Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Mýty o vejcích

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 6965x )

V souvislosti s vejci se setkáváme s řadou mýtů a polopravd. Mezi ty nejčastější patří následující:

shutterstock.com

Vejce zvyšují hladinu cholesterolu v krvi

Vejce jsou velice hodnotná potravina. Jsou skvělým zdrojem kvalitních bílkovin, tuků – lipidů (zejména fosfolipidů) s příznivým složením mastných kyselin, vitaminů
a minerálních látek, především dobře využitelného železa a zinku. Obsahují sice poměrně velké množství cholesterolu, ale přítomné fosfolipidy zmírňují jeho působení, takže se v současnosti pro zdravé lidi doporučuje 1-2 vejce denně. Navíc bylo prokázáno, že cholesterol ze stravy nemá na hladinu cholesterolu v krvi tak významný vliv jako např. složení jednotlivých mastných kyselin tuků v jídelníčku.

Křepelčí vejce obsahují méně cholesterolu

Křepelčí vejce mají velmi podobné složení jako vejce slepičí, tedy i obsah cholesterolu (na stejné množství vajec). Rozdíl je pouze ve velikosti – křepelčí vejce je cca 6x menší než vejce slepičí, obsah cholesterolu v jednom žloutku je proto, v porovnání na kusy, nižší.

Domácí vejce jsou lepší než vejce z velkochovů  

Vejce z velkochovů obsahují cca o 15 % méně cholesterolu než vejce domácí. Navíc je u nich menší riziko nákaz salmonelami, protože ve velkochovech se na přítomnost salmonel provádějí pravidelné kontroly.

Biovejce jsou kvalitnější než vejce z klecových chovů

Složení biovajec se v průměru neliší od vajec z klecových chovů, navíc jsou vejce z klecových chovů nejméně povrchově znečištěna, tudíž mikrobiologicky bezpečnější.

Vejce jsou hlavním (často i jediným) zdrojem salmonelózy

V současné době je výskyt salmonel v chovech výjimečný, a to díky pravidelným kontrolám. Zdrojem salmonel mohou být často i jiné potraviny, především maso, ale i koření.

Nosnice jsou krmeny hormony a antibiotiky, které přecházejí do vajec

Přídavek hormonů a antibiotik pro zvýšení produkce je u nás u všech jatečných zvířat a drůbeže zakázán.

Vejce s bílou skořápkou jsou kvalitnější než ta se skořápkou hnědou

Barva skořápky záleží na plemenu slepice, je dána geneticky a nemá vliv na jakost vejce. Kromě bílé skořápky mají vejce hnědou skořápku (v různých odstínech), ale mohou mít i zelenou.

Prof. Ing. Jana Dostálová, CSc.; Bc. Tamara Starnovská

Fórum zdravé výživy

Přečtěte si také

Celiakii lze předcházet již v prvním roce života dítěte!

Tuky v těhotenství a období kojení

Fakta o pitném režimu a prevenci rakoviny ledvin


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=square&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Anketní otázka

Podle čeho se rozhodujete při výběru matrace?

Zatím hlasovalo 58 lidí

Mohlo by vás zajímat

Zdravá výživa

Odborníci v oblasti výživy často pracují s termíny „zdravá výživa“, „správná výživa“, příp. „vyvážená a pestrá strava“. Laik však často neví, co si pod těmito pojmy má vlastně představit. Pokusme se tedy tyto termíny blíže vyjasnit a podívat se na naší výživu z úhlu současných znalostí o výživě a složení potravin.

Výživa při vysokém krevním tlaku

Zdravým způsobem života mohou osoby s vysokým krevním tlakem samy velkou měrou přispět ke zlepšení své nemoci. K nejdůležitějším opatřením přitom patří snížení tělesné hmotnosti a správná výživa. Mezi vysokým tlakem a nadváhou existuje přímá souvislost - s přibývající tělesnou hmotností stoupá krevní tlak.

Výživa předškolních a školních dětí

V období růstu a dospívání je optimální přívod nutričních faktorů velmi významný, protože ovlivňuje nejen vlastní vývoj dítěte, ale také jeho vztah k výživě. V tomto období dětský organismus prochází důležitými fázemi psychomotorického vývoje, postupuje vývoj kostry a dotváří se imunitní systém. Odpovídající skladba výživy je důležitá i pro psychický vývoj a schopnost dítěte učit se.

Výživa

Lidská výživa je pro odborníka mnohem složitější problém než pro laika. Odborník totiž ví, že neexistují jednostranná, jednoduchá řešení. Byť to někdy vypadá na první pohled jako rozumný krok, má své souvislosti, které nemusí být z dlouhodobého hlediska optimální...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce