Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Každý z nás ho potřebuje, přesto ho moc neznáme - GLUTATHION

( Komerční prezentace | přečteno: 823x )

Nejdůležitějším antioxidantem (nazýván je také jako „master“ nebo „zlatý“ antioxidant) v lidském těle je glutathion. Jedná se o látku nezbytnou pro náš život, tripeptid tří aminokyselin. Dokáže nám tato látka pomoci i po prodělaném Covidu či po vakcinaci?

shutterstock.com

Lidský organizmus je na glutathionu závislý, bez něj by naše buňky podléhaly oxidačním reakcím, nedokázali bychom se bránit vůči bakteriím, virům, rakovinným buňkám a naše játra by přemohly toxiny. Nedostatek glutathionu má za následek větší sklon k onemocněním, především k nemocem spojeným se stářím, snadnější možnost nachlazení a dřívější nástup anemie, a to v důsledku nedostatku odolnosti vůči volným radikálům a snížení celkové funkčnosti organizmu. Je to takový ochránce našeho celkového zdraví.

Každá buňka našeho těla se neustále stará o to, aby měla dostatek glutathionu, aby byla připravena na stres, únavu i pohybovou aktivitu, protože tehdy se glutathion rychle spotřebovává. Jeho hladina také více klesá spolu se zvyšujícím se věkem. Glutathion má v lidském těle tři hlavní úlohy, působí jako nejsilnější antioxidant, posiluje naši imunitu a má zásadní vliv při detoxikačních procesech v organizmu, především v játrech. (Edukafarm 2014).

Glutathion dokáže pomoci každému, i slabším, starším a nemocným lidem, kteří se potýkají s chronickými problémy.

Hlavní účinky Glutathionu:

  • Dodává energii
  • Působí proti předčasnému stárnutí
  • Posiluje imunitu
  • Zlepšuje kvalitu spánku
  • Udržuje enzymy v aktivní formě
  • Účastní se tvorby žluče
  • Snižuje toxicitu u protinádorové terapie
  • Posiluje jaterní funkce
  • Pomáhá zabránit nevolnosti a kocovině po pití alkoholu
  • Působí jako účinný antioxidant
  • Zlepšuje kvalitu pokožky

Snížené hladiny glutathionu po COVID-19

Nejnovější klinické studie (Baylor College of Medicine) poukazují na nízké hladiny glutathionu po prodělání onemocnění covid-19. Nedostatek glutathionu může vést k selhání imunitního systému a učinit koncové orgány zranitelnými vůči poškození oxidativním stresem (A Khanfar). Velmi často se setkáváme s příznaky postcovidového syndromu jako jsou zvýšená únava, opakující se nachlazení, dušnost a zadýchávání se, bolest hlavy, nespavost či padání vlasů. To jsou právě projevy oslabeného imunitního systému.

Výsledky studií jednoznačně doporučují suplementaci glutathionem nebo jeho prekurzory pro snížení oxidačního stresu a zlepšení zdravotních ukazatelů jako je např. zánět.

Zlatý antioxidant

Glutathion jako „zlatý“ antioxidant má zásadní roli při udržování dalších antioxidantů v aktivní formě. Platí to například i pro vitamin C. Při snížených hladinách vitaminu C je třeba, aby ve zvýšené míře byla recyklována oxidovaná neaktivní forma vitaminu C na formu aktivní. Při této recyklační reakci má zásadní roli právě glutathion. Stejnou funkci má glutathion např. i pro antioxidační působení vitaminu E nebo vitaminu D a selenu. Glutathion je však již sám o sobě tím nejdůležitějším antioxidantem, zásadní pro něj je, že dokáže i sám sebe recyklovat z oxidované formy (po reakcích s volnými kyslíkovými radikály) zpět na aktivní redukovanou formu.

Náš organizmus je zaplaven čím dál větším množstvím toxinů z vnějšího i vnitřního prostředí. Na to musí reagovat naše detoxikační aktivita, a to především játra, jakožto hlavní detoxikační orgán. Játra také oplývají největší zásobou glutathionu. Detoxikace v játrech probíhá ve dvou krocích a zásadní role glutathionu je jeho navázání na silně toxický metabolický meziprodukt a jeho následné vyloučení z těla ven. Využití a doplňování glutathionu je klíčové pro hladký průběh celkové detoxikace v játrech.

Velký pomocník pro naši imunitu

Hlavním úkolem imunitního systému je rozpoznat, přitahovat a likvidovat bakterie i viry. Když je v těle dostatek glutathionu, má imunita svou roli usnadněnou. Organizmus produkuje více bílých krvinek, které jsou první odezvou proti potencionální nákaze. Pokud má tedy naše tělo dostatek glutathionu, stoupá i imunitní aktivita buněk. Glutathion řídí náš imunitní systém a jeho reakce.

glutathionDostatečnou dávku glutathionu si můžete zajistit např. pomocí doplňku stravy Glutathion 1000 mg od společnosti Salutem Pharma. Jedná se o redukovanou formu glutathionu, jehož účinek je posílen o další silné antioxidační látky jako je Vitamin E, kys. alfa-lipoová a extrakt z brusnice borůvky.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce