Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Lékárníci musí ověřovat pravost vydaných léků. Prioritou nadále zůstává pacient a jeho léčba

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1625x )

Podle nové legislativy musí lékárníci ověřovat pravost vydaných léků. Reálně však hrozí, že bude velké množství balení léčivých přípravků neověřitelných. Pokud k této situaci dojde, zájem na zajištění léčby pacientů bude lékárníky nadřazen striktnímu dodržování nové legislativy. Zdraví pacientů je mnohonásobně důležitější než vyhovění nefunkčnímu systému ověřování.

shutterstock.com

9. února vstoupila v platnost nová legislativa vyplývající ze Směrnice 2011/62/EU a z Nařízení (EU) 2016/161, v České republice známá jako protipadělková směrnice či FMD. Lékárníkům nově ukládá povinnost ověřovat pravost každého jednotlivého balení u vybraných léčivých přípravků (převážně léčivých přípravků na předpis).

Datové úložiště kódů mají na starosti výrobci léčiv. Ministerstvo i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) na kontrolu jen dohlížejí.

Česká lékárnická komora (ČLnK) nový systém kritizuje. Podle ní lékárníkům prodlužuje vydání léku. V Česku se navíc podle nich žádný padělaný lék neobjevil. Problémy jsou podle odborníků při prodeji léků z nedůvěryhodných zdrojů prostřednictvím internetu. Nejčastěji jde o léky na sexuální dysfunkce, pálení žáhy, poruchy příjmu potravy, úzkosti nebo onkologická onemocnění.

Čtěte také: Jak postupovat při hledání lékaře? Začněte u známých, s problémy pomůže pojišťovna

Pacient bude pro lékárníky stále na prvním místě

Pro pacienta se podle ministerstva nic nezmění, prioritu má to, aby dostal svůj lék. Lékárník při výdeji načte kód z krabičky léku a lék vydá, ať už bude hlášení jakékoliv. Po zhodnocení rizik bude při výdeji léčivých přípravků i nadále primárním cílem lékárníků pacient a zajištění jeho léčby. I když pacienti obdrží v danou chvíli neověřitelný lék, mohou si být jisti jeho pravostí. Distribuční řetězec v České republice je navíc v tomto směru naprosto bezpečný a padělky se v něm nikdy nevyskytly.

Ministerstvo zdravotnictví připouští, že ani v Evropské unii zatím falešné léky v lékárnách nejsou časté, riziko však roste. Pokud by se padělek dostal k pacientům legální cestou, mohla by se snížit jejich důvěra v poskytovatele zdravotní péče i zdravotní systém.

Pokud se v lékárně nepodaří ověřit ochranný prvek, měl by zafungovat určitý systém alertů. Upozornění odchází do národního úložiště a informativně na SÚKL.

Čtěte také: Pojistné na zdravotní pojištění 2019

Ověřování pravosti léků bude v prvních dnech a týdnech náročné a chaotické. Velké množství balení léčivých přípravků bude totiž neověřitelných. Nikoli však z důvodu výskytu padělků, proti kterým je nová legislativa namířena, ale především kvůli nesplnění povinnosti části výrobců nahrát identifikátory balení léčivých přípravků do systému včas. Doba potřebná pro výdej se s největší pravděpodobností prodlouží a v lékárnách se mohou tvořit fronty. Lékárníci však za možné komplikace nemohou.

Sněmovna navzdory nesouhlasu ministerstva zdravotnictví zachovala nynější stav distribuce vakcín určených k nepovinnému očkování, které není hrazeno z pojištění. Vakcíny budou moci nadále dostávat přímo lékaři, lidé pro ně nebudou muset chodit do lékárny. Zatímco ministerstvo poukazuje na rozpor této úpravy s evropskými předpisy, poslanci upozorňovali zejména na riziko nedodržení skladovacích podmínek vakcín, které musejí být v chladu. Pacient by si mnohdy musel vyzvednout u lékaře recept, vyzvednout vakcínu v lékárně a jít s ní zpět k lékaři, aby látku aplikoval. Pravost vakcín mají ověřovat distributoři.

Čtěte také: Očkovat, či neočkovat?

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce