Inzerce https://www.lekarna.cz/vyprodej-opalovani/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=vyprodej-opalovani

Lékárníci musí ověřovat pravost vydaných léků. Prioritou nadále zůstává pacient a jeho léčba

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1655x )

Podle nové legislativy musí lékárníci ověřovat pravost vydaných léků. Reálně však hrozí, že bude velké množství balení léčivých přípravků neověřitelných. Pokud k této situaci dojde, zájem na zajištění léčby pacientů bude lékárníky nadřazen striktnímu dodržování nové legislativy. Zdraví pacientů je mnohonásobně důležitější než vyhovění nefunkčnímu systému ověřování.

shutterstock.com

9. února vstoupila v platnost nová legislativa vyplývající ze Směrnice 2011/62/EU a z Nařízení (EU) 2016/161, v České republice známá jako protipadělková směrnice či FMD. Lékárníkům nově ukládá povinnost ověřovat pravost každého jednotlivého balení u vybraných léčivých přípravků (převážně léčivých přípravků na předpis).

Datové úložiště kódů mají na starosti výrobci léčiv. Ministerstvo i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na kontrolu jen dohlížejí.

Česká lékárnická komora (ČLnK) nový systém kritizuje. Podle ní lékárníkům prodlužuje vydání léku. V Česku se navíc podle nich žádný padělaný lék neobjevil. Problémy jsou podle odborníků při prodeji léků z nedůvěryhodných zdrojů prostřednictvím internetu. Nejčastěji jde o léky na sexuální dysfunkce, pálení žáhy, poruchy příjmu potravy, úzkosti nebo onkologická onemocnění.

Čtěte také: Jak postupovat při hledání lékaře? Začněte u známých, s problémy pomůže pojišťovna

Pacient bude pro lékárníky stále na prvním místě

Pro pacienta se podle ministerstva nic nezmění, prioritu má to, aby dostal svůj lék. Lékárník při výdeji načte kód z krabičky léku a lék vydá, ať už bude hlášení jakékoliv. Po zhodnocení rizik bude při výdeji léčivých přípravků i nadále primárním cílem lékárníků pacient a zajištění jeho léčby. I když pacienti obdrží v danou chvíli neověřitelný lék, mohou si být jisti jeho pravostí. Distribuční řetězec v České republice je navíc v tomto směru naprosto bezpečný a padělky se v něm nikdy nevyskytly.

Ministerstvo zdravotnictví připouští, že ani v Evropské unii zatím falešné léky v lékárnách nejsou časté, riziko však roste. Pokud by se padělek dostal k pacientům legální cestou, mohla by se snížit jejich důvěra v poskytovatele zdravotní péče i zdravotní systém.

Pokud se v lékárně nepodaří ověřit ochranný prvek, měl by zafungovat určitý systém alertů. Upozornění odchází do národního úložiště a informativně na SÚKL.

Čtěte také: Pojistné na zdravotní pojištění 2019

Ověřování pravosti léků bude v prvních dnech a týdnech náročné a chaotické. Velké množství balení léčivých přípravků bude totiž neověřitelných. Nikoli však z důvodu výskytu padělků, proti kterým je nová legislativa namířena, ale především kvůli nesplnění povinnosti části výrobců nahrát identifikátory balení léčivých přípravků do systému včas. Doba potřebná pro výdej se s největší pravděpodobností prodlouží a v lékárnách se mohou tvořit fronty. Lékárníci však za možné komplikace nemohou.

Sněmovna navzdory nesouhlasu ministerstva zdravotnictví zachovala nynější stav distribuce vakcín určených k nepovinnému očkování, které není hrazeno z pojištění. Vakcíny budou moci nadále dostávat přímo lékaři, lidé pro ně nebudou muset chodit do lékárny. Zatímco ministerstvo poukazuje na rozpor této úpravy s evropskými předpisy, poslanci upozorňovali zejména na riziko nedodržení skladovacích podmínek vakcín, které musejí být v chladu. Pacient by si mnohdy musel vyzvednout u lékaře recept, vyzvednout vakcínu v lékárně a jít s ní zpět k lékaři, aby látku aplikoval. Pravost vakcín mají ověřovat distributoři.

Čtěte také: Očkovat, či neočkovat?

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Užívání probiotik před cestou do Egypta

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat, jaká probiotika by jste mi doporučili na cestu do Egypta a jak dlouho před odjezdem užívat? Děkuji za odpověď.

Praktičtí lékaři mohou nově předepisovat další tisícovku léků

Dříve museli pacienti s chronickým onemocněním žádat o recept svého specialistu. To se nyní mění. U některých diagnóz mohou tyto léky v ČR od 1. července předepisovat i praktičtí lékaři. Jedná se třeba o léky na astma, cukrovku nebo třeba kardiovaskulární nemoci.

Jak ošetřit puchýře?

Dobrý den. Jak ošetřit puchýř v případě vzniku?

Infekce močových cest: Jak je poznat a léčit

Zánět močových cest je typickou letní infekcí, která též postihuje zejména ženy. Mezi její příznaky patří především bolest v podbřišku, časté nutkání k močení či bolest při močení, někdy se v moči může objevit i malé množství krve. Způsobují ho bakterie, které se dostávají z vnějšího okolí až do močového měchýře, kde se usazují a množí.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce