Vrbu lze užívat při nemocech z nachlazení, ale také jako účinné antirevmatikum. Pomáhá při zánětech trojklaného nervu. Z dalších indikací můžeme jmenovat choroby ledvin a močového aparátu, záněty v trávicím ústrojí, zklidnění psychiky u lehčích psychických rozladění, hnisavé kožní defekty a vyrážky.
(Carum carvi L.)
Příprava čaje
2 čajové lžičky drogy na šálek (200 ml) vody. Pijeme 2 krát až 3 krát denně.
Můžeme rovněž použít celé nažky, které žvýkáme.
Užívaná část
Zralý plod (Fructus cari carvi) |
Sběr a sušení
Plody se sbírají v létě, nechávají se dobře proschnout. Pro naše účely je praktičtější kmín zakoupit.
Jak vypadá
Rostlina dosahující ve druhém roce výšku až 1 metr. Patří mezi mrkvovité, má vzhled charakteristický pro tuto čeleď. Tedy nepříliš větvenou lodyhu, čárkovité listy, drobné bílé květy uspořádané ve složených okolících. Kmín má také charakteristickou vůni a známé plody – dvounažky, které mají hnědou barvu. Kvete v květnu a červnu.
Kde se rostlina vyskytuje
Kmín najdeme na stráních a pastvinách, hojně se pěstuje.
Co plod kmínu obsahuje
Pro kmín je charakteristický vysoký obsah silice. Dále nelze opomenout ani olej, bílkoviny a flavonoidy.
Jaké jsou účinky a jak se používá v tradiční medicíně
Dříve: Kmín byl používán při žaludečních a střevních obtížích, ale také při onemocněních dýchacího systému.
Dnes: Kmín používáme vnitřně.
Vnitřně: Silice má podobný účinek jako silice fenyklu nebo anýzu. Tlumí křeče hladkých svalů v trávicím ústrojí, zklidňuje žaludek a podporuje vylučování trávicích šťáv. Dokáže rovněž výrazně omezit kvasné a hnilobné procesy ve střevech. Na střevní parazity působí kmín toxicky. Toho využíváme hlavně k mírnění křečí žaludku a střev, proti nadýmání a k podpoře chuti na jídlo při nechutenství.
Stejně jako fenykl a anýz, kmín zvyšuje produkci mateřského mléka a podporuje vykašlávání, což lze využít při léčbě zánětů dýchacích cest.
Na co si dát pozor
Nadměrnou konzumací zejména lihového roztoku si můžeme přivodit poškození jater a ledvin.
Pozn. Svůj účinek si kmín (stejně jako jiné léčivky používané jako koření v kuchyni) zachovává i při použití k dochucení jídel.
Přidat nový komentář