Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Létem to nekončí, klíšťata jsou aktivní i na podzim

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 8933x )

Blíží se konec léta, užili jste si rodinnou dovolenou a nechytili jste přitom klíště či si alespoň po blízkém setkání s tímto roztočem neodnesli žádné následky? Můžete si gratulovat! Vaše obezřetnost je ale stále na místě, protože klíšťata jsou aktivní, dokud mají vhodné klimatické podmínky. Obecně jejich sezona končí až v první polovině listopadu, proto myslete i teď na ochranu proti zákeřnému onemocnění klíšťovou encefalitidou.

shutterstock.com

Češi jsou bezesporu národem chatařů a chalupářů. Spousta z nás se ještě na podzim bude věnovat své zahrádce, relaxovat a sekat trávu na svém víkendovém sídle nebo grilovat s přáteli v parku. Mnozí budou sbírat houby v lese nebo rybařit u blízkého rybníka. Při všech těchto činnostech, kterým se v podzimním období můžeme při příznivém počasí věnovat, je nutné myslet na ochranu proti klíšťatům a nemoci, kterou přenášejí. Proto je i teď vhodná doba na očkování, které je – již více než 20 let v ČR- účinnou prevencí před nebezpečným onemocněním, klíšťovou encefalitidou.

Přes 100 evidovaných nakažených již počátkem léta 2014

Klíště obecné se vyskytuje na celém území naší republiky a je přenašečem několika nemocí. Mezi nejzávažnější se řadí klíšťová encefalitida - virové onemocnění, které se zprvu projevuje jako obyčejná chřipka, ale v nejzazších případech může skončit i smrtí. České republice patří smutné prvenství ve výskytu klíšťově encefalitidy, která byla prokázána u osob na celém území, nejvíce případů pak bylo zaznamenáno především v jižních Čechách, v podhůří Šumavy, v okolí Prahy, Bruntálu a Brna, na Plzeňsku, Opavsku a Podyjí. I v letošním roce je výskyt onemocnění alarmující, k polovině srpna bylo prozatím zaznamenáno 181 případů nakažení. Zajímavostí je, že přestože nejvíce případů onemocnění se objevuje u lidí ve věku 50 – 75 let, jsou tyto skupiny paradoxně očkovány nejméně, proočkovanost se zde pohybuje pouze kolem 15 %.

Příznaky a průběh nemoci

Nakažený pociťuje příznaky jako zvýšená teplota, bolest hlavy, únava, nevolnost, bolesti svalů a kloubů. Tyto projevy patří do první fáze onemocnění, které může také po této fázi zcela vymizet. V některých případech ale následuje období jednoho až dvou týdnů bez příznaků, po kterém přichází druhá fáze onemocnění. Nemocný pak pociťuje prudké bolesti hlavy, horečku, nevolnost a zvracení, případně poruchy řeči, paměti, dezorientaci a ochrnutí různých částí těla – v tom případě dochází většinou k hospitalizaci pacienta na lůžkovém oddělení. Za některých okolností dochází ke vzniku trvalých následků, k nimž patří obrna horních končetin, chronické bolesti hlavy, poruchy koncentrace či spánku, deprese, a ve výjimečných případech i k úmrtí nemocného.

Nenechte to na náhodě, zdraví máte jenom jedno

Očkování, které ochrání vás i vaše blízké před klíšťovou encefalitidou, je vhodné pro děti od jednoho roku i pro dospělé a lze se nechat očkovat v průběhu celého roku. Očkování probíhá ve třech fázích. První dvě dávky se aplikují v rozmezí 1 – 3 měsíce, třetí dávka 5 - 12 měsíců po dávce druhé. První přeočkování bývá po 3 letech, další po 3 nebo 5 letech v závislosti na kondici a věku očkované osoby. Kratší, 3leté intervaly se týkají osob starších 60 let a jedinců s oslabenou imunitou.

Pokud začnete s očkováním nyní na podzim, budete ochráněni alespoň částečně a hned tak alespoň snížíte riziko přenosu onemocnění. Budete ale především připraveni na příští jarní a letní sezónu. V případě teplé zimy mohou být klíšťata aktivní již v lednu!

Cena za jednu očkovací dávku včetně aplikace se pohybuje kolem 800 Kč. Na očkování proti klíšťové encefalitidě navíc přispívají zdravotní pojišťovny.

Přečtěte si také

Alergie na bodnutí hmyzem může ohrozit život

Měsíc sledujte místo, kde jste měli klíště

Video: Jak správně odstranit klíště

Poraďte se s našimi předními odborníky v online poradně.

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Klíšťová encefalitida
Partner rubriky Klíšťová encefalitida

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/vzdalena-odborna-pece/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=vzdalena-odborna-pece

Mohlo by vás zajímat

Klíšťová encefalitida

Člověk parazity nemá rád, ty co sají krev ještě méně a ty co při tom mohou způsobit vážné onemocnění již vůbec ne. Do této skupiny parazitů patří právě klíště.

Lumbální punkce

Lumbální punkce je vyšetření, při němž lékař odebírá z Vašeho páteřního kanálu mozkomíšní mok. Páteřní kanál je prostor mezi obratli, ve kterém je uložena mícha. Dá se říci, že v mozkomíšním moku „plave“. Mícha je od ostatních struktur v páteřním kanálu oddělená míšními obaly.

Hmyz útočí, braňte se

Více než tři tisíce lidí ročně v zemi onemocní lymskou borreliózou, zhruba šest stovek klíšťovou encefalitidou.

Nepřecházejte nemoci. Klid je víc než léky

Každá choroba je pro člověka zátěží. Organismus s ní musí bojovat a vynakládá na to spoustu energie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce