Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Obřízka - není se čeho obávat

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 1257x )

Mezi důvody, proč si Češi nechávají odstraňovat předkožku, patří v drtivé většině ty zdravotní. Jedná se o jednoduché, nebolestivé a účinné řešení zúžené předkožky či opakovaných zánětů předkožky. A rozhodně není zač se stydět!

shutterstock.com

Zákrok, při němž je odstraněná část, anebo celá předkožka, je známý už z dob starověkého Egypta a v některých zemích se jedná o chirurgický výkon, který s naprostou samozřejmostí absolvují chlapci již v útlém věku. Historicky k němu byly obvykle důvody hygienické, jelikož obřízka zabraňovala infekcím, anebo náboženské. V České republice je však z rituálních důvodů prováděna obřízka jen u minima pacientů.
Celkem děláme na naší klinice přibližně 70 obřízek ročně, 98 % důvodů obřízky je ze zdravotních důvodů,“ uvádí MUDr. Josef Stolz, MBA, primář urologické kliniky UroKlinikum Praha.  

Vzhledem k tomu, že se v české populaci vyskytuje pouze minimum obřezaných mužů, zůstává obřízka neboli cirkumcize v našich zeměpisných končinách stále poněkud tabuizovaným tématem, které je zahaleno oparem nevědomosti a mýtů.

Muži se často domnívají, že jim obřízka způsobí újmu při pohlavním styku, tato domněnka ale není pravdivá. Také se muži bojí zvýšené citlivosti odhaleného žaludu, což je jeden z dalších mýtů. Pacienti mívají rovněž obavy z operace na ‚citlivém‘ místě. V případě zdravotních indikací k obřízce ovšem není důvod zákrok oddalovat,“ upozorňuje urolog Stolz.

Čtěte také: Přehled nemocí přenášených sexuální aktivitou

Zdravotní důvody, které vedou k obřízce

Nejčastěji se k zákroku přistupuje kvůli zúžené předkožce nebo opakovaným zánětům předkožky. Onemocnění nazývané latinsky „phimosis“, česky fimóza nebo také „kukla“, způsobuje, že je nemožné nebo obtížné přetáhnout předkožku přes žalud a tím pádem špičku penisu obnažit. Protože tím pádem nelze dodržet dostatečnou hygienu, může docházet k opakovaným zánětům v oblasti žaludu, nezřídka nastávají problémy s erekcí a v extrémních případech mohou vést potíže i k přehlédnutí zhoubného nádoru penisu, jelikož se pacient špatně vyšetřuje a na rakovinu se přijde až v pozdějším stádiu.

Čtěte také: Zúžení předkožky - fimóza, se může vyskytnout v kterémkoliv věku

Opakované záněty předkožky hrozí častěji diabetikům

Záněty předkožky mohou častěji trápit nejen muže s fimózou, ale také diabetiky. Na vině je u této části populace zvýšená hladina krevního cukru, který se dostává do moči a významně mění mikrobiom v oblasti předkožkového vaku.
„Dochází k přemnožení patogenních bakterií a kvasinek, což vyvolává i opakované, chronické záněty. Ty mohou vést k jizevnatění předkožky, která se stává méně pružnou, bolestivou, celá situace se tím může zhoršit do stadia, kdy je nutné chirurgické řešení,“ vysvětluje MUDr. Andrea Němcová, Ph.D. z diabetologického a endokrinologického centra DIAvize Praha. Diabetoložka zároveň dodává, že preventivní obřízka se obecně u pacientů s cukrovkou nedoporučuje, má však své místo při pokročilých a jinak neřešitelných pozánětlivých stavech.
„Pokud jsou záněty opakované, je dobré navštívit včas urologa a na základě jeho doporučení volit šetrnější řešení spočívající v úpravě předkožky se zachováním vnitřního listu, což brání zánětům a zároveň jsou zachovány erotogenní zóny na penisu. Čím déle se ovšem řešení problému odkládá, tím radikálnější způsob řešení následuje,“ podotýká MUDr. Němcová.

Čtěte také: Časté záněty močových cest mohou poukazovat na cukrovku

Není se čeho obávat

Muži, kteří řeší zdravotní problémy způsobené těsnou předkožkou, nemají důvod se obřízky bát nebo se jí dokonce vyhýbat. Díky možnostem současné medicíny se jedná o rychlý a bezbolestný zákrok, prováděný v lokální anestezii za inhalace anestetika.
Výkon trvá zhruba 30 až 40 minut a po zákroku muž odchází domů. Prakticky neexistují žádné kontraindikace a rizika jsou běžná jako u drobných chirurgických výkonů – hematom, krvácení, infekce. Jde o minimální promile rizik,“ ubezpečuje primář Stolz.

Jak samotná obřízka probíhá?

„Po desinfekci předkožky a po nasednutí místního znecitlivění se uvolní předkožkový vak, skalpelem se snese přebytečná kůže, která způsobila zúžení předkožky. Atraumatickým vstřebatelným stehem, který nevyžaduje odstranění stehů, jelikož se stehy za cca 10–14 dní samy rozvolní a vypadnou, se provede sešití obou listů předkožky za účelem optimálního kosmetického efektu.“ Výsledkem je v případě celkové obřízky penis bez přebytečné předkožky s odhaleným žaludem. U částečné obřízky lze předkožku částečně přetáhnout skrze žalud penisu.

Po zákroku

Dva dny po obřízce je vhodné dodržovat relativně klidový režim a na 14 dní raději volit sprchování místo koupele. Dokud se stehy nevstřebají, měl by pacient vynechat fitness, bazény či saunu a zvýšit lokální hygienu, tedy místo oplachovat heřmánkem. Po dvou až třech týdnech, kdy by se měly stehy vstřebat, lze penis postupně „zatěžovat“. Obecně může být hojení komplikované u diabetiků.
„Důležité je tedy problém neodkládat a včas řešit ve spolupráci s diabetologem a urologem z důvodu možného komplikovanějšího průběhu zánětu i následných pooperačních komplikací s protrahovaným hojením (stagnující hojení rány, pozn. red.),“ radí diabetoložka MUDr. Němcová.

Čtěte také: 6 nejčastějších mýtů o HPV

Horší sex po obřízce? Pouhý mýtus!

Obavy, že by obřízka negativně ovlivnila budoucí sexuální život, nejsou na místě – na výkon při pohlavním styku nemá vliv. Naopak přináší některé benefity, například snazší hygienu, jelikož odstraněním předkožky nedochází k hromadění takzvaného smegmatu. Jedná se o bílou látku vyskytující se v záhybech mužského přirození. Skládá se převážně z odloupnutého epitelu a buněčné tkáně produktu mazových žláz pohlavního orgánu. Stává se ideální živnou půdou pro množení bakterií, což následně může způsobovat nepříjemný zápach. Po obřízce se smegma nemá kde udržet, tudíž bakterie nedostanou šanci se v místě „zabydlet“. V souvislosti s obřízkou se hovoří také o snížení přenosu pohlavně přenosných chorob, jako je například lidský papilomavirus neboli HPV.
„Pokud muž podstoupí obřízku před prvním pohlavním stykem, významným způsobem snižuje možnost přenosu HPV viru během pohlavního styku a prakticky vylučuje možnost mít karcinom penisu,“ dodává primář Josef Stolz.

Diabetu a všemu s ním spojenému se věnuje náš speciál cukrovka.lekarna.cz, kde se dozvíte další zajímavé a lékaři ověřené informace, novinky a tipy z oboru diabetologie .
Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

Diabetická retinopatie

Jednou z komplikací cukrovky jej postižení sítnice. Právě diabetická retinopatie je jednou z hlavních příčin oslepnutí ve vyspělých zemních světa.

Komplikace cukrovky

Mám cukrovku 1. typu již 9 let, píchám si inzulín čtyřikrát denně a je mi 30 let. Nedávno na pravidelné kontrole u mé lékařky mi bylo sděleno, že dle výsledků vyšetření krve a moči mi začínají hůře pracovat ledviny. Chtěla jsem se touto cestou zeptat, jak na sobě laickým pohledem mohu tyto zhoršené změny pozorovat.Měla jsem asi před rokem poměrně silný zánět očních spojivek. Oční lékařka mi předepsala sterilní oční mast MAXITROL a sterilní oční kapky CILOXAN. Vše mi velmi dobře zabralo, ale jen asi na 3 měsíce. Od té doby se mi zánět vrátil asi pětkrát, čemuž se oční lékařka podivovala. Ví o tom, že jsem diabetička. Může můj zdravotní stav mít na opakovatelný zánět vliv? Jana

Diabetes mellitus, úplavice cukrová, lidově cukrovka

Diabetes mellitus představuje skupinu chronických onemocnění, která mají různý mechanismus vzniku a projevují se poruchou metabolismu cukrů, tuků a bílkovin.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce