Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Akutní zdravotní problémy našich dětí. Co zvládneme sami a kdy vyhledat pomoc lékaře?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2869x )

Pokud jste rodiči, pak jste pravděpodobně někdy zápasili s otázkou, když vaše dítě onemocnělo, zda zavolat doktora nebo počkat. U dítěte mladšího 2 let, které nedovede popsat své pocity, je často obtížné nalézt příčinu problému. Kromě toho, nemoci u malých dětí mají tendenci se vyvíjet mnohem rychleji než u dětí starších a u dospělých. Je proto nejlepší kontaktovat lékaře, když se kojenec nebo batole necítí dobře bez zjevné příčiny.

shutterstock.com

Vždy, když má malé dítě některý z následujících symptomů, je dobré minimálně konzultovat s dětským lékařem zdravotní stav dítěte. K těmto příznakům patří:

Horečka

Zvýšená teplota 37-38 st. C, horečka nad 38 st. C a vysoká horečka nad 40 st. C. Normální je naměření vyšší teploty ve večerních hodinách oproti rannímu měření. 

Důležité je si uvědomit, že horečka není nutně špatná. Horečka je spojenec, ne nepřítel. Když dítě dostane infekci, která je ve většině způsobená viry, ve skutečnosti neexistuje žádná specifická léčba.

Příčiny

U malých dětí růst zubů, obecně infekce všeho druhu, ale také přehřátí dětí při nepřiměřeném oblečení nebo vysokou okolní teplotou, nedostatkem tekutin, někdy po očkování, vzácněji z jiné závažné příčiny.

Kdy volat lékaře

  • Při trvání horeček déle než 2-3 dny, u novorozence nebo malého dítěte do 24 hodin
  • Celková ochablosti dítěte, které se chová nezvykle (více spavé nebo naopak dráždivé)
  • Dítě opakovaně zvrací nebo má vodnaté časté stolice
  • Na kůži se objevují skvrnky, které po zatlačení dnem skleničky na kůži nemizí
  • Dítě má výrazné bolesti hlavy nebo břicha, které běžnými postupy neustupují

Komplikace

  • Febrilní křeče – dítě významně neohrožují na životě ani zdraví, během křečí pouze zabraňte poranění dítěte o ostré předměty a neustoupí-li do 1 minuty volejte telefonem 155. Po prodělání této příhody informujte svého lékaře a poraďte se s ním o dalším postupu. 
  • Dehydratace - dítě odmítá pití, málo močí a je apatické – kontaktujte lékaře, dávejte dítěti dále chladné nápoje po lžičkách po 5 minutách.

Čtěte také: Febrilní křeče - zachovejte chladnou hlavu a jednejte rychle

Průjem

Příčiny

Nejčastěji virová, méně často bakteriální infekce, případně tzv. cestovatelský průjem (Jižní Amerika, Afrika vč. Egypta, Tuniska, Arabský poloostrov, Asie). Někdy to může být nevhodná skladba potravin nebo nesnášenlivost části stravy. Může být spojen s užíváním některých léčiv, např. antibiotik. Důvodem však může být i neinfekční chronický zánět střeva.

Kdy vyhledat lékaře

  • Dítě je apatické, nepřijímá ani tekutiny, nemočí nebo močí málo
  • Průjem je spojen s vysokými horečkami, zvracením, krví ve stolici
  • Výše uvedené rady nefungují nebo se průjem stále vrací při postupném uvolňování diety
  • Jedná se o novorozence nebo malého kojence

Čtěte také: Průjem u dětí - jakou zvolit léčbu

Zvracení

Příčiny

Většinou virová infekce žaludku, méně často bakteriální infekce celková, ale dítě může zvracet i na začátku angíny nebo při silném zahlenění z rýmy nebo kašle při respirační infekci. Zvracení může nastat po požití nesprávného složení nebo množství stravy (nucení do jídla nebo dobrovolného přejídání), při otravách z infikovaných potravin, zejména nedostatečně tepelně upraveném nebo otravách např. houbami, při otravách chemickými látkami (pozor u batolat na jejich přístup k čistícím prostředkům a lékům!!). Zvracení však může být podmíněno i psychickými nebo psychiatrickými důvody (u větších dětí je třeba myslet na poruchu příjmu potravy – bulimii). Některé děti trpí tzv. kinetózou – problémy nastávají při cestování dopravními prostředky. Ke zvracení může dojít i při podráždění centra rovnováhy ve vnitřním uchu nebo mozku např. na kolotoči nebo různých zábavních atrakcích typu centrifugy nebo u netrénovaného jedince při seskoku padákem nebo letu malým letadlem s leteckými manévry. Některé větší děti trpí migrénou, při které zvrací. Se zvracením může být spojen úpal či úžeh, pocity na zvracení mohou mít jedinci s nízkým krevním tlakem, obzvlášť při prudkém vzpřímení ze sedu a zejména z lehu. Často mají nejen děti trávicí obtíže v exotických krajinách. Okrajově, ale o to více závažně může být zvracení jednou z prvních známek závažného onemocnění mozku včetně onkologické příčiny. Zvracení u malých kojenců může být způsobeno nefungujícím svěračem mezi jícnem a žaludkem, což je do určité míry normální stav, ale vzácně může být příčina závažnější vyžadující i urgentní chirurgické řešení.

Kdy navštívit lékaře

Pokud se jedná o novorozence nebo malého kojence a zejména tehdy, je-li zvracení obloukem po každém jídle (malé ublinknutí po jídle je běžné a pokud dítě jinak prospívá, je spokojené, není třeba se znepokojovat).

  • Pokud je dítě apatické, nepřijímá nebo zvrací i ledový černý čaj po lžičkách, málo močí nebo nemočí
  • Zvracení je spojeno s horečkami, světloplachostí nebo drobnými tečkami či skvrnkami na kůži
  • Přítomnost  krve ve zvratcích
  • Je podezření na otravu z jídla nebo z jiného důvodu otravy
  • Zvracení je téměř každé ráno, někdy spojené i s bolestí hlavy
  • Výše uvedené rady nefungují nebo se zvracení po přestávkách se zlepšením vrací

Objeví-li se jedno zvracení a/nebo jedna či dvě řídké průjmovité stolice, je zde časový prostor na zavedení dietního režimu, časté podávání malých dávek tekutin a domácího sledování stavu. U dítěte s četnějšími řídkými průjmovitými stolicemi, ale jen s lehkým stupněm dehydratace (5%, resp. 3% ztráta původní váhy podle věku, ale bez příznaků závažnější dehydratace), které nezvrací a přijímá tekutiny ústy, je možné zkusit léčbu perorálními rehydratačními roztoky. Úvodní dávka roztoku podaná během prvních 4 hodin je 30–50 ml/kg, poté by měla následovat udržovací rehydratace v dávce 10 ml/kg po každé stolici. Konzumace stravy by neměla být přerušena na více než 6 hodin.

Je-li to jediná epizoda, není třeba se obávat. Pokud ale přetrvává, jedná se o problém, protože dítě je ohroženo dehydratací. Zavolejte svého dětského lékaře, pokud se příznaky vašeho dítěte zhoršují nebo trvají déle než několik hodin.

Čtěte také: Syndrom ruka – noha – ústa (HFMD)

Kašel

Příčiny

Nejčastěji infekční (obvykle virová), zatékání rýmy do nosohltanu, alergická, vdechnutí cizího tělesa, chronické onemocnění (astma bronchiale, gastroesofageální reflux), pobyt v zakouřeném nebo jinak znečištěném prostředí, ale i obrana organismu dítěte při kontaktu s dráždivými látkami nebo na změnu teplot, někdy hraje roli i psychika dítěte – reakce na stres.

Typy kašle

Suchý (dráždivý, neproduktivní, plechový, laryngeální, tracheální, štěkavý, kokrhavý, atd.) – vyčerpávající, bolestivý typ kašle, kde nejsou slyšet hleny (malé děti neumí hleny vykašlávat, proto poslouchejte, zda dítě při kašli vydává vlhké zvuky nebo ne). Obvykle bývá na začátku infekce nebo tehdy, je-li zánět v hrtanu nebo průdušnici.

Vlhký (dítě buď hleny vykašlává nebo jsou při záchvatech kašle slyšet, někdy je může dítě až zvracet). Obvykle bývá v závěru infekce, ale ve spojení se schváceností dítěte a horečkami může být známkou bakteriální infekce.

Doba trvání kašle

Akutní kašel do 4 týdnů, chronický nad 4 týdny. I u nekomplikované virové infekce v horních cestách dýchacích může kašel trvat až 3 týdny. Proto nemá smysl se unáhlovat s vyšetřením dítěte, které není ve špatném stavu (není dušné) např. po 2 dnech. Lékař nedokáže průběh kašle urychlit. Na druhou stranu, pokud běžně doporučeným postupem se nezlepšuje stav dítěte do týdne, je vhodné lékaře kontaktovat a poradit se o dalším postupu.

Kdy kontaktovat lékaře?

  • Při trvání kašle déle než 5-7 dní, kdy dítě leželo v posteli a léčilo se a kašel je stejné nebo horší intenzity.
  • Při doprovodných příznacích, zejména horečce trvající více než 2 dny, při schvácenosti dítěte, apatii, mimořádné spavosti, intenzivní bolesti hlavy
  • U dítěte mladšího 3 měsíců
  • Při dušnosti (stav, kdy se dítě nemůže nadechnout nebo vydechnout, sedí, nehýbe se, promodrává v obličeji) – zde kontaktujte lékaře hned nebo volejte lin. 155, zejména při podezření na vdechnutí cizího tělesa

Bolest ucha

Příčina

Nejčastěji virová infekce, méně často bakteriální nebo plísňová infekce středouší nebo zevního zvukovodu. Další důvod může být mechanické poranění cizím tělesem (špičaté nástroje, včetně tzv. ušních čistících tyčinek) nebo následkem úrazu. Rovněž může být problém na kůži v okolí ucha nebo zduření na tváři např. při příušnicích, nebo zduření uzlin na krku a i toto může dítě vydávat za bolest ucha. Někdy bolí uši u netrénovaných jedinců po potápění v hloubkách nebo skocích do vody.

Kdy navštívit lékaře

  • Při výtoku čehokoliv z ucha – navštivte ORL lékaře
  • Při ucpání zvukovodu mazovou zátkou – navštivte ORL lékaře
  • Při závratích, nestabilitě při chůzi, hučení, pískání v uších –navštivte ORL lékaře
  • Při pocitu, že dítě neslyší    - navštivte praktického lékaře pro děti
  • Při úrazu nebo nelze-li vyloučit mechanické poškození zvukovodu nebo bubínku  - navštivte ORL lékaře
  • Při trvání potíží více než 2 dny přes aplikované obecné rady nebo při zjevně se zhoršující bolesti nebo celkového stavu dítěte  - navštivte praktického lékaře pro děti

Pokud je bolest spojena s horečkami nebo celkovou schváceností dítěte, které odmítá i přijímání tekutin – navštivte praktického lékaře pro děti

Výtok z oka

Příčina

Nejčastěji infekce virová nebo bakteriální, případně alergický důvod. U nejmenších kojenců může být důvodem neprůchodnost slzných cest. U větších pak mechanické podráždění cizím tělesem, vlivem chemických látek nebo povětrnostními podmínkami.

Kdy kontaktovat lékaře

Když je výtok hlenohnisavý nebo je spojen s otokem kolem očí zejména pod spodním víčkem nebo je dítě celkově schvácené, nepřijímající ani dostatek tekutin, má vysoké horečky více než 2 dny nebo výše uvedený postup nefunguje do 5 dnů.

Čtěte také: Neprůchodnost slzných cest - léčbu je ideální zahájit co nejdříve

Bolest v krku

Příčina

Nejčastěji infekce virová nebo bakteriální či plísňová, ale dráždění, škrábání může být způsobeno suchostí sliznic po velké hlasové námaze nebo při nedostatku tekutin, ale také alergickými obtížemi zejména sezónními. Méně častou příčinou pak bývá pálení žáhy, které děti spíše popisují jako pálení v krku a které bývá jedním z příznaků gastroesofageálního refluxu. Někdy škrábání v krku předchází rozvinutí rýmy a s jejím začátkem bolest krku ustupuje.

Kdy kontaktovat lékaře?

Pokud jsou bolesti spojeny s horečkou přes 38 stupňů, která trvá déle než 24-48 h, nebo schváceností dítěte nebo pokud běžné postupy nefungují a bolest přetrvává 3-4 dny. Rovněž je vhodné kontaktovat lékaře pokud bolest v krku je tak silná, že dítě nemůže polknout ani sliny, které pak vytékají z úst.

Ostatní potíže

  • Dítě s projevy modravého zabarvení sliznic a kůže kolem úst.
  • Genitálie vašeho dítěte jsou červené, mají vyrážku, nebo něco neobvyklého. Lékař ji bude kontrolovat možnou infekcí močových cest.
  • Jakákoliv porucha vědomí a křeče, a to zejména pokud jsou doprovázené zmateností, vrávoráním, pády, nesrozumitelnou řečí, poruchou orientace v prostoru, záškuby končetin, stáčením očí, sliněním či bezvědomím.
  • Bolest hlavy, která nereaguje na běžné léky proti bolesti.
  • Projevy ztíženého dýchání, obtížný a slyšitelný nádech vznikající při nádechu na podkladě zúžení dýchacích cest v oblasti hrtanu (akutní laryngitida).
  • Akutně se rozvíjející kožní vyrážka charakteru kopřivky nebo otok v oblasti obličeje a dutiny ústní; může se jednat o projev možného rozvoje závažné alergické reakce (až tzv. anafylaxe), a to například po hmyzím štípnutí nebo po požití oříšků a tropického  ovoce.  
  • Bolest na hrudi.
  • Přítomnost  krve v moči (barva vypraného masa).
  • Přítomnost  většího množství krve ve stolici.
  • Bolest břicha, zejména křečovitá, která probudí dítě v noci ze spánku a která je doprovázená zvracením, zástavou odchodu větrů a stolice či doprovázená zežloutnutím bělma očí a kůže. 
  • Nápadně prudká kolikovitá bolest bříška trvající 15–30 minut, která se střídá s obdobím relativního klidu a spokojenosti, toto období se však zkracuje a záchvatů kolikovité bolesti přibývá. Dítě odmítá pít a nezklidní se ani po nakojení/podání kojenecké výživy. Zprvu tyto příznaky mohou napodobovat "obyčejné" kojenecké koliky. Děti v době bolesti mohou zvracet a na plence se může objevit trochu krve v hlenu, který vzhledem připomíná malinové želé. 
  • Podezření na nechtěné/chtěné požití léků či konzumace neznámé rostliny, plodu a hub.

Zdroj: www.benesova-pediatr.czwww.webmd.com

thermeeno_500x150_3_v2.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Dětské nemoci
Partner rubriky Dětské nemoci

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Vysoký krevní tlak ohrožuje také děti

Vysoký krevní tlak není jen záležitostí dospělých. Hypertenzi může mít i dítě. V dětském věku znamená zvýšený krevní tlak (hypertenze) krevní tlak, který přesahuje normální hodnotu krevního tlaku zdravých dětí stejného pohlaví, věku a výšky při alespoň při 3 opakovaných měřeních ve 3 různých dnech.

Fenylketonurie je vzácná metabolická porucha, která vyžaduje doživotní dietu

Fenylketonurie je vrozená porucha metabolismu. Diagnostika nemoci probíhá již v prvních dnech života. Fenylketonurii není možné vyléčit, ale při dodržování speciální diety, mohou postižení jedinci vést relativně plnohodnotný život.

Onemocnění ledvin u dětí nemusí provázet žádné typické příznaky

Nechutenství, bolesti hlavy, zpoždění v růstu nebo třeba zhoršení prospěchu, i tak mohou vypadat příznaky onemocnění ledvin u dětí. Na problémy s ledvinami tak nemusí upozornit typické potíže jako časté močení, slabý nebo přerušovaný proud moči, změna barvy moči či pomočování u starších dětí. I proto by rodiče měli mít alespoň základní povědomí o tom, že onemocnění ledvin se mohou vyskytnout i u jejich dítěte.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce