Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Lázně pro dárce ledviny

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 2345x )

Máte nárok na lázně, když darujete ledviny příbuznému?

shutterstock.com

Pokud darujete ledvinu, máte nárok na lázně, a to na komplexní lázeňskou léčbu hrazenou z prostředků veřejného zdravotního pojištění a trvající 21 dnů. Kdo je příjemcem darovaného orgánu, se neposuzuje. Na lázeňský pobyt hrazený z prostředků veřejného zdravotního pojištění by měl dárce nastoupit do 6 měsíců po zákroku.

Stejný nárok na lázeňskou léčebně rehabilitační léčbu se týká samotného pacienta, který transplantaci podstoupil. U něj pak případně ještě připadá v úvahu opakovaný pobyt formou příspěvkové lázeňské léčby, dárce se ale možnost opakovaného pobytu netýká. U dětí po transplantaci ledviny je stanovena jak pro základní, tak pro opakovaný pobyt forma komplexní lázeňské léčby v délce 28 dnů a s možností prodloužení.

Čtěte také: Krev v moči nelze podceňovat

Lázeňskou léčebně rehabilitační léčbu v případě dárce ledviny doporučuje nefrolog nebo lékař oboru rehabilitační a fyzikální medicína. Doporučení, minimálně v rozsahu odborného nálezu, pro který se doporučuje lázeňská léčebně rehabilitační léčba, může být uvedeno buď přímo na návrhu v části lékařská zpráva, nebo může být vystaveno i jiným způsobem (zpravidla zpráva ošetřujícího lékaře s doporučením).

Na základě tohoto doporučení pak registrující praktický lékař nebo ošetřující lékař při hospitalizaci podává řádně vyplněný návrh na pracoviště pro správu lázeňské a ozdravenské agendy jemu příslušné regionální pobočky pojišťovny. Lázeňskou péči o dárce orgánů hradí zdravotní pojišťovna dárce, ačkoli zdravotní péči o dárce související s odběrem orgánů, samotný odběr orgánu, nezbytná vyšetření, nakládání s odebranými orgány i dopravu dárce nebo náhradu jeho cestovních nákladů hradí zdravotní pojišťovna příjemce.

Čtěte také: Zánět ledvin: příznaky a léčba

Revizní lékař posoudí, jsou-li splněny podmínky pro úhradu lázeňské péče z prostředků veřejného zdravotního pojištění dané platnou legislativou, jsou-li uvedena všechna potřebná vyšetření a nebrání-li léčení nějaká kontraindikace. Jestliže jsou splněny všechny stanovené podmínky, je návrh revizním lékařem potvrzen.

Lázeňskou léčbu po odběru ledviny pro transplantaci je možno absolvovat v Lázních Kynžvart a Mariánských Lázních, kde je zajištěna nutná dostupnost odborníka – nefrologa.

Zdroj: www.vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Močové kameny (litiáza)

Kameny jsou tvrdá depozita minerálů, která rostou pomalu, měsíce či léta. Povětšinou vznikají v ledvinách, ale močovým proudem mohou procházet do močovodu, nebo do měchýře...

Bludná ledvina

Bludná ledvina, neboli "ren migrans", je charakterizována poruchou fixace ledviny v její ideální poloze. Ve stoji, či obecně jakékoli vertikální pozici pacienta, pak dochází k jejímu pohybu ve směru gravitace - tedy ledvina míří směrem do pánve...

Infekce močových cest

„Infekce močových cest může probíhat od banálního, nenápadného zánětu, kterého si v podstatě ani nevšimnete, až po nebezpečné hnisání ohrožující Vaše ledviny.

Ledvinné kameny

Ledvinové kameny postihují častěji muže, trpí na ně asi čtyři procenta populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce