Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Ledviny stárnou společně s námi

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7660x )

Ledviny jsou životně důležitým orgánem. Filtrací krve odstraňují z těla odpadní produkty metabolismu a udržují stabilitu vnitřního prostředí. Každý den očistí 180 litrů krve, což znamená, že pročistí všechnu krev až 50x za den.

shutterstock.com

Věděli jste ale, že chronická onemocnění ledvin postihují 10 % světové populace? Že chronickým onemocněním ledvin trpí 1 z 5 mužů a 1 ze 4 žen ve věku 65 až 74 let, zatímco ve věkové kategorii nad 75 let trpí různě závažným chronickým onemocněním ledvin celá polovina lidí? Při péči o dlouhodobé zdraví ledvin je především zapotřebí nepodceňovat prevenci.

„V České republice je odhadem asi 5 % obyvatel s významně sníženou filtrační funkcí ledvin,” říká přednosta Kliniky nefrologie 1. LF UK a VFN prof. MUDr. Vladimír Tesař, DrSc., MBA, FASN a dodává: „Nemocní se sníženou funkcí ledvin mají zvýšené riziko onemocnění srdce a cév (infarktu myokardu, srdečního selhání, cévní mozkové příhody, ischemické choroby dolních končetin) a jsou také ohroženi vývojem selhání ledvin, které vyžaduje náhradu jejich funkce dialýzou či transplantací. Většina pacientů s chronickým onemocněním ledvin se ale selhání ledvin nedožije, protože umírá předčasně na kardiovaskulární onemocnění. Dialýzou či transplantací ledvin se léčí sice jen méně než 0,1% obyvatel, náklady na tuto léčbu ale představují několik procent celkových nákladů na zdravotní péči.”

Chronické onemocnění ledvin patří mezi civilizační onemocnění, vyskytuje se výrazně častěji u hypertoniků, diabetiků a pacientů s kardiovaskulárním onemocněním. Výskyt chronického onemocnění ledvin proto významně stoupá s věkem. U pacientů ve věkové skupině 60–69 let se snížená funkce ledvin vyskytuje již u 7 % a ve věkové skupině 70–79 let u 25 % osob. Se stárnutím populace tedy počty pacientů s chronickým onemocněním ledvin i počty pacientů vyžadujících dialyzační léčbu a náklady na jejich léčbu nepochybně porostou.

„Časný záchyt chronického onemocnění ledvin je proto extrémně důležitý. Vyšetření bílkoviny v moči a stanovení filtrační funkce ledvin je snadné a levné a skrínink u starších pacientů je vzhledem k vysokým nákladům na léčbu náhradou funkce ledvin nákladově efektivní. Kontrolou krevního tlaku, inhibicí systému renin-angiotenzin a léčbou dalších kardiovaskulárních a metabolických komplikací se dá totiž riziko vývoje selhání ledvin výrazně snížit a u řady nemocných k němu nikdy nedojde,” vysvětluje prof. Vladimír Tesař.

A právě dnešek je Světovým dnem ledvin, který má za cíl zvýšit informovanost zdravotníků a zejména laické veřejnosti o nemocech ledvin, možnostech jejich časného záchytu, prevence a léčby. V letošním roce je hlavní pozornost zaměřena na vztah mezi stárnutím a chronickým onemocněním ledvin.

Přečtěte si také

Otázky, které byste měli lékaři položit před operací

Železo ze špenátu vás před chudokrevností neochrání, vsaďte na maso

Stresová inkontinence: může ji odhalit kašel i smích


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Močové kameny (litiáza)

Kameny jsou tvrdá depozita minerálů, která rostou pomalu, měsíce či léta. Povětšinou vznikají v ledvinách, ale močovým proudem mohou procházet do močovodu, nebo do měchýře...

Bludná ledvina

Bludná ledvina, neboli "ren migrans", je charakterizována poruchou fixace ledviny v její ideální poloze. Ve stoji, či obecně jakékoli vertikální pozici pacienta, pak dochází k jejímu pohybu ve směru gravitace - tedy ledvina míří směrem do pánve...

Biopsie jater a ledvin

Biopsie je výkon, při kterém lékař odebírá z Vašeho těla vzorek tkáně. Při biopsii jater se pomocí tenké jehly odebírá malý kousek jaterní tkáně.

Ledvinné kameny

Ledvinové kameny postihují častěji muže, trpí na ně asi čtyři procenta populace.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce