Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kdo zaplatí dialýzu v zahraničí

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3590x )

Chceme s rodinou odjet na dovolenou někam ke Středozemnímu moři. Problémem je, že pravidelně docházím na dialýzu, kterou budu potřebovat i během dovolené. Jak je to v jednotlivých státech s úhradou dialýzy ze strany pojišťovny?

Otázky a odpovědi
shutterstock.com

Možnosti zdravotní pojišťovny hradit náklady na dialýzu se liší podle státu pobytu. Je třeba rozlišovat, zda cestujete do států EU, Evropského hospodářského prostoru (Norsko, Island, Lichtenštejnsko) a Švýcarska, nebo do států, s nimiž má ČR uzavřenou mezinárodní smlouvu (Makedonie, Srbsko, Černá Hora, Turecko, Albánie a nově i Tunisko), nebo zda je vaší destinací některá z tzv. třetích zemí, tedy států jiných než výše uvedených.

Čtěte také: Břišní dialýza nabízí pacientům se selháním ledvin větší komfort

Podle evropské legislativy je dialýza tzv. nezbytnou péčí. To znamená, že při pobytu v EU, EHP a Švýcarsku máte nárok na její úhradu ze strany pojišťovny, a to na základě vašeho modrého průkazu zdravotního pojištění (EHIC), který předložíte u zahraničního lékaře. Podmínkou je, že dialýzu absolvujete ve zdravotnickém zařízení, které je napojeno na místní systém veřejného zdravotního pojištění. Náklady na dialýzu pak budou vyúčtovány zahraničním lékařem místní zdravotní pojišťovně, která mu je výpomocně uhradí a následně je přeúčtuje vaší české zdravotní pojišťovně. Na místě tedy zaplatíte pouze případnou částku spoluúčasti nebo místní poplatky, které platí i místní pojištěnci.

Čtěte také: Ledviny - časné příznaky onemocnění a prevence

Výjimečně se může stát, že i po předložení průkazu EHIC po vás bude lékař požadovat zaplacení celé částky za poskytnutou péči. V takovém případě můžete po návratu domů požádat zdravotní pojišťovnu o refundaci těchto nákladů. Za tímto účelem si určitě uschovejte zahraniční lékařské zprávy, které je nutné k žádosti o náhradu nákladů vynaložených na zdravotní služby poskytnuté v zahraničí přiložit spolu s lékařskou zprávou a potvrzením o úhradě dialýzy. Na tiskopisu žádosti pak budete moci zvolit, zda žádáte o náhradu nákladů dle předpisů platných v místě ošetření, nebo do výše českých tarifů.

V tzv. smluvních státech (Makedonie, Srbsko, Černá Hora, Turecko, Albánie, Tunisko) máte na účet své české zdravotní pojišťovny nárok na poskytnutí nutné a neodkladné zdravotní péče. Do ní nespadá dialýza – je plánovaným lékařským výkonem, který neslouží k zamezení náhlého stavu, který nastal v zahraničí. Pojišťovna ale může v určitých případech schválit i péči nad rámec péče neodkladné, takže úhrada se pak vztahuje např. i na pravidelnou dialýzu. O tom se rozhoduje na základě žádosti ve správním řízení, které je vedeno na Ústředí VZP, a pojištěnec pak vyjíždí do zahraničí vybaven příslušným formulářem, kterým pojišťovna garantuje zdravotnickému zařízení úhradu.

Jestliže byste pak poskytnutou neodkladnou péči museli z nějakého důvodu zaplatit v hotovosti, máte nárok na dodatečnou refundaci, a to do výše stanovené pro úhradu takové péče na území daného smluvního státu. Péči, kterou nelze uznat za neodkladnou (včetně předem neschválené dialýzy), není ale možné refundovat.

Čtěte také: Nádory ledvin - příčina vzniku není zcela známá

Pokud byste cestovali do tzv. třetích zemí, např. do Egypta nebo na Kypr, budete muset náklady na jakékoli ošetření (včetně dialýzy) uhradit sami. Na dané státy se evropská legislativa nevztahuje, EHIC ani přeúčtovací systém mezi pojišťovnami zde neplatí. Refundovat pojišťovna může (jen do výše českých cen) pouze péči neodkladnou, tedy takovou, jejíž potřeba vznikla během pobytu v zahraničí, ať už náhlým onemocněním nebo např. úrazem. Proto v případě, že dialýzu absolvujete v některé ze třetích zemí, nemáte na její refundaci ze strany pojišťovny nárok.

V rámci plánování zahraniční dovolené v každém případě doporučujeme předjednat si dialýzu přímo v konkrétním zdravotnickém zařízení v destinaci, kam cestujete, a to jak z kapacitních důvodů, tak pro seznámení se s místními podmínkami poskytnutí této péče.

Zdroj: www.vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Ponocování vede ke zdravotním a sociálním obtížím

V poslední době zaznamenávají lékaři u nás i ve světě stále častější výskyt zpožděné spánkové fáze. Ponocování se týká nejen dospělých, ale v současnosti také dětí a mladistvých.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce