Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Kouření zabije jen letos nejméně 5 milionů lidí na celém světě

( Výstup z tiskové konference | přečteno: 69242x )

Kouření letos zabije nejméně pět milionů lidí na celém světě a ukrátí jim tak život průměrně o patnáct let. I to je důvod, proč 172 států ratifikovalo Rámcovou úmluvu o kontrole tabáku (FCTC) iniciovanou Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Česká republika zatím úmluvu nepodepsala, jako jediná ze zemí EU. A to i přes fakt, že i u nás umírá kolem tisíce lidí ročně na následky pasivního kouření a efektivní léčba závislosti by zachránila v příštích dvaceti letech až dva a půl tisíce životů.

shutterstock.com

Tisková konference i následný seminář v Parlamentu ČR se konají dnes, tj. v den Světového dne bez tabáku, pod záštitou poslanců PS PČR Mgr. Petra Gazdíka a MUDr. Borise Šťastného. Prezentují aktuální statistiky následků kouření, petici za zákaz kouření v restauracích i důvody, proč by měla Česká republika konečně ratifikovat Rámcovou úmluvu o kontrole tabáku a podporovat léčbu závislosti na tabáku.

Během posledních let (1997 až 2009) se sice počet kuřáků udržuje na stále stejných číslech, bohužel však nestoupá počet kuřáků, kteří chtějí s kouřením skončit, a alarmující je vysoký podíl kuřáků mezi adolescenty - denně kouří čtvrtina z nich. Nejen tato fakta jsou podle ministra zdravotnictví doc. MUDr. Leoše Hegera, CSc., který se semináře také účastní, důvodem pro zintenzivnění aktivit v oblasti kontroly tabáku v České republice. Dodává: „Užívání tabáku nemá negativní dopad jen na zdraví, ale nepříznivě se odráží i na státní ekonomice, a to zejména kvůli zvýšeným výdajům zdravotnictví při péči o častěji nemocné kuřáky, souvisejícím sociálním výdajům, škodám plynoucím z nižší produktivity práce atd. Např. podle studie Státního zdravotního ústavu v Praze činily celonárodní náklady na nemocniční léčení nemocí, které v roce 2002 způsobilo kouření, přibližně 6,14 miliardy Kč.“

MUDr. Jana Skoupá, MBA. z České farmako-ekonomické společnosti potvrzuje, že by se státu aktivní podpora odvykání kouření vyplatila jak ze zdravotního, tak ekonomického hlediska: „Účinná léčba by v horizontu dvaceti let snížila počet úmrtí v souvislosti s kouřením až o 2 500 případů. Podpora efektivní intervence při odvykání kouření by uspořila i náklady zdravotního systému: prostředky vynaložené na léčbu přidružených onemocnění způsobených kouřením nejsou vůbec zanedbatelné, pohybují se mezi 20 a 170 tisíci ročně.“

Nacházíte se v archivu neaktuálních článků!

Pokud hledáte aktuální informace o nemocech a jejich příznacích, chcete vědět detaily a průběh různých vyšetření, nebo se zajímáte o možnosti prevence, využijte horního menu nebo navštivte hlavní stránku Ordinace.cz.

kapitola
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Diskuse k článku
pikatchu
1x

Příjmy státního rozpoštu z tabákových výrobků několikanásobně přesahují náklady na léčení. Vyšší mortalita kuřáků zase snižuje výdaje na důchody. Navíc - co stojí jeden Pandur - je směšné o nákladech na "léčení" kuřáků. A co stojí čeští žoldáci v Afghanistánu?

Zdenka Karumníková

Toto mě skoro rozesmálo...„Užívání tabáku nemá negativní dopad jen na zdraví, ale nepříznivě se odráží i na státní ekonomice.....tabák, benzin,alkohol a pod. to jsou daně, kde má stát obrovské příjmy.Pan ministr Heger, by si měl prosadit, aby zisky z prodeje tab. výrobků byly přesunuty do zdravotnictví. Ano, kuřákům ať přitvrdí a narkomanům přidá...však žijeme v Kocourkově , že ? také by mohl léčit gemblery, zloděje,násilníky, tlouštíky či podvyživené atd...i zde je nižší produktivita práce ( pokud vůbec nějaká je) Tyto řeči jsou pouze " berličky", jak omluvit promrhané peníze nás všech. Je mi z toho smutno.

Aniette

Příspěvek byl odstraněn administrátorem diskuse z důvodu porušení Pravidel diskuse Ordinace.cz.


Celkový počet příspěvků v diskusi: 3. Vstoupit do diskuse.

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce