Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mlezivo – základ pro imunitu dítěte

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 3918x )

Mlezivo (kolostrum) je tekutina předcházející mateřskému mléku, která je první stravou miminka. Poskytuje mu všechny potřebné živiny a tekutiny, které v prvních dnech života potřebuje, a zároveň ho díky velkému množství protilátek chrání před nejrůznějšími infekcemi.

shutterstock.com

Mlezivo se tvoří již během těhotenství

Mlezivo se ženě tvoří již kolem 14. týdne těhotenství a zpočátku vypadá jako čirá tekutina. V prvních hodinách po porodu ale zhoustne a barva se změní na smetanově žlutou. Mleziva se oproti mateřskému mléku tvoří sice málo, ale malé množství překoná jeho vysoká kvalita. Obsahuje totiž vysoký podíl významných bílkovin, vitamínů, minerálů, stopových prvků, dále růstové faktory, nízký obsah cukrů a méně tuků. Je lehce stravitelné a kaloricky vydatné.

Čtěte také: Co možná (ne)víte o kojení?

Zázračná tekutina pro novorozené miminko

Složení mleziva je dobře přizpůsobené potřebám novorozence, jehož ledviny ještě nejsou schopné vyloučit větší množství tekutiny. Vitamíny A a E chrání novorozence před oxidačním stresem a vitamín K snižuje riziko krvácení. Mlezivo dále obsahuje imunoglobuliny, složky buněčné imunity (lymfocyty) a bílé krvinky. Vysoký obsah IgA pokrývá sliznici nevyzrálého tenkého střeva dítěte, čímž jej pomáhá chránit před průnikem mikroorganismů do jeho těla. Sekreční IgA pomáhá předcházet vzniku potravinových alergií. Mlezivo obsahuje protilátky, které mají přímé účinky proti bakteriím, virům a plísním. Urychluje také osídlení trávicího traktu novorozence mikroflórou L. bifidus, tak dojde k rychlejšímu vyloučení smolky a snadnějšímu odbourání bilirubinu, který je zodpovědný za novorozeneckou žloutenku. Podání mleziva je nejlepší prevencí a léčbou hypoglykemie u novorozence. Zvláště je-li matka diabetička, tak 2 až 4 ml mleziva podané po porodu dokážou udělat významný rozdíl v udržení glykemie. Mlezivo totiž nestimuluje vylučování inzulinu pankreatem dítěte stejně jako umělé mléko.

Důležité je, aby bylo novorozenci bezprostředně po porodu umožněno být s matkou a sát mlezivo. V případě předčasného porodu nebo císařského řezu, lze odkapat mlezivo ještě před porodem.

Čtěte také: Spontánní porod po císařském řezu

Pozitiva mleziva jsou známá tisíce let

O pozitivech mleziva věděli už dávné národy, staří Řekové, Inkové, Egypťané, Keltové i Germáni. Velmi si ho cenili, proto bylo určeno jen pro panovníky, aby se dožili vysokého věku. V Řecku tímto způsobem podporovali výkonnost sportovců.

Kolostrum prospívá dětem i dospělým

I dnes je kolostrum vyhledávaným artiklem na trhu kvůli obsaženým látkám a příznivému vlivu na lidský organismus. Děti i dospělí ho mohou dostávat jako doplněk stravy, posiluje oslabenou imunitu, dodává energii, využívá se při léčbě boreliózy, v prevenci proti chřipce, podporuje hojení.

Čtěte také: Poporodní deprese

Mateřské mléko je pro miminko ideální stravou

Na zralé mléko se mlezivo postupně mění od 40 hodin po porodu až do 14 dnů. U matek, které porodily předčasně, se mlezivo přeměňuje později, látky v něm obsažené pomáhají s poporodní adaptací. Mateřské mléko je nejúžasnější potravina, která je lidstvu k dispozici. Každé mateřské mléko je zcela unikátní, je „šité na míru“ pro konkrétní miminko a obsahuje více než 400 živin.

Zdroj: www.fnbrno.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Příprava na porod psychicky i fyzicky

Vaše těhotenství se blíží ke svému konci, čím dál víc se přibližuje tolik očekávané období, období porodu. Stavy spojené s koncem těhotenství mohou být pro těhulku stavy s narušením pohodlí a klidu...

Porod: příjem na porodním sále

Po příchodu na porodní sál je většinou mamince natočen vstupní kardiotokografický záznam srdečních ozev miminka, maminka je zevně i vnitřně vyšetřena, aby se zjistilo, v jaké fázi porod je .

Porod: první doba porodní

Je to doba od začátku pravidelných děložních stahů do úplného otevření děložního hrdla.

Fyziologický porod

Porod je děj, při kterém je plod vypuzen z mateřského organizmu a oddělí se od matky. Začátek porodu se počítá od doby, kdy se děloha začne pravidelně stahovat a začnou se otevírat porodní cesty. Za konec porodu se považuje vypuzení placenty. Pro rodičku bývají obvykle známkou začínajícího porodu pravidelné stahy dělohy, někdy začíná porod odtokem zkrvavělého hlenu nebo odtokem plodové vody. Zda porod již opravdu začal je možné stanovit pouze vyšetřením.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce