Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Jestli se chystáte připlatit si za výběr doktora, schovejte zatím peněženky

( Renata Vyšínová | přečteno: 22929x )

Za „obyčejného“ doktora pět tisíc, za primáře patnáct. To jsou částky, které byste si měli připravit, pokud si chcete připlatit za péči konkrétního lékaře u plánovaného zákroku.

shutterstock.com

Ministerstvo zdravotnictví dalo nemocnicím zelenou k tomu, aby vybrali lékaře, kteří budou „oceněni“ a nabídnuti pacientům v podstatě jako nadstandard. Slibuje si od toho, že přestane systém "obálek" pro vstřícné lékaře. Nemocnice tím získá prostředky, které rozdá právě mezi lékaře a tak jim zvýší platy a tím pádem i motivaci zůstat v českých nemocnicích. V neposlední řadě část z vybraných peněz zůstane nemocnici a ta je věnuje na lepší vybavení, takže ve finále poslouží i těm, kteří si nepřiplatili.

Nemocnice zatím zvažují, zda pacientům tuto možnost nabídnou. Nejsou si zcela jisty, že by mohlo mít připlácení za výběr lékaře ty výhody, ve které doufá ministerstvo. Pochybnosti vyjádřil například MUDr. Zdeněk Tušl, Lékařský náměstek Fakultní nemocnice Hradec Králové: Zvažovali jsme tuto možnost, ale určitě ne od června. Zatím není ani žádný zájem ze strany pacientů. Vidíme také jisté problémy - pokud by "příplatkové" operace probíhaly ve všední dny, porušili bychom pořadník, což je neetické. Pak přichází možnost víkendové operace, ale náklady na ni ani zmíněných patnáct tisíc nepokryje. Nejde totiž jen o zvoleného operatéra, ale k operaci jsou potřeba další personál – anesteziolog, instrumentářka, sálová sestra… sál je po operaci nutno uklidit. Navíc máme nedostatek například anesteziologů, takže když by pracovali v sobotu a v neděli, ze zákona by museli zůstat doma ve všední dny a chyběli by pro operace lidí, kteří si nepřiplatili. Situaci budeme tedy monitorovat a v případě, že se vyjasní výše uvedené problémy a uvidíme zájem pacientů, zvážíme možnost si připlácet od září. Navíc – na řadě klinik je už léta možnost si operatéra vybrat bez jakéhokoliv příplatku.“  

Jak odpověděli v ostatních nemocnicích? Najděte si tu svou v další kapitole článku.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Internet mění tvář amerického zdravotního pojištění

Internet nabízí mnoho výhod pro americké pojištěnce.

Objednávání pacientů přes IT

Praktičtí lékaři v Británii zkouší interaktivní způsob objednávání pacientů přes digitální televizi. Pilotní projekt ve městě South Yorkshire se zatím ukazuje jako úspěšný.

Jak se chovat při povodni

(připraveno s použitím oficiálního materiálu MV ČR)

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce