Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Nechte si po létě vyšetřit znaménka, radí odborník.

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 5134x )

Na preventivní vyšetření, které může včas odhalit nejagresivnější typ rakoviny kůže, přichází poslední dobou stále více klientů. Značně tím snižují riziko, že by u nich mohl propuknout zhoubný melanom. Odborníci upozorňují, že právě v následujících týdnech, tedy po skončení hlavní letní sezóny, by si lidé měli nechat znaménka zkontrolovat.

Dobrá rada
shutterstock.com

„V létě se většina lidí pohybuje na slunci více než po zbytek roku. Na kůži se proto mohou objevit změny, které je vhodné zkontrolovat,“vysvětlil profesor Petr Arenberger, který pracuje jako přednosta dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice Královské Vinohrady v Praze a stojí v čele odborné dermatovenerologické společnosti. Stejně tak radí vyšetřit znaménka před létem. To aby lidé věděli, zda se mohou v rozumné míře vystavit slunečnímu záření, aniž by se museli propuknutí melanomu nadměrně obávat.

Po letošním létě doporučuje profesor Arenberger vyšetření znamének ještě o trochu více než jindy.
„Bylo hodně sluníčka, lidé to hodně využívali a ještě zdaleka ne všichni jsou zvyklí používat při pobytu venku vhodné ochranné krémy,“ připomněl prof. Petr Arenberger a zároveň uvedl, že: „Lékaři letos nově diagnostikují zhoubný melanom zhruba 2 700 lidí v Česku. Vyplývá to z dlouhodobých statistik a prognóz, které se od reality odchýlí vesměs jen minimálně.“

Denně v Česku zemře na tuto diagnózu v průměru jeden člověk. Včasné odhalení nemoci v jejím počátečním stadiu může být pro pacienty životně důležité.

Čtěte také: Co dělat, pokud jste na těle našli podezřelé znaménko či pihu

Mnoho lidí podceňuje své problémy a nedbá na prevenci. Na pozoru by se měli mít zejména lidé, kteří patří do tzv. ohrožených skupin. Jsou to jedinci světlého fototypu (světlá pleť, rezavé vlasy a pihy), další skupinou jsou jedinci, kteří mají pozitivní rodinnou anamnézu-výskyt zhoubného nádoru kůže v minulosti. Velmi ohroženi jsou také lidé se sníženým imunitním systémem a lidé užívající imunosupresiva.

Zvětšování pigmentového znaménka do plochy, změna barvy či vyvýšení nad úroveň kůže by podle předního českého dermatovenerologa profesora Petra Arenbergera měla lidi vést k tomu, že si dají kůži vyšetřit. Může to být projev zhoubného melanomu. Riziková jsou i znaménka o průměru přes pět milimetrů, krvácející, svědící a s červeným lemem. Na vyšetření by měli přijít i lidé, kterým se objevilo nové znaménko po 35. roce věku nebo mají více než 50 znamének.

Maligní melanom kůže

Maligní melanom je nádor, který vychází z pigmentotvorných buněk. Na jeho vzniku se podílí především ultrafialové záření, a to zejména jeho UVB složka. Již naši rodiče rozhodují o tom, zda budeme mít větší „šanci“ nádor dostat nebo ne. Je to dáno nejen genetickou výbavou, ale i naším pobytem na sluníčku v útlém dětství. V současné době se předpokládá, že počet mateřských znamének na naší kůži přímo úměrně souvisí s dávkou ultrafialového záření, kterou jsme dostali v prvních letech života. I když maligní melanom vzniká z mateřských znamének jen někdy, vzrůstá při jejich vyšším počtu úměrně i riziko vzniku tohoto nádoru.

I naše chování na slunci v dospělém věku zvyšuje riziko vytvoření maligního nádoru. Stejný trend, který pozorovali dermatovenerologové v západní Evropě v 60. letech, sledujeme v 90. letech 20. století i u nás. S rozvojem cestování k jižním mořím při vylepšené ekonomické situaci souvisí i zvýšená expozice UV záření obyvatel severní a střední Evropy a tím i zvýšení počtu nových případů melanomu.

Čtěte také: Mýty a pověry o melanomu

Jak vlastně vypadá maligní melanom na kůži?

Na původně zdravé kůži se začne tvořit odlišně barevná skvrna, která se zvolna zvětšuje a postupně přibývá na tloušťce. Jindy se barevně a tvarově mění klidné mateřské znaménko. Nemusí vždy jít o maligní melanom, ale vždycky je třeba, aby projev vyšetřil kožní lékař (dermatovenerolog). Proč je to tak důležité? Jedná-li se o maligní melanom, je nezbytně nutné, aby se projev co nejdříve odstranil. Maligní melanom totiž podobně jako jiné zhoubné nádory může pacienta ohrožovat na životě vznikem vzdálených dceřiných ložisek. Čím déle je nádor umístěn v kůži, tím má více času k tomu, aby dceřiná ložiska založil. Tomu je třeba předejít jeho včasným odstraněním.

Rozlišujeme 4 základní formy maligního melanomu

  1. Povrchově se šířící maligní melanom
    Patří k nejčastějším typům melanomu. Tvoří zhruba 65 % těchto nádorů. Roste nejprve povrchově, až v pozdější fázi začne pronikat také do hlubších vrstev kůže. Na kůži se takový růst projevuje vytvořením hrbolku na tmavě hnědé až černé plošce.
  2. Nodulární melanom
    Pro něj je charakteristický již od počátku patrný hrbol vyvýšený nad okolní kůži, který však ale také signalizuje, že nádor prorůstá do větší hloubky kůže. Tvoří zhruba 20 % všech melanomů.
  3. Lentigo maligna melanom
    Vzniká na kůži s patrnými známkami poškození slunečním zářením. Jedná se o plošná ložiska, na nichž se střídají světlejší a tmavší odstíny hnědé barvy. Setkáváme se s ním nejčastěji u starších osob.
  4. Akrolentiginózní melanom
    Akrolentiginózní melanom je forma, která vzniká především na periferních partiích lidského těla, typicky na ploskách či dlaních nebo pod nehty. Je záludná v tom, že může zpočátku vypadat jako bradavice, modřina či mozol. Diagnosticky pomůže, když pigmentová změna vyrůstá z oblasti pod nehtem do okolního nehtového valu.

Jak poznat nebezpečné pigmentové znaménko?

Příznaky, které signalizují počínající přeměnu klidného pigmentového znaménka, jehož včasné odstranění často předejde rozvinutí zhoubného nádoru, můžeme shrnout do tzv. ABCDE pravidel.

Čím více písmenek je pozitivních u jednoho pigmentového znaménka, tím větší je pravděpodobnost, že se jedná o rizikový projev.

A (asymmetry): asymetrie

Asymetrická je skvrna, která nemá symetrickou formu, jako např. ovál či kruh.

B (border): ohraničení

Hranice skvrny by měla být ostrá a pravidelná. Neostré, rozpité ohraničení nebo nepravidelné výběžky vybíhající ze znaménka by měly upoutat vaši pozornost.

C (colour): barva

Také není příznivé, když je znaménko tmavě hnědé až černé nebo má nepravidelnou skvrnitou pigmentaci s různými odstíny.

D (diameter): průměr

Pigmentové znaménko, jehož průměr je větší než 5 milimetrů, by nemělo uniknout vaší pozornosti.

E (elevation): vyvýšení

Pokud pozorujete růst pigmentového znaménka do výšky, může to být známkou progredujícího nádoru. Pokud však máte mateřské znaménko již řadu let nad úrovní okolní kůže, nemusí to znamenat nebezpečí.

Čtěte také: Odstranění mateřského znaménka - zamiřte na kožní

Zdroj: www.vzp.cz, www.melanom.cz


Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Zhoubné nádory kůže

Rozeznáváme tři hlavní typy zhoubného bujení kůže. Nejčastějším vyvolávajícím faktorem je UV záření. Schopnost UV radiace iniciovat vznik nádoru kůže je ovlivněna...

Nádory kůže

Tělo produkuje celou řadu různých typů buněk. Normální zdravé buňky rostou a dělí se na nové podle potřeb organismu, a tento proces udržuje tělo zdravé.

Nemoci kůže

Kůže je největší lidský orgán, který má kromě estetické funkce i řadu dalších důležitých úkolů.

Maligní melanom

Maligní melanom je jedním z nejzhoubnějších nádorů vůbec. Vzniká převážně v kůži z buněk produkujících pigment melanin (z tzv. melanocytů), ale vzácně se může vytvořit i v dalších orgánech tyto buňky obsahující, např. v oku, zažívacím traktu...

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce