Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kočárek

(PharmDr. Hana Šindelářová | přečteno: 7488x )

K mateřským dovednostem patří samozřejmě i jízda s kočárkem. Doma, tam žijeme jaksi v ústraní, většinu dne samy se svým miminkem.

K mateřským dovednostem patří samozřejmě i jízda s kočárkem. Doma, tam žijeme jaksi v ústraní, většinu dne samy se svým miminkem. Sotva vyjedeme na ulici, stáváme se předmětem zájmu naprosto cizích žen - a proč si nepřiznat, každá z nás se těší na okamžik, kdy se do kočárku podívá náhodná chodkyně a pronese:,, To je ale krásné dítě! " Tuto větu sice slýcháme často od příbuzných, ale pouze nezávislý chodec je objektivním kritikem. Ocenění tak často získává alespoň kočárek.

Kočárková móda se střídá velmi rychle. Zatímco dříve "se kojenci nosili v nůši nebo v loktuši na pracoviště matčino", moderní epocha tyto nešvary vymýtila a dala nám kočárek. Já jsem prožila dětství v osmipéráku, stejně jako všichni moji vrstevníci, další generace v Libertě, kde se kus od kusu lišil pouze barvou. Dnes je k dispozici celá řada modelů od různých zahraničních výrobců, Libertu nám bohužel vytunelovali. Konstrukční trend je naprosto jasný. Čím větší možnost kombinací a čím větší kola, tím lépe.

Takový kočárek není jen dopravní prostředek pro dítě, je to i nákupní taška na kolečkách. Mohlo by se zdát, že s kočárkem je všechno snazší, děťátko spokojeně spí a pod kočárkem se veze velký nákup. Opak je pravdou. Teprve s kočárkem člověk zjistí, že je najednou okolo něj mnoho nepřístupných míst. Hluboce se skláním před všemi vozíčkáři, které ještě neodradily nástrahy chodníků a silnice. Na jedné straně je vidět evidentní snaha města o odstraňování bariér, na druhé straně bezohlednost lidí, kteří na občany a občanky s kolečky a na kolečkách nemyslí. Téměř všechny chodníky jsou dnes opatřeny sjezdy pro kočárky, ale co je to platné, když často před sníženým obrubníkem parkuje auto. Chcete-li toto auto objet, zjistíte, že mezi auty je tak malá mezera, že neprojdete. Vlastně neprojedete. Často se také stane, že sjezd z chodníku je volný, ale auto parkuje před nájezdem na druhé straně. Chcete ho objet, ale mezera mezi zaparkovanými vozy je příliš malá. Nezbývá, než jet po silnici mezi auty a hledat si cestu na chodník. Ani na chodníku není vyhráno. Velmi zákeřný je parkující automobil v kombinaci s popelnicí, kontejnerem a lešením. Vzniká zúženým prostor, jímž se kočárek protáhne jen stěží. Když se opatrně, abych nepoškrábala metalízu, proplétám mezi auty, myslím si: "Jaké štěstí, že nemáme dvojčata!"

S železnou pravidelností se na přechodech pro chodce vyskytují překážky, které nelze objet ani přejet, aniž bychom kočárek nemuseli trochu poponést. Jsou to různé propadliny, změť tramvajových kolejí, rozestupy mezi dlažebními kostkami a místa, do kterého se kolečka kočárku vklíní. Mříž kanálu je také číhající pastí. Kočárek snadno uvízne a je-li osazen nervově labilními kolečky, nezbývá než kolo nasazovat uprostřed křižovatky.

Další problém nastává, chceme-li zajít i s kočárkem do obchodu. Jen nejodvážnější matky nechají svůj kočárek bez dozoru před krámem, protože dítě i kočárek mají dnes značnou cenu a lidé jsou nenechaví. Je-li na prodejně nápis : Zákaz vstupu s kočárkem! nebo značka, kde je kočárek v červeném rámečku přeškrtnutý (podobně jako zmrzlina, pes a kolečkové brusle), vím, že obchod o nás nestojí a my o něj. Jinde by možná stáli, ale stačí několik schodů a je po nákupech. Bohužel se to týká i pošty, magistrátu, nádraží, a pod. A přitom by pomohla dvě prkna.

Přímo odstředivou silou působí maminka s kočárkem, která se rozhodne cestovat hromadnou městskou dopravou. Ačkoli je zastávka plná lidí, všichni nastupují druhými dveřmi a tak je nutné požádat o pomoc někoho z těch,co právě vystupují. Uvnitř vozu už je to snazší, tam je přeci jen menší možnost úniku před žádající matkou.

Jak se vyhnout všem kritickým situacím? Naložte dítě do auta a jeďte nakupovat do hypermarketu.

A pokud bydlíte jako my, ve druhém patře starého domu ve středu města, řešíte navíc otázku, kam s ním? Kniha Naše dítě (Státní zdravotnické nakladatelství, 1963) radí: "Mnoho lze zařídit s trochou obratnosti. Tak například z překližek nebo prken lze upravit boudu s dvířky na zámek. Nestojí to mnoho a vyplatí se to. Svěřte vymýšlení a zhotovení svému muži! Jistě se rád zúčastní práce, která vám usnadní péči o dítě."

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Jak vybrat vhodnou antikoncepční pilulku

Moderní antikoncepce nabízí svým uživatelkám nejen jistotu, že neotěhotní, ale i další zdravotní přínosy.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce