Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kdy přejít od dětského lékaře k praktikovi pro dospělé

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8677x )

Kdy se musí přejít od dětského lékaře k praktickému lékaři pro dospělé? Synovi bude 18 let, ale u své paní doktorky prý ještě může zůstat. Moje lékařka nové pacienty nebere. Pomůže nám pojišťovna s hledáním nového lékaře?

shutterstock.com

Váš syn může být u svého praktického lékaře pro děti a dorost nadále registrován, a to do svých 19. narozenin. Pokud se do té doby sám nepřihlásí u praktického lékaře pro dospělé, jeho registrace u praktického lékaře pro děti a dorost bude automaticky zrušena v měsíci, ve kterém dosáhne věku 19 let.To pro daného lékaře znamená nejen to, že na něj přestane dostávat tzv. kapitační platbu, která pokrývá značnou část péče u praktických lékařů, ale i to, že by pojišťovna nemohla uhradit zdravotní výkony, které spadají do péče vykazované mimo kapitaci. Informační systém pojišťovny toto vykazování hlídá.

Čtěte také: Jak je to s hlášením úrazu zdravotní pojišťovně

A jak postupovat dál?

Praktický lékař pro děti a dorost je většinou schopen svým odrostlým pacientům nějakého "dospělého" praktika doporučit, nebo přece jen zkuste požádat o synovu registraci svoji lékařku – členy rodiny svých pacientů praktici většinou ještě berou. Další cestou pak je zkusit přímo kontaktovat jednotlivé praktické lékaře ve vašem okolí. Na stránkách Národního registru poskytovatelů zdravotních služeb, si můžete prostřednictvím "rozšířeného vyhledávání" najít ve svém okolí nejbližší praktické lékaře pro dospělé (kategorie Samost. ordinace prakt. lék. pro dospělé). Ve většině případů najdete v "detailu" informaci o smluvních pojišťovnách, telefonní a jiné kontakty atd.

Čtěte také: Jak dlouho platí recept?

Připomínáme, že lékař může podle zákona odmítnout přijetí pojištěnce do své péče pouze tehdy, jestliže by tím bylo překročeno jeho únosné pracovní zatížení tak, že by došlo ke snížení úrovně kvality a bezpečnosti zdravotních služeb poskytovaných pacientům již přijatým. Posouzení této únosnosti je však na lékaři samém. Přijetí nového pacienta také mohou bránit provozní důvody, personální zabezpečení nebo technické a věcné vybavení zdravotnického zařízení, ale to v případě péče praktického lékaře moc nepřipadá v úvahu. Naopak oprávněným důvodem pro odmítnutí pacienta je v oboru praktické lékařství přílišná vzdálenost místa pobytu pacienta pro výkon návštěvní služby. O odmítnutí přijetí do péče vám lékař musí vydat písemnou zprávu, ve které bude uveden důvod.

Pokud se vám nepodaří uvedeným způsobem praktického lékaře najít, obraťte se na zdravotní pojišťovnu (třeba právě i s dokladem o tom, proč jste byli odmítnuti). Sama zdravotnická zařízení sice nejsou povinna zdravotní pojišťovně sdělovat, zda přijímají nové pacienty, ale určitě vám zde pomohou.

 

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Příběh Olgy: Omdlela na dovolené v Řecku – mohla za to vzácná nemoc

Lékaři Olze odhalili vzácnou a někdy velmi závažnou nemoc kosterních svalů – myozitidu

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce