporučuje vrátit až po uplynutí 24 hodin.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Chudokrevnost - Anemie

Chudokrevnost je stav, při kterém je v krvi nedostatek hemoglobinu (krevního barviva v červených krvinkách, zodpovědného za přenos kyslíku z plic do tkání), velmi často bývá tento stav spojen s početním nedostatkem červených krvinek v krvi.

Poruchy krevních destiček

Krevní destičky (trombocyty) jsou velmi zvláštním druhem krevních buněk - stejně jako zralé červené krvinky nemají buněčné jádro, navíc se vlastně jedná oodštěpky speciálních zárodečných buněk...

Otrava olovem - plumbismus

Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva.

Hemofilii u sebe můžete odhalit kdykoli, třeba při trhání zubu

Velké a hojné modřiny, časté krvácení z nosu nebo velké krvácení při trhání zubu. I to mohou být příznaky hemofilie. Ačkoli jde převážně o dědičnou chorobu srážlivosti krve, nemusí se projevit dlouhá léta.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce