Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kdo hradí lékařskou prohlídku před nástupem do domova pro seniory?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2670x )

Jak je hrazeno vyšetření, které vyžaduje domov pro seniory před umístěním klienta? Hradí ho pojišťovna jako jiné běžné vyšetření, nebo si ho musí platit klient sám? A mohou toto vyšetření skutečně vyžadovat jako podmínku k umístění?

Otázky a odpovědi
shutterstock.com

ODPOVĚĎ:

Lékařské vyšetření u pojištěnců, kteří mají zájem o umístění v pobytovém zařízení sociálních služeb, je vyžadováno oprávněně – podle zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, má zájemce o pobytové sociální služby povinnost před uzavřením smlouvy o poskytnutí takovéto služby předložit poskytovateli sociálních služeb posudek svého registrujícího praktického lékaře o svém zdravotním stavu. Podotýkáme, že tato podmínka se nevztahuje na případy, kdy je klient umístěn ve zdravotnickém zařízení (třeba v LDN).

Čtěte také: Dlouhodobé ošetřovné - komu je určeno a kdo novou dávku může čerpat

Podle téhož zákona může poskytovatel sociálních služeb odmítnout uzavřít smlouvu o poskytování sociálních služeb v případě, že zdravotní stav žadatele vylučuje jeho umístění v zařízení tohoto typu. Konkrétní zdravotní stavy, kterých se to týká, stanoví prováděcí právní předpis. Jedná se obecně o akutní infekční onemocnění a některé duševní nemoci (např. pro klienty s Alzheimerovou chorobou ale existují specializovaná zařízení).

Čtěte také: Příspěvek na péči: Pro koho je určený a jak o něj zažádat

Je běžné, že různá pobytová zařízení sociálních služeb vyžadují různý rozsah vyšetření. Právní předpisy totiž neurčují, z jakých konkrétních podkladů by měl takový posudek o zdravotním stavu vycházet, a nestanoví ani povinná vyšetření. V každém případě zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, uvádí, že ze zdravotního pojištění se nehradí vyšetření, prohlídky a jiné výkony provedené v osobním zájmu a na žádost fyzických osob nebo v zájmu a na žádost právnických osob, jejichž cílem není zachovat nebo zlepšit zdravotní stav pojištěnce. Posudek o zdravotním stavu vydávaný na základě žádosti fyzické osoby za účelem doložení jejího zdravotního stavu poskytovateli sociálních služeb je přímo typickým příkladem zdravotní služby, která nemůže být hrazena ze zdravotního pojištění, stejně tak jako další vyšetření požadovaná za stejným účelem.

Čtěte také: Má praktický lékař povinnost vykonávat návštěvní službu?

Lékař může za vyplnění formuláře žádosti požadovat smluvní cenu, resp. cenu stanovenou Cenovým předpisem ministerstva zdravotnictví o regulaci cen. Požadované laboratorní, RTG a další nálezy by měl poskytnout formou kopie nebo výpisu, pokud jsou dostupné (a aktuální) v dokumentaci. Pokud nejsou, měl by klientovi vydat potřebné žádanky s poznámkou typu „Hradí žadatel pro účely sociální služby“. Na klientovi pak je úhrada ceny vyšetření na místě podle ceníku platného v daném zařízení. Ceny služeb nehrazených z veřejného zdravotního pojištění mají být vždy veřejně dostupné, např. vyvěšené v čekárně, na webu apod.

Zdroj: www.vzp.cz
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce