Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Lepší zrak díky preventivním programům pojišťoven. Na jaké příspěvky máte nárok?

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 570x )

Zdravotní pojišťovny nabízejí v rámci preventivních a bonusových programů řadu benefitů, díky kterým si mohou sami pojištěnci zažádat o různé příspěvky. Jak díky těmto příspěvkům můžete zlepšit zdraví svých očí, anebo zavčasu odhalit vážné onemocnění zraku?

shutterstock.com

Vyšetření zrakového nervu

Poškození očního nervu může mít za následek velmi závažná onemocnění, která se rozvíjejí bez příznaků. Odhalí jej však specializované vyšetření OCT (Optical Coherence Tomography, česky Oční koherenční tomograf), jež poskytuje lékařům důležité údaje o vnitřních strukturách oka. Nebývá hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a jeho cena se pohybuje okolo 700 Kč za obě oči, nicméně některé pojišťovny na něj v rámci bonusových a preventivních programů přispívají – například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP) až 300 Kč, RBP zdravotní pojišťovna až 500 Kč, Zaměstnanecká pojišťovna Škoda (ZPŠ) až 1000 Kč, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR (ZPMVČR) až 500 Kč.

„Vyšetření na moderním OCT je bezpodmínečně nutné při podezření na zelený zákal a při jeho léčbě, při věkem podmíněné makulární degeneraci či diabetické retinopatii, makulární díře i dalších onemocnění sítnice, sklivce a zrakového nervu. Všechny zmiňované choroby jsou velmi závažné a mohou vést k poškození zraku a postupně i jeho ztrátě,“ uvádí doc. MUDr. Šárka Skorkovská, CSc., primářka Oční kliniky NeoVize Brno. Lékařům OCT vyšetření umožňuje stanovit správnou diagnózu, porovnávat vyšetření v časových intervalech, naplánovat případnou chirurgickou či injekční léčbu, vyhodnotit účinnost léčby a případně poznat, kdy je léčba zbytečná, anebo nedostatečná.

Čtěte také: Vidím, že nevidím aneb jak poznáte, že trpíte oční vadou?

Další specializovaná vyšetření

Některé pojišťovny (ČPZP, RBP, ZP Škoda, ZPMVČR) dále přispívají také na vyšetření GDx (analyzátoru nervových vláken), jež může odhalit glaukomové onemocnění, na vyšetření HRT (RBP, ZP Škoda, ZPMVČR) či PENTACAM (RBP, ZP Škoda).
„Pentacam slouží k přesnému popisu stavu předního segmentu oka, tj. části oka od rohovky po sklivec. Detailně zobrazí tloušťku rohovky, vytvoří mapu přední i zadní plochy rohovky, komorový úhel, čočku, ciliární svalstvo a další,“
vysvětluje docentka Skorkovská.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky (ZPMVČR) zase přispívá na vyšetření u optometristy (v tomto případě se nejedná o OCT nebo HRT). Pojištěnec do 18 let (dítě) může čerpat až 1500 Kč, pojištěnec od 19 let (dospělý) až 500 Kč ročně. Optometrista vyšetří zrakové funkce, stanoví příslušné dioptrické korekce a pomůže s aplikací kontaktních čoček. Současně je optometrista také schopen poradit při výběru optimální korekční pomůcky a posoudit celkový stav zrakových funkcí, avšak nestanovuje diagnózu a neléčí oční choroby.

Čtěte také: Alergický zánět spojivek

Pohodové vyšetření pro nejmenší

Vyšetření očí u dětí může být složitá záležitost – obzvlášť u těch velmi malých, které chvilku neposedí. Přitom právě u nich je včasná a správná diagnóza velmi důležitá, protože neléčená oční vada může mít trvalé následky, které si pak pacient nese po celý zbytek života. Díky speciálnímu bezkontaktnímu přístroji PlusOptix lze přitom vyšetřit děti už od 6 měsíců – a to rychle a bezbolestně.
„Lze jím vyšetřit i děti, které jsou na běžné vyšetření ještě velmi malé, neposedné nebo nespolupracující třeba i ze zdravotních důvodů,“ vysvětluje MUDr. Petra Teplanová z Dětského očního centra Kukátko.
„Během vyšetření dítě sedí na židli či klíně maminky a dívá se do přístroje, který zachytí jeho pohled během pár vteřin. PlusOptix dokáže změřit dioptrie očí, rohovkové reflexy, velikosti zornic, odhalit šilhání a astigmatismus,“ popisuje průběh specialistka.

Včasný screeningový test zraku malých dětí přístrojem PlusOptix není hrazen z veřejného pojištění, stojí 300–400 Kč, ale v rámci bonusových programů jej svým pojištěncům hradí například ZPMV ČR (pojištěnec do 18 let může čerpat až 1500 Kč ročně) nebo ČPZP (poskytuje zákonným zástupcům dětí příspěvek na vyšetření zraku přístrojem Plusoptix až 500 Kč).

Čtěte také: Pečujte o dětský zrak aby děti dobře viděly na tabuli

Příspěvky na laserové operace

Díky laserovým operacím lze rychle a bezbolestně řešit řadu očních vad a navrátit tak ostrý zrak – a výrazně tím zlepšit kvalitu života. Na odstranění krátkozrakosti a dalekozrakosti prostřednictvím laserového zákroku přispívá Česká průmyslová zdravotní pojišťovna 1000 korun – tento příspěvek se však nevztahuje na implantaci nitrooční čočky při laserové operaci katarakty neboli šedého zákalu.

Příspěvek až 1000 korun na laserové oční operace nabízí rovněž Zaměstnanecká pojišťovna Škoda, v tomto případě jej lze využít také pro implantaci multifokální, torické nebo kontaktní čočky a to bez omezení věku.
„Multifokální nitrooční čočka dokáže zlepšit vidění na blízko i na dálku, torická nitrooční čočka zase řeší problém astigmatismu,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka Oční kliniky NeoVize Praha.  

Čtěte také: 10 mýtů o laserových operacích očí

Levnější brýle a kontaktní čočky

Některé z bonusových programů se vztahují i na pořízení brýlí či kontaktních čoček – třeba ve formě slev u partnerů jako v případě Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR, kde nabízejí slevy na brýle v optikách dle místa bydliště. Také Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) nabízí slevy v partnerských optikách v rámci Klubu pevného zdraví. Pojišťovna OZP zase nabízí jednou ročně využití kuponu na brýle nebo čočky v hodnotě až 500 Kč. Zároveň je možné sbírat kredity na Vitakartě a následně je čerpat na dioptrické brýle, dioptrické kontaktní čočky či brýlové obruby (až do 10 000 Kč dle výše kreditů).

Kdy zdravotní pojišťovny přispívají na torické čočky u operace šedého zákalu?

Pojišťovny podporují zdraví očí nejen v rámci bonusových programů, ale také přispívají na úhrady některých zákroků, jež se týkají zraku. Operaci šedého zákalu s implantací monofokální nitrooční čočky plně hradí všechny české pojišťovny. Většina z nich nově také přispívá na implantaci torické čočky u operace šedého zákalu pro pacienty s astigmatismem, kteří mají dvě cylindrické dioptrie a více. V tomto případě však nemusí pacient vyřizovat proplácení příspěvku sám, jako je tomu u bonusových programů, ale ke slevě dochází již mezi pojišťovnou a poskytovatelem zdravotní služby. Díky tomu se zvýšila dostupnost torických čoček pro seniory s vyšším astigmatismem.

Čtěte také: Odborníci varují: Nenechávejte šedý zákal „dozrát“, je to nebezpečný nesmysl!

banner_ks_poradna.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Využití laseru v očním lékařství

Uplatnění laserových technologií znamenalo výrazný pokrok v mnoha oblastech medicíny, což beze zbytku platí i o oftalmologii. Pokroky v očním lékařství a medicíně vůbec jsou dlouhodobě úzce spjaty s vývojem nových přístrojů, jejichž zavedení do praxe následně umožňuje vypracování progresivních diagnostických a terapeutických postupů. Nejinak tomu bylo i s lasery, které záhy zaujaly významné místo v léčbě mnoha očních nemocí a v poslední době se uplatňují i při vyšetřování.

REFRAKČNÍ VADY (krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus, presbyopie-vetchozrakost)

Mezi lidmi jsou refrakční vady spíš známé jako oční nebo optické vady.

Šedý zákal čili katarakta

Šedý zákal, odborně nazývaný katarakta, je onemocnění, při kterém dochází v důsledku degenerativních změn v oční čočce ke snížení její průchodnosti pro světelné paprsky a tím ke zhoršení její průhlednosti.

Šilhání

Šilhání je porucha, při které postavení očí není paralelní, ale oči se buď sbíhají k sobě nebo rozbíhají od sebe. Přesnější, ale poněkud méně srozumitelná definice říká, že při sledování určitého bodu se osy očních bulbů neprotínají v tomto bodě.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce