Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Matraci vybírejte opravdu pečlivě

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 7532x )

Při výběru matrace pamatujte na to, že téměř třetinu svého života prospíte. Proto je zásadní mít kvalitní matraci, která zajistí dobrý a posilující spánek.

shutterstock.com

Hlavním úkolem matrace je vytvořit tělu perfektní anatomickou podporu, která mu umožní dokonalé uvolnění. Ze zdravotního hlediska je pro spánek nejoptimálnější poloha na zádech nebo na boku, přičemž by příčná osa těla měla být v absolutní rovině. Kvalitní matrace by měla udržet páteř během spánku ve přirozeném zakřivení tzv. dvojitého S, a to jak při spaní na boku, tak i na zádech. Jen pak může tělo dokonale regenerovat a nehrozí svalové, kloubní ani jiné bolesti.
To znamená, že v oblasti páteře by se matrace měla přizpůsobit jejímu přirozenému zakřivení a v oblasti kyčlí by měla tělo dostatečně podpírat, aby se nepropadalo. Špatnou matraci poznáte na první poležení podle toho, že se v této partii propadnete a máte pocit, že je vaše tělo zkroucené do tvaru písmene V.

Pokud budete hledat zdravotní matraci, nedejte se zlákat nereálnými sliby - žádná matrace vám nevydrží celý život, žádná není z materiálů, které nevyžadují údržbu a také žádná nezpůsobí, že vaše letité problémy a bolesti, na které berete léky, se okamžitě vyřeší.
Označení zdravotní matrace znamená však jistotu, že její kvalita a benefity pro zdraví, které výrobce deklaruje, prověřili odborníci a garantují je. Ve správné zdravotní matraci se kloubí doporučení anatoma, ortopeda, alergologa, kožního lékaře, chiropraktika, specialisty na proleženiny a na poruchy spánku. Při koupi vyžadujte kvalitně navržené matrace a špičkové odborné znalosti prodavačů.

Při vývoji a výrobě matrací spolupracujeme se specialisty nejen z oboru anatomie. Ortopedi nám pomáhají zkoumat, jak vytvořit správné podmínky pro regeneraci páteře a kloubů. I když totiž ležíte například na boku a zatěžujete ramenní a kyčelní kloub, potřebujete tyto partie zároveň uvolnit. Nepostradatelná je také pomoc alergologů. Postel, která by měla být oázou regenerace a odpočinku, je totiž pro alergiky často hotovým peklem. To vidíme zvlášť u majitelů pružinových matrací, které jsou rájem pro roztoče. V neposlední řadě spolupracujeme s dermatology, protože matrace nesmí obsahovat žádné škodlivé látky, které by mohly při kontaktu s kůží vstupovat do těla.
U nás bohužel zatím neexistují žádné regule, které by výrobu matrací korigovaly. Proto se při jejich nákupu vyplatí poptat na jejich certifikace a nezávislé testy. Nejvyšší zdravotní certifikací je Medical Device Class 1, která platí v celé Evropské unii a kterou se mohou pochlubit skutečně jen zdravotní produkty 1. kategorie,“
vysvětluje František Hlaváč, generální ředitel společnosti Magniflex, lídra v oboru zdravého spánku.

Nejvyšší zdravotní certifikaci v rámci EU je tzv. Medical device class 1 – zdravotní produktu první kategorie. Takto cerifikovaná matrace poskytne dokonalou oporu páteři, kloubům a svalům a navíc odstraňuje tlakové body, takže se nemusíte se v noci tak často otáčet, zabranuje tvorbě proleženin a neobsahuje žádné zdraví škodlivé substance.
Potah matrace by měl být z hlediska hygieny snímatelný a pratelný. Především bychom se měli zajímat o jeho složení a použité materiály. Mezi špičku na našem trhu patří potahy z přírodních materiálů, které jsou mimo jiné antialergické, jsou to organická bavlna, len, bambus a mořské řasy nebo potahy z technologicky vyspělých látek jako je Coolmax nebo Outlast s termoregulačními a akumulačními vlastnostmi.

Dobrým vodítkem při koupi matrace může být i tradice výrobce nebo další certifikáty:

LGA – certifikát záruky a trvanlivosti použitých materiálů.

AJA a UKAS – akreditační orgány AJA a UKAS, které kontrolují výrobní standardy a systémy řízení dle směrnic BS EN ISO9001:2008.

OEKO TEX standard 100 – zaručuje, že v produktech nejsou přítomny látky, které jsou toxické nebo škodlivé pro lidi a životní prostředí.

GOTS (Global Organic Textile Standard) – Certifikát  ústavu pro etické a environmentální certifikace. Potvrzuje, že všechny látky jsou vyrobeny ze 100% organických materiálů.

CFR1633, FIRA, TB603 – certifikát požárně bezpečnostní, potvrzuje, že produkty jsou v souladu s platnými požárními a bezpečnostními předpisy.

Prohlášení  o shodě CE, Medical Device – certifikace CE a certifikace produktů jako zdravotní produkty první kategorie – jde o nejvyšší zdravotní certifikaci v EU.

Certifikát IMCI – certifikát kvality a výhradní označení „made in Italy“.

Certifikát university ve Florencii (Universitá di Firenze) - výzkum ergonomie produktů.

Přečtěte si také

Bolí vás hlava? Veďte si deník

Příčina bolesti hlav a páteře se často skrývá v posteli, Češi ale na matracích šetří

Toužíte po spánku, který léčí?

Komerční sdělení
2022_Magniflex_Ordinace_Bannery_1900x500px_Bolesti hlavy.jpg
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/
Partner rubriky Bolesti hlavy
Partner rubriky Bolesti hlavy

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 59 lidí

Mohlo by vás zajímat

Migréna

Nevolnost, zvracení, světloplaschost, větší citlivost na zvuky, zápachy - to může proovázet migrénu.

Dotaz na migrénu

Mám žaludeční neurózu spojenou s migrénou a potící se nohy. Poraďte! Vendula

Nadměrné pocení v oblasti hlavy

Syn se poslední dobou nadměrně potí.Nejvíce ale v oblasti hlavy. I když je chladné počasí, potí se tak,že má úplně mokré vlasy.Trápí ho to a společensky velmi znemožňuje.Je mu 19let,180/90,nepije,nekouří.Doporučeno mu bylo magnesium,ale žádný efekt nenastal.Děkuji předem za odpověď a radu,kam se obrátit a co může být příčinou.

Bolesti hlavy

Bolesti hlavy jsou jako bolesti v zádech nebo bolesti břicha velmi všeobecným příznakem a mohou být způsobeny celou řadou nejrůznějších příčin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce