Inzerce https://www.lekarna.cz/doprava-zdarma/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=doprava-zdarma

Ochraňte své děti před pneumokokovými nákazami

( | přečteno: 2376x )


Myslím, že se nemýlím když si na úvod dovolím prohlásit, že pro všechny rodiče představuje zdraví vlastních dětí jednu z nejdůležitějších věcí v životě. Snažíme se neponechat nic náhodě a ochránit naše mláďátka před všemi nemocemi. Pomáhají nám v tom různá očkování. A tak si povíme o bakterii, díky které na celém světě ročně umírá více než 1 milion dětí ve věku do 5ti let.

Ochraňte  své děti před pneumokokovými nákazami

Co jsou to pneumokoky a jaká onemocnění vyvolávají?

Vysvětleme si to, co možná nejjednodušeji pro všechny:
Pneumokok (Streptococcus pneumoniae) je bakterie, která tvoří velkou rodinu, v níž žije asi 90 členů (sérotypů bakterie) Pouze několik z nich, je "zlých". To znamená způsobujících těžká, život ohrožující onemocnění. V odborném jazyce se jim říká invazivní. Obzvlášť vysoké riziko existuje u kojenců a malých dětí pod 5 let a dále u lidí nad 60 let věku. Více jsou také ohroženy děti s poruchou obranyschopnosti, děti s některými vrozenými vadami, děti, které prodělaly zánět mozku a děti s častými záněty středního ucha.

Ale proč jsou invazivními pneumokokovými onemocněními ohroženy zvláště malé děti?

Imunitní systém kojenců a malých dětí je do jisté míry deficitní a na určité podněty reaguje jinak než dospělí. Pneumokoky jsou bakterie, které jsou obaleny polysacharidovým pouzdrem. Děti do 5 let věku mají jen omezenou možnost tvořit proti tomuto typu bakteriálního pouzdra protilátky (obranné látky). To je příčinou, proč se uvedená věková skupina velmi často nakazí zmíněnými bakteriemi a také významného výskytu onemocnění v prvních 5 letech života.

Pneumokoky se vyskytují běžně na sliznicích horních cest dýchacích (v nose a ústech). Šíří se vzduchem kapénkovou infekcí (kýchání, kašel, atd…) a zdrojem mohou být zdraví jedinci - nosiči (až 60% lidí patří mezi nosiče pneumokoka, jimž tento mikroorganismus nezpůsobuje žádné obtíže, a nemusí se u nich léčit). Vyšší pravděpodobnost, že se dítě nakazí pneumokokem je v dětských kolektivech, případně od staršího sourozence, který již např. chodí do školky. Dále je vyšší pravděpodobnost výskytu závažné pneumokokové infekce u dětí, které byly v minulosti léčeny antibiotiky.
Invazivním onemocněním se nazývá onemocnění, kdy pneumokok pronikne ze sliznice do krevního oběhu a dojde ke kolování bakterie v krvi, tzv.bakteriémii. Mezi tato onemocnění patří např. meningitida (zánět mozkových blan). Dalším závažným pneumokokovým onemocněním jsou zápaly plic a otravy krve (odborně sepse).

Zánět mozkových blan (meningitis)

Rychlý průběh akutních bakteriálních zánětů mozkových blan, má stále i v zemích, kde je široká dostupnost antibiotik, za následek vysokou úmrtnost (okolo 10 - 20%) a děti, které přežijí, mají často trvalé následky ( čtvrtina dětí po pneumokokových zánětech mozkových blan trpí nedoslýchavostí, nebo záchvatovitým onemocněním - epilepsie, nebo postižením vývoji mentálního a hybnosti). Mimo novorozenecký věk jsou dnes v zemích, kde se očkuje proti bakterii Haemophilus influenzae (povinné, základní očkování - vakcíny TetrAct-HIb, Infanrix-HIb, Act-HIb, Infanrix-Hexa) jsou častými vyvolavateli zánětu mozkových blan právě pneumokoky, dále meningokoky a virus spalniček.
Meningitida začíná vysokou horečkou a zhoršující se nesnesitelnou bolestí hlavy, silným neklidem, často dezorientací, otupělostí, zvracením, bezvědomím, záchvaty křečí. Kojenci a malé děti jsou spavé, apatické, obvykle žíznivé a zdají se „špatně naladěné“.

Záněty plic (pneumonie)

Zápal plic je vyvolán baktériemi, viry, houbami nebo vdechnutými chemikáliemi či cizími tělesy. Postiženy jsou především kojenci, malé děti, starší lidé a osoby s oslabeným imunitním systémem. U dětí do 5 let jsou pneumokoky odpovědny dokonce za dvě třetiny bakteriálních zánětů plic, a to nejvíce v rozvojových zemích, ale nejsou žádnou vzácností ani ve vyspělých státech. Závažnou komplikací bývá empyém – nahromadění velkého kvanta hnisu v pohrudniční dutině, který pak utlačuje plíce a znemožňuje dýchání. Vyžaduje hrudní drenáž, zavedení hadičky skrz hrudní stěnu, s jejíž pomocí je hnis z hrudníku odsáván. Dále je nutné dlouhodobé podávání antibiotik. Může vyústit ve změny povrchu plic, vedoucí k dalším chirurgickým zákrokům. Odborníci upozorňují na stoupající počet komplikovaných zápalů plic, kdy se u dětí objevují různé komplikace.
Onemocnění začíná obvykle třesavkou, vysokou teplotou (nad 39 °C), vlhký kašlem, zhoršeným a bolestivým dýcháním, výrazným pocitem nemoci, může se obejvit tmavě modré zabarvení rtů a konečků prstů. Zpočátku se projevuje chřipkovými příznaky, pocitem nemoci, bolestí hlavy a končetin, lehce zvýšenou teplotou, bolestí v krku, rýmou a suchým kašlem. Pneumokokový zápal plic může být komplikací virového zánětu dýchacích cest, tedy chřipky, a proto jeho riziko výrazně stoupá v průběhu každé chřipkové epidemie. U těžkých případů se vyvolávající činitel rozšíří krví (otrava krve) nebo napadá jiné orgány.

Otrava krve (bakteriemie, sepse)

Mikroorganismy se dostávají průnikem přes kůži slizniční bariéru do krve, odkud mohou napadat nejrůznější orgány. Pokud se původce dále rozšiřuje z jasně definovaného místa infekce (ať už průběžně nebo periodicky), hovoříme o otravě krve (sepsi). Zvýšené riziko existuje u malých dětí a starších lidí v důsledku oslabení imunitního systému. U dětí jsou pneumokoky odpovědné za 85 % případů bakteriémie.
Typickým příznakem otravy krve je vysoká horečka záchvatovitého charakteru, pocit těžkého onemocnění, nechutenství, rychlé chřadnutí, zrychlený puls a dýchání a často nízký krevní tlak.

Další invazivní onemocnění, která mohou pneumokoky vyvolat:
Pokud se rozšíří infekce v důsledku rychlého množení pneumokoků v organismu, pak může dojít k postižení dalších orgánů a k tvorbě infekčních ložisek: v měkkých tkáních (celulitida), v kostech (osteomyelitida) a v kloubech (artritida).

Zánět středního ucha (Otitis media)

Akutní zánět středního ucha (otitis media) je zánět sliznice ve středním uchu, způsobený baktériemi nebo viry a vyskytuje se především u dětí a mladistvých. Je jednou z nejčastějších dětských nemocí a trápí miliony dětí po celém světě. 50 - 80% dětí prodělá zánět středního ucha do 2 let věku. Ohroženy jsou zejména děti ve věku od 3 měsíců do 3 let. Asi 40 % všech bakteriálních zánětů středního ucha je způsobeno pneumokoky.
Choroba začíná obvykle náhle jako píchavá jedno- nebo oboustranná bolest ucha, pocit klepání v uchu, horečka, celkový pocit nemoci, ztráta sluchu, bolest hlavy. Kojenci jsou neklidní, plačtiví, špatně sají a často si sahají na ucho (nutkavé doteky); při perforaci ušního bubínku dojde k uvolnění hnisu, popř. výtoku z ucha a k náhlému zmírnění bolestí v uchu. Neléčené záněty středního ucha jsou doprovázeny závažnými komplikacemi. Může dojít k přestupu infekce do kosti za uchem - mastoiditida (vyžaduje operační řešení), bez dostatečné léčby zánětu středního ucha hrozí rozšíření infekce na mozkové blány nebo mozek. Bakterie může ze středního ucha přestoupit do krevního oběhu a způsobit celkovou infekci, otravu krve (sepsi). Opakované záněty středního ucha mohou vést ke zhoršení sluchu.

Jak se pneumokokové infekce léčí

Pokud dítě nebylo chráněno očkováním a onemocní pneumokokovou infekcí, léčí se antibiotiky. Bohužel v poslední době prudce narůstá počet pneumokoků, které na antibiotika díky množství jejich užívání, již nereagují a léčba se tak prodlužuje. Dítě pak dostává více typů antibiotik, než se nalezne správná léčba, která zabere.

Jak můžeme své dítě pomoci ochránit

Nejlepší ochranou je u řady infekčních onemocnění již tradičně očkování. I proti pneumokokům je již k dispozici vakcína, která pomůže vaše dítě ochránit. Pneumokoková vakcína je určena k ochraně před závažným pneumokokovým onemocněním a pokrývá 7 typů, které v největší míře způsobují nejtěžší pneumokoková onemocnění. Vakcína je neživá a velice šetrná, s minimálním výskytem nežádoucích účinků, jako je např. teplota. Navíc se velmi dobře aplikuje.
Při očkování od dvou měsíců věku jsou nutné tři dávky vakcíny s přeočkováním ve 2. roce života. Potřeba dalšího přeočkování nebyla stanovena. Počet dávek očkování se s věkem snižuje. Cena Prevenaru se v lékárnách pohybuje od 1 800 Kč. Některé pojišťovny již na očkování přispívají v rámci svých preventivních programů. Další informace o vakcíně Prevenar naleznete na www.prevenar.cz.
Děti do 5-ti let s oslabenou imunitou, s postižením plic, 4-mi a více prodělanými záněty středního ucha a po prodělaném zánětu mozku mají od ledna 2007 nárok dostat toto očkování od státu zdarma.

Některé státy ve světě a většina velkých evropských států již toto očkování zavedla do povinného očkování pro děti. Mezi ně např. patří Velká Británie, Německé, Norsko, Švýcarsko, Francie, Holandsko, Řecko, Lucembursko, Belgie, Austrálie, Kanada, USA - očkování je v USA v očkovacím kalendáři již od roku 2000, od té doby došlo k významnému poklesu výskytu invazivních onemocnění u dětí (pokles o 94%!), ale i u dospělých a seniorů, dále došlo k poklesu výskytu kmenů rezistentních na antibiotika a samozřejmě i k poklesu spotřeby antibiotik.

Slovo na závěr

Ptejte se na Prevenar vašeho pediatra, pokud Vám informace o této vakcíně ještě nepodal.

Autor: MUDr. Kateřina Formánek Fabichová

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Chcete mít přehled
o novinkách na ordinaci.cz

Objednejte si zdarma náš pravidelný zpravodaj.

Inzerce
Chcete zdravě spát?
Stáhněte si voucher s 10% slevou na zdravotní matrace a polštáře Magniflex a využijte jej při nákupu v Showroomech Magniflex nebo v síti certifikovaných obchodních partnerů Magniflex po celé ČR.

banner_voucher_sleva_magniflex

Mohlo by vás zajímat

Práce na zahradě může být riziková pro váš zrak. Jaká je první pomoc při úrazech oka

Startuje letošní zahrádkářská sezóna. S pracemi na zahradě je ale spojena řada úrazů. Od drobných škrábanců přes řezné rány až po úrazy oka. Následky poranění očí jsou velmi nepříjemné a mohou mít dokonce trvalé následky. Zmírnit je může správná první pomoc.

Fenistil kapky na kašel

Dobrý den. Pediatr napsal synovi kapky Fenistil na kašel. Jak je to možné, když je na alergii?

Reflexní terapie: Masáž nohou, která dodá energii a vitalitu celému tělu

Když potřebujete „dobít baterky“, zbavit bolesti, stresu nebo zlepšit imunitu, sundejte boty a choďte bosí! Dopřejete si tak přirozenou reflexní terapii plosek nohou, která zahání únavu a působí na zdraví vnitřních orgánů.

Když na nás padne jarní únava

Pocit vyčerpání, podrážděnost, výkyvy nálady nebo snížená energie. Jarní únava může mít mnoho podob. Tento stav způsobený nejen nedostatkem slunečního světla, ale také omezeným pohybem na čerstvém vzduchu je přirozeným jevem, který podle odhadů trápí až tři čtvrtiny populace. Když si totiž v zimě vyčerpáme zásoby „hormonu štěstí“ serotoninu, může dojít k hormonální nerovnováze a přebytku „spacího hormonu“ melatoninu.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce