Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Nárok na glukometr a diagnostické proužky pro diabetiky

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 27730x )

Má každý diabetik nárok na glukometr a diagnostické proužky? V jakém množství?

shutterstock.com

Glukometr a diagnostické proužky na stanovení glukózy v krvi musí pacientovi vždy předepsat odborný lékař – diabetolog, který má smlouvu s jeho zdravotní pojišťovnou. Glukometry jsou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny, pokud jsou splněna indikační kritéria, a úhrada je vázána i na schválení revizním lékařem. Hrazeny mohou být diabetikům, kteří jsou léčeni intenzifikovaným inzulínovým režimem (aplikují si 3 dávky inzulínu denně nebo užívají inzulínovou pumpu) a diabetikům s labilní cukrovkou, kteří potřebují alespoň 2 dávky inzulínu denně.

Glukometr předepisuje lékař na poukaz. Po předložení revizním lékařem schváleného poukazu pacientovi glukometr vydají ve výdejně zdravotnických prostředků (regulační poplatek se nehradí, na poukazy se nevztahuje). Glukometry jsou ze zdravotního pojištění hrazeny do výše 1 000 Kč, v množství 1 kus za 10 let.

Diagnostické proužky na stanovení glukózy v krvi pojišťovna hradí v množství, které záleží na závažnosti zdravotního stavu. Na základě indikace diabetologem je hrazeno pacientům léčeným perorálními antidiabetiky množství do 100 kusů proužků za rok (do celkové výše 800 Kč), množství do 400 kusů za rok (do celkové výše 3 200 Kč) pacientům léčeným inzulínem, kteří si ho aplikují jednou či dvakrát denně.

Pacienti léčení intenzifikovaným inzulínovým režimem (tři a více aplikací inzulínu denně) a pacienti léčení inzulínovou pumpou mohou mít uhrazeno na základě indikace diabetologem a po schválení revizním lékařem od 400 kusů do 1 000 kusů proužků za rok. Největší množství inzulinových proužků mohou mít hrazeno (opět na základě indikace diabetologem a se schválením revizního lékaře) pacienti do 18 let a těhotné diabetičky: od 1 000 kusů do 1 800 kusů za rok. Vždy záleží na zdravotním stavu diabetika a z něj vyplývající potřeby testování proužky – s ohledem na to také ošetřující lékař předepisuje jejich potřebné množství.

Pacient s diabetem 2. typu, který je ve stabilizovaném stavu a nemá žádné větší komplikace, je dnes běžně v péči svého registrujícího praktického lékaře. Takový pacient nepotřebuje průběžné sledování hladiny glukózy v krvi. Praktický lékař může sledovat kompenzaci cukrovky pomocí vyšetření glykovaného hemoglobinu přímo v ordinaci, bez nutnosti odesílat pacienta na vyšetření do laboratoře. Stejně tak může orientačně, pomocí glukometru, vyšetřit aktuální hladinu cukru v krvi, pokud si potřebuje ověřit, jestli není zhoršení zdravotního stavu z důvodu příliš nízké nebo naopak vysoké hladiny cukru. Péči o nekomplikované diabetiky 2. typu hradí praktickým lékařům pojišťovna nad rámec tzv. kapitační platby.

Přečtěte si také

Cukrovka je onemocnění z blahobytu

Výskyt černého kašle dosáhl svého maxima

Zkuste se znovu naučit správně spát

Napište nám do diskuse nebo na [email protected].

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Přidat nový komentář

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická neuropatie

Diabetická neuropatie zahrnuje postižení nervů u diabetiků, jde o jednu z tzv. pozdních komplikací diabetu mellitu. Přitom mohou být postiženy nervy motorické, zodpovědné za svalovou činnost, nervy senzitivní, které umožňují vnímání např. tepla, a nervů, vedoucích k různým tělním orgánům.

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce