Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Mateřské mléko: to nejlepší pro imunitu dítěte

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1070x )

Mateřské mléko obsahuje kombinaci ochranných látek včetně protilátek a prebiotických oligosacharidů, které pomáhají děti chránit proti nemocem. Prebiotické oligosacharidy, které se přirozeně nacházejí v mateřském mléce, jsou speciální živiny, které podporují růst užitečných bakterií v zažívacím systému. Přiměřené množství těchto bakterií pomáhá tělu bojovat se škodlivými bakteriemi a posilují tak zevnitř přirozenou obranyschopnost.

shutterstock.com

Proč kojit?

Mateřské mléko je pro miminko ideální stravou. Kojení je prospěšné i pro maminku. Oběma přináší okamžité i dlouhodobé zdravotní výhody a posiluje jejich vzájemný vztah. Blízkost matky a dítěte poskytuje teplo a pohodlí a zároveň stimuluje všech pět smyslů vašeho miminka – dotyk, zrak, čich, sluch i chuť.

„Benefit kojení pro maminku je jednak ekonomický, ale také později praktický – prso máte vždy po ruce, mateřské mléko je navíc v ideálním složení odpovídajícím věku dítěte a ve správné teplotě, v neposlední řadě je kojení prevence před onkologickým onemocněním prsu. Pro dítě představuje kojení nejpřirozenější zdroj výživy, který podporuje vývoj a zrání funkcí imunitního systému, poznávacích a motorických funkcí, rovněž snižuje riziko obezity a cukrovky. Přínosem pro oba je silné citové pouto, které při kojení mezi maminkou a dítětem vzniká. Je to čas, který tráví společně v těsném kontaktu a mají ho jen pro sebe,“ uvádí Bc. Linda Zítová, DiS., laktační poradkyně a ředitelka ošetřovatelské péče v Nemocnici Mělník.

S mateřským mlékem dostává miminko nejen ideální stravu, ale i všechny typy protilátek, pomocné látky imunitního systému a obranné bílé krvinky. Tenhle imunitní koktejl je prostě pro vaše dítě v prvních měsících života naprosto jedinečný – a nezaplatitelný!

Čtěte také: Kojení má výhody nejen pro dítě, ale i pro matku

Jak se mateřské mléko vyvíjí

  • první dny po porodu se vytváří tzv. mlezivo (kolostrum), které obsahuje velké množství prebiotické vlákniny (oligosacharidů), výživné tuky a další látky imunologické povahy
  • od 3.-5. dne po porodu vzniká přechodné mateřské mléko, které pomáhá, aby se střeva miminka adaptovala na mléko zralé
  • od 14. dne už se tvoří tzv. „zralé“ mléko, které odpovídá optimálně potřebám dítěte (toto mléko obsahuje bílkoviny, tuky a sacharidy (laktóza)

Kromě laktózy jsou v mateřském mléce také oligosacharidy, které mají velký vliv na přežití, růst a aktivitu tzv. přátelských bakterií. Těmto sacharidům se říká prebiotická vláknina nebo také prebiotika. Kromě prebiotik jsou v mateřském mléku také polynenasycené mastné kyseliny neboli LCP mastné kyseliny, nukleotidy, vitamíny, minerální látky, enzymy a hormony a řady dalších obranných látek.

Čtěte také: Mlezivo – základ pro imunitu dítěte

Proč je kojení důležité pro budování imunity?

Mateřské mléko dodá dítěti dostatek tekutin, živin, vitamínů a minerálních látek, navíc však obsahuje další složky podporující imunitu:

  • nejvíce zastoupenými jsou prebiotické oligosacharidy, které prokazatelně posilují imunitní systém
  • existují také další složky, které podporují imunitu, jako LCP mastné kyseliny, nukleotidy, vitamíny a další. LCP mastné kyseliny (tuky ze skupiny omega 3 a omega 6) jsou důležité pro správný průběh zánětlivé reakce. 

Prebiotika jsou třetí nejvýznamnější složkou mateřského mléka,a zjednodušeně řečeno jsou vhodnou "stravou" pro "přátelské" bakterie ve střevech. Tím, že vytvářejí příznivé podmínky pro růst zdraví prospěšných bakterií a naopak brzdí růst těch škodlivých, které vyvolávají infekce. Pozitivně ovlivňují střevní mikroflóru a zabraňují tak proniknutí některých škodlivých látek do organizmu. Díky tomu se zvyšuje obranyschopnost dětského organismu a miminko je zdravější.

Čtěte také: Zánět prsu může zkomplikovat kojení

Jak často mám kojit?

Během prvních týdnů kojení se doporučuje kojit dítě tehdy, když to samo vyžaduje, a nesnažit se zavádět žádný umělý pravidelný řád.

Dítě by vám mělo v této situaci být nejlepším průvodcem – samo vám nejlépe řekne, co potřebuje. Snažte se při kojení co nejpozorněji sledovat dítě a nehledět na čas a brzy si sama všimnete znaků, že je dítě hladové. Objem mateřského mléka, které tělo matky produkuje, se plně přizpůsobuje hladu dítěte, a jeho složení se v průběhu doby přizpůsobuje jeho výživovým potřebám. A to nejen během měsíce, ale také ze dne na den a také v době od začátku do konce kojení.

Čtěte také: Nejčastější problémy při kojení a jak se s nimi vypořádat

Do jakého věku dítěte kojit?

Neexistuje žádná horní hranice. Je to jen na vás a vašem miminku. WHO doporučuje výlučné kojení do ukončeného šestého měsíce, s příkrmy pak do jednoho roku. I déle. Dál už tomu nechte volný průběh. Pokud vás to oba bude „bavit“, kojte tak dlouho, jak vám to bude příjemné. 

Zdroj: www.nutriklub.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zánět prsu u kojící matky

Chtěla bych se zeptat, jak se léčí zánět prsu kojící matky mimo antibiotik?? Jaká receptura např. i našich babiček může pomoci?? Mnohokráte děkuji za odpověď.

Zástava tvorby mléka

Milá Lékárno, Je to už 19 měsíců co jsem přestala svého syna kojit, ale stále ještě se mi tvoří trochu mléka v prsou. Je to jen pár kapek, ale čekala jsem že tvorba mléka úplně přestane. Je tvorba mléka po takové době normální, nebo mi prosím poraďte na koho se obrátit. Děkuji Janečková

Kojení

Kojení dětí je už od pradávna jedním z obecných rysů všech kultur, protože na něm záviselo samotné přežití narozeného dítěte. Mateřské mléko je nejpřirozenější a nejhodnotnější výživa pro novorozence a kojence a v plném rozsahu je nelze ničím nahradit...

Problémy při kojení

Je důležité dodržovat správnou techniku kojení a přisátí dítěte. V prvních dnech po narození nenechávejte dítě příliš dlouho u bradavky, je třeba bradavky otužit. Dítě někdy už nesaje a používá prs jen jako dudlík...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce