Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Brýle pro děti - jak vybrat ty správné?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 964x )

Dalekozrakost, astigmatismus a tupozrakost – to jsou nejčastější oční vady, které trápí děti. Čím je dítě menší, tím složitější je oční vadu rozpoznat. U řady dětí proto diagnostika oční vady proběhne až po nástupu do školních lavic.

shutterstock.com

Rozpoznat oční vadu v nízkém věku není snadné

„Správný vývoj zraku je třeba hlídat již u kojenců. Zrakové funkce u novorozence nejsou vrozené, ale teprve se vyvíjejí. Dítě se jednoduše musí naučit dívat se. Kolem sedmého roku je vývoj zrakových funkcí u konce a dítě by mělo vidět stejně kvalitně jako zdravý dospělý člověk. U dětí se právě v tomto věku mohou objevit různé refrakční vady, jako je například krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus. Drobné vady zraku jsou poměrně časté, vyskytují se až u třetiny dětí do 15 let,“ řekl Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Čtěte také: Syndrom ruka – noha – ústa (HFMD)

Jak poznáte, že se zrakem dítěte není něco v pořádku?

Časté mnutí očí může signalizovat infekci, která v oku vyvolává pocit svědění. Často jde „jen“ o alergii, ale určitě je třeba dítě pozorně sledovat. Pokud si mne oči několik dní v kuse, neváhejte a navštivte očního lékaře. Určitě se ale nestresujte, pokud si děti (zvláště ty nejmenší) mnou oči, když jsou unavené. To je naprosto běžné.

Nadměrné slzení očí značí nejčastěji alergii nebo podráždění, třeba kouřem. Pokud dítěti slzí oči dlouhodobě, a to i v prostředí, kde nikdy na nic alergicky nereagovalo, je čas začít o návštěvě lékaře uvažovat.

I sezení velmi blízko u televize nebo držení knížky neobvykle u obličeje může signalizovat vadu zraku. Nejčastější situace, při které vyjdou oční vady najevo, je, když jinak poslušné dítě opakovaně porušuje zákaz rodičů a sedá si blízko k obrazovce.

Na vadu zraku může poukazovat i nezvyklá neohrabanost a nemotornost způsobená špatnou koordinací ruky a oka. Děti, které špatně vidí, se také často vyhýbají čtení, psaní a kreslení.

Naprosto jasným symptomem vady zraku samozřejmě je, pokud děti samy mluví o tom, že vidí rozmazaně nebo dvojitě. Také časté mhouření očí nebo přivírání jednoho oka během čtení jsou celkem jasné signály, že dítě bude neprodleně potřebovat návštěvu očního lékaře.

Dětské bolesti hlavy rozhodně neberte na lehkou váhu, ale ani nepanikařte. Návštěva lékaře často vše vysvětlí a rodičům při ní spadne kámen ze srdce, že se jedná „jen“ o krátkozrakost.

Čtěte také: Bolesti hlavy u dětí jsou jedním z nejčastějších důvodů školních absencí

Návštěvu lékaře zbytečně neodkládejte

Neléčená oční vada v prvních letech života může vést až k trvalému oslabení zraku.
„Předpis brýlí u dětí má svá specifika a patří výhradně do rukou očního lékaře. Zkorigování dioptrické vady má zásadní vliv na správný vývoj zraku a prevenci vzniku tupozrakosti a šilhání. Odchylky od normy je potřeba včas odhalit a správně léčit, přičemž nasazení správných brýlí je zásadní podmínkou. Proto by rodiče, pokud se jim zdá, že se zrakem jejich dítěte není cokoli v pořádku, neměli návštěvu ordinace očního lékaře zbytečně odkládat,“ upozornil Pavel Stodůlka.

Čtěte také: Akutní zdravotní problémy našich dětí. Co zvládneme sami a kdy vyhledat pomoc lékaře?

Jak správně vybrat dioptrické brýle pro dítě?

Pokud už se u dítěte dioptrická vada objeví, je třeba věnovat značnou pozornost výběru dioptrických brýlí.
„Více než to, jak dítě v brýlích vypadá, by mělo vždy zvítězit hledisko funkčnosti, pohodlí a hlavně bezpečnosti dítěte. Rodiče musejí počítat s tím, že se brýle u dětí musí často měnit, ať už s ohledem na změny dioptrií, růst obličeje, nebo proto, že brýle dříve poškodí. Pro malé děti doporučují oční lékaři nošení dioptrických brýlí s plastovými obrubami. V případě pádu je u nich menší riziko, že se poraní. Školním dětem už je možné pořídit brýle s kovovými obrubami. V takovém případě jsou lepší celokovové, protože více vydrží. Brýlové čočky u dětí jsou vždy tvrzené,“ popsal Pavel Stodůlka.

Čtěte také: Neprůchodnost slzných cest - léčbu je ideální zahájit co nejdříve

O zrak je třeba pečovat od útlého věku

„Dětský zrak potřebuje podněty, ale také dostatek odpočinku. Prospěje mu vyvážený jídelníček bohatý na vitamíny A, E a C. Dále též dostatek omega-3 mastných kyselin, zinku nebo luteinu, které může tělo získat z ryb, ořechů, zeleniny a ovoce. Správnému vývoji svědčí také více pobytu na čerstvém vzduchu. Důležité je zajistit správné osvětlení dětského pokoje a pracovního stolu. Navíc je třeba omezit dobu strávenou u počítače. Počítačové monitory a displeje mobilů a tabletů mohou dětskému zraku uškodit. Pokud děti tyto přístroje přesto využívají, doba, kterou u nich tráví, by neměla přesáhnout půl hodiny denně. Důležité je také, aby dítě monitor či displej mělo ve správné výšce a vzdálenosti od očí,“ uzavřel Pavel Stodůlka.

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Odchlípení, čili amoce sítnice

Sítnici si pro zjednodušení lze představit jako tenkou blanku, která je zevnitř v celém rozsahu přiložena ke stěně očního bulbu. Na její vnitřní plochu nasedá sklivec, což je rosolovitá hmota vyplňující větší část vnitřku oka.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce